Investeer en de dolfijn is een betere belegger

Enkele van de beste adviseurs verschijnen regelmatig om aan te geven welke aandelen het komende jaar het beste zijn om te beleggen. Belangrijk is dat nu niet alleen chimpansees, maar zelfs dolfijnen betere investeerders blijken te zijn. Een slimme belegger maakt de juiste keuze en kiest voor een beleggingsfonds met een goede staat van dienst. Het beleggen van fondsen kost ook veel minder tijd.

Zelf beleggen of fondsbeleggen?

Investeren, ja je kunt in bijna alles investeren en veel geld verdienen. Als je daar geen tijd voor hebt, kies je voor een uitstekend beleggingsfonds en verwar je jezelf niet. Er zijn talloze beleggingsfondsen die het goed doen. Bijvoorbeeld het Skagen Global-fonds. Laat je niet misleiden. Veel van deze fondsen doen het erg goed. Als u lui wilt beleggen, kiest u voor indexbeleggen. weer met goed resultaat.

Nova TV en Nieuwsuur

Maar elk jaar aan het einde van het jaar overladen senior consultants bij grote banken je met gouden adviezen. Analisten zijn in dienst van ABN AMRO, ING, Van Lanschot, Theodoor Gilissen en Finodex. Ze vertellen je welke aandelen volgend jaar de gouden parels van de beurs zullen zijn. Ze noemen het een top vijf lijst. Maar hoe succesvol zijn deze tips. Het Financieel Dagblad heeft het voor ons opgezocht.

Beursanalisten

Analisten doen natuurlijk hun best om de juiste informatie te geven en ervoor te zorgen dat u daardoor beter kunt beleggen. Partners worden ervoor betaald. In de praktijk is het vaak belangrijk om goed op te letten of het advies bij je past. Soms is het advies kort omdat er een prijsdaling op komst is. Maar aangezien de aandelenmarkt in golven beweegt, zegt de prijsdaling niet veel, het gaat om het structurele plaatje. Analisten kunnen verwarrend zijn voor langetermijnbeleggers. Advies wordt vaak niet nagekomen.

Chimpansees weten wat beleggen is

Iedereen kent de beursaap die investeringskeuzes maakt door darts te gooien. In de Verenigde Staten houden professionele investeerders elk jaar een wedstrijd tegen chimpansees. Professionals investeren op basis van zorgvuldige analyse, een aap gooit een paar pijlen op het bord. Na een jaar lijkt de aap bijna altijd een beter rendement te hebben gerealiseerd. Niet alleen in de VS. Ook in Nederland. Gorilla Jacko pakt het iets anders aan, maar het resultaat is hetzelfde. Hij beweegt zich door een bananenparadijs waar elke vrucht een deel vertegenwoordigt. De bananen die hij eet, zitten in de portemonnee. Ook daar merken we de betere prestaties van deze aap.

Dolfijnen investeren goed

Soms is er ook een experiment met dolfijnen. In december 2006 selecteerden de dolfijnen van Harderwijk bijvoorbeeld elk vijf willekeurige ballen uit een pool van 49 ballen. Deze genummerde ballen vertegenwoordigden de grootste Nederlandse wisselfondsen. Toen de resultaten van de dolfijnen werden verzameld, bleek dat hun rendement veel hoger was dan die van de goed opgeleide en goedbetaalde adviseurs. Ze werden resoluut verslagen. Of het toeval is, zullen we volgend jaar zien. Eerst moeten de raadsleden eind december terug naar Nova.

Slot

Welnu, een dolfijn of een chimpansee doet het goed op tv, maar ze zijn geen maatstaf voor een goede belegger en goed vermogensbeheer. Een goede investering heeft weinig te maken met geluk en meer met visie en een langere horizon. Natuurlijk hebben de aap en de dolfijn ze niet.€