Investeer in cacao

Steeds meer investeerders steken hun geld in cacao. Cacao kan een aantrekkelijke investering zijn, aangezien de prijzen op de markt sterk fluctueren. Dit maakt het tegelijkertijd een zeer risicovolle belegging. De meeste cacao wordt geproduceerd in West-Afrika en Indonesië. Via de Amsterdam Stock Exchange is het mogelijk om in cacao te beleggen. Hiervoor is het belangrijk om een ​​beleggingsrekening te hebben. Lees er alles over in dit artikel.

Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om te investeren in cacaoproductie. Het is een risicovolle markt waar je grote winsten kunt maken, maar de kans op verliezen is ook groot. Door de kredietcrisis zijn steeds meer beleggers op zoek gegaan naar alternatieve manieren van beleggen. Ze kwamen onder andere tot grondstoffen. De kredietcrisis werd veroorzaakt door de ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt. Veel huizenprijzen daalden, waardoor veel huiseigenaren hun hypotheek niet konden betalen. Hierdoor kwamen verschillende banken in de problemen. Verschillende banken gingen failliet en andere moesten door hun eigen overheid worden gered. De wereldwijde aandelenkoersen kelderden en beleggers verloren veel geld. Dit proces herhaalde zich tijdens de eurocrisis.

Investeer in cacao

Het productieproces van cacao duurt lang. Van planten tot het eerste oog is ongeveer vijf jaar. Daarom is het voor fabrikanten moeilijk om in te spelen op de huidige vraag. Als de vraag naar chocolade bijvoorbeeld plotseling met tien procent stijgt in 2013, kunnen producenten mogelijk niet aan de vraag voldoen omdat het vijf jaar zal duren voordat ze het resultaat van hun werk zien. Dit betekent dat de balans tussen vraag en aanbod erg fragiel is. Daarom kan het voor investeerders aantrekkelijk zijn om hun geld in cacao te steken en het bijvoorbeeld tijdelijk op te slaan en te verkopen wanneer de prijs hoog is.

Cacao prijs

Lange tijd werd gedacht dat de vraag naar cacao redelijk stabiel was omdat er altijd ongeveer dezelfde hoeveelheid zou worden geconsumeerd. De vraag naar chocolade is altijd gestaag gegroeid en is minder trendgevoelig. De economische crisis had echter invloed op de vraag naar cacao. Dit dempte de vraag, vooral in opkomende economieën. Aan de aanbodzijde was de situatie nog erger. De meeste cacaoproductie vindt plaats in Azië en Afrika. De meeste cacao wordt verbouwd in landen als Ghana, Ivoorkust, Indonesië, Nigeria en Kameroen. De laatste jaren wordt de vraag echter gehinderd door verschillende ziekten zoals Black Pod en de zogenaamde Bark Cancer Desaese. Daarnaast is er de afgelopen decennia te weinig geïnvesteerd in de branche, waardoor veel bomen meer dan dertig jaar oud zijn. Daarna begint de productie meestal af te nemen.

Waar kan ik cacao kopen?

Er zijn verschillende manieren om in cacao te investeren. Zo is het mogelijk om in cacao te beleggen via de Chicago Board of Trade (CBOT) of de London International Futures Exchange (Euronext LIFE). Omdat Euronext ook in Nederland actief is, is het ook mogelijk om via Nederlandse banken in cacao te investeren. U heeft een beleggingsrekening nodig bij een van deze banken, zoals Rabobank, ING of ABN Amro. De CBOT-wisselkoers wordt aangegeven in Amerikaanse dollars, Euronext Liffe – in Britse ponden. Een andere optie is om direct in cacao te investeren. Het is belangrijk dat je goede contacten hebt in het land.€