Inkomsten en uitgaven in één oogopslag
Door de economische crisis wordt alles om ons heen duurder. Iedereen voelt het ergens in zijn portemonnee. Wie wil niet dat het anders is? Als u serieus iets aan uw financiële situatie wilt veranderen, is het van groot belang om volledig inzicht te hebben in uw inkomsten en uitgaven. Hoe ga je er eigenlijk mee om?
Inzicht in uw inkomsten en uitgaven begint bij het inzien van uw bankafschriften
Om een idee te krijgen van uw inkomsten en uitgaven kunt u beginnen met het bekijken van uw bankafschriften. Kies een rustig moment en zorg voor voldoende tijd. Het makkelijkst is bijvoorbeeld als je al je bij- en afschrijvingen van de afgelopen 2 jaar op je bankafschriften hebt bekeken. Schrijf dan alle instellingen op die regelmatig geld van je rekening ontvangen. Maak onderscheid tussen maandelijkse vaste kosten en jaarlijkse vaste kosten. Denk aan maandelijkse vaste lasten, denk aan hypotheeklasten of huur, verzekeringspremies (zorg, auto, woning, reizen, aansprakelijkheid etc.), gas-water-lamp, internet-tv-telefoon, etc. Bij jaarlijkse vaste lasten kun je denken aan abonnementen, lidmaatschap (bijvoorbeeld bij een sportvereniging), gemeentebelasting, eigen risico zorgverzekering, ouderbijdrage voor school, vakantie, etc. Sommige jaarlijkse vaste kosten zullen enigszins variabel zijn, zoals het jaarlijkse grote onderhoud van uw auto of uw vakantie. Kijk eens wat je er de afgelopen jaren aan hebt uitgegeven en bedenk wat het grootste bedrag is in je budget.
Al uw inkomsten op een rij
Als je dat hebt gedaan, ben je een heel eind gekomen. Wat minstens zo belangrijk is, maar veel minder tijd kost, is het opsommen van al je inkomsten. Voor de meesten gaat het om salaris of toeslagen, kinderbijslag, vakantiegeld en eventuele belastingteruggave (zoals aftrekbare hypotheekrente).
Uw weekbudget
Als je alles op papier hebt staan, tel je al je vaste maandlasten bij elkaar op. U trekt het af van uw totale maandinkomen. Tel ook al uw jaarlijks terugkerende vaste kosten bij elkaar op en deel dit bedrag door 12. Dit bedrag dient maandelijks opzij te worden gezet om de kosten van dit jaar te dekken. En dat trek je af van je totale maandinkomen. Deel het resterende bedrag door 4,5 en je hebt je weekbudget. Dit is het bedrag waar u van moet leven. Hier is het goed om een overzicht te maken van wat je nodig hebt, zodat je bijvoorbeeld op maandag niet het hele bedrag aan kleding uitgeeft. Denk hierbij aan zaken als boodschappen, cadeaus, (sport)kleding, (sport)schoenen, huisdieren, etc. Een vast weekbudget kan je helpen bij het maken van keuzes in de winkel.
Opslaan?
Bovenstaande houdt er geen rekening mee dat het altijd verstandig is om geld te sparen, bijvoorbeeld voor de kinderen of gewoon als buffer voor jezelf. Zeker als je een eigen woning hebt, is het verstandig om een buffer op te bouwen om het onderhoud te betalen. Kijk of je wilt sparen wat je in de maand misloopt en trek dat bedrag af van je inkomen.
Kan het goedkoper?
Als je alles overzichtelijk op een rij hebt, is het goed om al je uitgaven eens kritisch onder de loep te nemen. Vaak zitten er zaken in je vaste lasten die juist goedkoper kunnen zijn. Je moet 1x energie betalen om het uit te zoeken, en dan heb je er jaren profijt van. Vergelijk bijvoorbeeld energieleveranciers, telecomaanbieders en hypotheeklasten. Vraag iemand om je te helpen als dat nodig is, en als je iets goedkoper vindt, schakel dan gewoon over. Check altijd eerst de ervaringen van andere klanten online zodat je zeker weet dat het een betrouwbare dienstverlener is.
Een andere belangrijke vraag in de vraag “Kan het goedkoper?” is om je af te vragen of al je vaste lasten echt nodig zijn. Je hebt bijvoorbeeld echt geen krant meer nodig om het nieuws bij te houden, en meedoen aan loterijen kost meestal meer geld dan het oplevert. Kijk kritisch naar je uitgaven en bepaal wat echt belangrijk voor je is. Je kunt alles stoppen wat niet nodig is.€