Investeer in goud of zilver

De aandelenmarkt heeft slechte jaren achter de rug sinds het begin van de kredietcrisis. Nu zijn de prijzen weer gestegen, maar het beleggersvertrouwen is nog niet volledig teruggekeerd. Investeren in edele metalen zoals zilver en goud was een goed alternatief. Van 2006 tot 2011 zijn de goud- en zilverprijzen explosief gestegen. Hoe lang zal de stijging van de waarde van zilver en goud aanhouden?

Sinds 2008 hebben de aandelenmarkten ernstige schokken doorgemaakt. De prijzen zijn gekelderd en financiële instellingen die altijd zo stabiel leken, zijn door elkaar geschud. De prijzen zijn in 2008 en 2009 fors gedaald. Beleggers trokken zich massaal terug en gingen op zoek naar alternatieven om in te investeren. Investeren in goud en zilver bleek de juiste keuze.

Hoeveel kost goud?

De prijzen kunnen sterk fluctueren, maar eind juni 2011 lag de prijs rond de €35 per gram. Zo kost een kilo goud minimaal 35.000 euro. Handelaren willen er ook wat aan verdienen, dus de prijzen om het fysiek te kopen zijn nog veel hoger.

Hoeveel kost zilver?

Zilver is de afgelopen vijf jaar ook meer dan verdubbeld in waarde, maar is veel lager in vergelijking met goud. Een gram zilver kostte eind juni 2011: 0,78 euro. Het kopen van fysiek zilver voor particulieren is duur, aangezien zilver wordt beschouwd als een handelsartikel en onderworpen zal zijn aan btw. Goud is niet onderworpen aan btw, omdat goud gelijk staat aan geld.

Investeren in goud

Natuurlijk blijft de vraag altijd: “Wat gaat de waarde van goud de komende jaren doen?” Niemand kan deze vraag met zekerheid beantwoorden. Een verdubbeling van de waarde kan betekenen dat het traject voorbij is, maar het kan ook nog maar het begin zijn. In juni 2011 stond Griekenland op de rand van het faillissement. Grieken hebben massaal geld van spaarrekeningen gehaald en in goud belegd. Naarmate meer en meer mensen dit gaan doen, zal de waarde van goud blijven stijgen.

Investeringen in zilver

Het probleem voor particulieren is dat ze bij aankoop direct btw (19 procent) moeten betalen. Bij verkoop van zilver moet het zonder btw worden doorverkocht. De eerste 19% van de waardestijging wordt besteed aan kosten. Daarnaast moet u er ook rekening mee houden dat het zilver dat u koopt ook de winstmarge van de dealer bevat. Tegen de tijd dat u hem weer gaat verkopen, komt u waarschijnlijk weer bij een vergelijkbare dealer terecht. Zij zullen inkoopprijzen aanbieden.

Beleggen in edelmetalen of kiezen voor een veilige spaarrekening?

Beleggen in zilver of goud brengt bepaalde risico’s met zich mee. Grote sommen geld investeren kan fout gaan. Je moet weten wat je doet en waar je het koopt. Maak u vooraf ook vertrouwd met de mogelijkheden van het doorverkopen van zilver of goud. U zult niet gemakkelijk aan particulieren kunnen verkopen. Ze zullen heel voorzichtig zijn om oplichting te voorkomen.€