Informatie over goud

Goud heeft altijd een magisch effect op mensen gehad. In alle culturen werd goud gebruikt voor rituele voorwerpen en als sieraad voor de hogere klassen. Egyptenaren, Romeinen, Sumeriërs, Byzantijnen, Chinezen, Azteken, ze wisten allemaal precies hoe ze goud moesten verwerken en welke positieve eigenschappen het had.

De geschiedenis van goud

Hieronder in telegramstijl de belangrijkste ontwikkelingen in de goudgeschiedenis vanaf de late middeleeuwen:

Eigenschappen van goud

Naast de adembenemende glans heeft goud ook andere positieve eigenschappen:

Waar wordt goud voor gebruikt?

Het gebruik van goud is zeer divers. Hier zijn de belangrijkste aanvraagformulieren op een rij.

Investeren in goud

Mensen vragen zich wel eens af hoe de ontwikkeling van goud en aandelenwaardes met elkaar samenhangen, uitzoeken wat de correlatie is. Financieel jargon zegt altijd dat goud en aandelen een negatieve bèta hebben en dus negatief gecorreleerd zijn. Dit betekent dat goud de neiging heeft om te dalen tijdens stijgende aandelenkoersen, terwijl goud eerder zal stijgen tijdens dalende aandelenkoersen. Dit is in ieder geval de langetermijnrelatie tussen deze twee beleggingsobjecten.

Maar voor alle duidelijkheid: snelle veranderingen in de goudprijs kunnen bijvoorbeeld ook te maken hebben met een toename van de vraag naar goud of een afname van het aanbod, en niet alleen met ontwikkelingen op de aandelenmarkten. En het kopen van goud kan ook de risico’s in een beleggingsportefeuille spreiden. Dit betekent dat er geen focus is op slechts één beleggingscategorie en dus de risico’s worden verminderd.€