Internetspaarrekening of spaardeposito met de hoogste rente

Is het in 2022 nog mogelijk om met hoge rente te sparen? Een reguliere online spaarrekening is nog steeds aantrekkelijk vanwege het gemak, maar ook voor de spaarrente kunt u denken aan een spaardeposito of termijndeposito. Bij spaardeposito’s is de rente meestal hoger en staat deze vast voor de levensduur van het spaardeposito. NIBC Direct biedt voornamelijk een breed scala aan spaardeposito’s, maar heeft in 2022 ook een internetspaarrekening direct opvragen. Maar er is meer.

Sparen, Nederlanders sparen veel

Nederlanders blijken super spaarders te zijn. Alle soorten spaarrekeningen bevatten samen ongeveer 300 miljard euro. De verwachting is dat de rente later in 2022 gaat stijgen en bij een variabele rente profiteer je direct van een hogere rente. De inflatie loopt al ruim voor op de rente.

Rente op een internetspaarrekening

De rente op een internetspaarrekening is hoger dan op een gewone spaarrekening. Zeker bij de grote banken als ABN AMRO en ING. Sterker nog, er werd altijd geadverteerd met de slogan dat een internetspaarrekening voor de bank goedkoper is dan een reguliere spaarrekening en dus een hogere rente kan worden aangeboden.

Open een kwartaalrekening

Driemaandelijkse online spaarrekeningen bij grote banken bieden meestal de hoogste rentetarieven, maar ze zitten vol met beperkende voorwaarden die vaak voor veel gedoe zorgen en mensen kunnen afschrikken.

Hoge rente spaarbank

Nu zijn er ook allerlei kleinere banken en nieuwkomers die een goede rente bieden. Denk aan NIBC Direct, Lloyds en LeasePlan Bank. Het mooie van deze nichespelers is dat ze een hoge rente bieden, je hoeft niet te kiezen voor internetsparen. De verwachting is dat veel spaarders hun geld van de internetspaarrekening naar deze banken hebben overgemaakt. Ook Centraal Beheer is relatief nieuw en biedt een hoge spaarrente.

Internetspaarrekening of spaardeposito en termijndeposito?

Maar dat lijkt niet de enige verklaring voor de daling van online spaarrekeningen. Veel Nederlanders kiezen ook voor sparen. Niet onredelijk, want de keuze is groot en de belangstelling is niet overal even groot. Het is niet zo dat je verplicht bent om je geld voor een lange tijd af te staan. Sommige banken bieden al deposito’s aan voor drie maanden. Aan de andere kant van het spectrum staan ​​deposito’s met een looptijd van 20 of 30 jaar, ook met een vaste rente voor de hele periode.

Er zijn dus veel variaties. Soms is bij de bank ook een looptijd korter dan een jaar mogelijk. Bij een deposito voor enkele maanden kan het interessant zijn om de aangeboden rente te vergelijken met wat u op een instant spaarrekening kunt krijgen. De rente op een kortlopend deposito is niet altijd hoger. Wat u in wezen koopt, is de zekerheid dat u gedurende enkele maanden een vaste rente krijgt. Bij het sparen voor een langere termijn is het meestal zo dat de rente op spaargeld hoger is dan op een spaarrekening waarvan direct geld kan worden opgenomen. Al met al, want zelfs dan is het de moeite waard om dit eens te bekijken.

Slot

Overstappen op een spaardeposito is vooral verstandig als je je geld langer kunt vastzetten. Een paar maanden lang is het verschil tussen een gewone spaarrekening en een spaardeposito niet heel groot, en vooral een kortlopend spaardeposito levert nog minder rente op dan spaargeld bij grote banken. De slimme spaarder switcht of checkt snel bij de bank waar hij op dat moment mee te maken heeft om te zien of er nog meer interesse is.

Lees verder