Informatie aanvragen over een hypotheek
Woninginformatie, hypotheekgegevens opvragen en vastgoedgegevens inzien is eenvoudig. U kunt online contact opnemen met het Kadaster, het Hypotheekregister en bedrijven zoals Kadastergegevens. Wil je weten wat je buren betaalden voor hun huis, wat hun WOZ-waarde is of hoeveel ze een hypotheek hebben: het kan allemaal op aanvraag. Huisvestingsinformatie is meer geworden dan alleen een handel, het helpt u goedkoop een woning te kopen of verzet zich tegen een te hoge WOZ-waardering.
Kadaster: eenvoudig online woongegevens opvragen
Het Kadaster en uw gemeente zijn uitstekende bronnen van huisvestingsinformatie. Als u dacht dat uw gegevens niet konden worden hersteld, heeft u het mis. Bijna alles is te vinden in openbare registers. Zo bewaart het Kadaster alle akten en documenten die informatie geven over de juridische status van woningen, maar ook appartementen en schepen. U kunt tegen een vergoeding een huisvestingsrapport opvragen bij het kadaster, inclusief:
- De ligging van het pand op de topografische kaart van het gebied. Dit is een situatiekaart.
- Het object van het kadaster, dat wil zeggen alle informatie over de grootte van het object en perceel en wie als eigenaar staat geregistreerd.
- Kadasterkaart uittreksel. Het brengt kadastrale grenzen in kaart.
- Bouwjaar, inhoud en oppervlakte van de woning.
- Ongeacht of het pand verhuurd of leeg is.
- De koopsom en waarde van vergelijkbare woningen en panden in de omgeving, zogenaamde referentiewoningen.
Daarnaast is het Hypotheekregister openbaar en beoordeelt uw gemeente jaarlijks de WOZ-waarde van uw woning.
Het hypotheekregister is openbaar
Alle hypotheken die via een notaris lopen, worden ingeschreven in het Hypotheekregister van het Kadaster. Een gezinshypotheek vind je daar niet. Hypotheekregistratie maakt het gemakkelijk voor schuldeisers om bij te houden hoeveel u verschuldigd bent. In de praktijk wordt deze informatie vooral gebruikt door notarissen, makelaars, Belastingdienst en crediteuren. De hoogte van de hypotheek kan bij het afsluiten opgevraagd worden, tussentijdse aflossingen zijn meestal niet bekend bij het kadaster. Als u uit het kadaster wilt worden geschrapt omdat uw woning nu hypotheekvrij is, kunt u een opzeggingsakte opmaken bij een notaris en de hypotheek opzeggen in het kadaster: geen hypotheek, hypotheek opzeggen.
Kadastergegevens: alle gegevens over uw huis, het huis dat u wilt kopen en het huis van uw buren
Wilt u meer informatie? U kunt dan contact opnemen met de autoriteiten die over de gegevens beschikken, maar u kunt ook een aanvraag indienen bij bedrijven die handel zien in strategische huisvestingsinformatie. Bij deze bedrijven betaal je ook voor je aanvraag, waarvan Kadastergegevens een bekend voorbeeld zijn. Het voordeel van de app is dat ze de weg weten in dataland en je snel een mooi groot beeld kunnen geven, maar je kunt natuurlijk ook zelf zoeken.
Kadastergegevens zijn strategische informatiebronnen
Mensen kunnen om verschillende redenen informatie over hun huis, verkoopgegevens en hypotheekgegevens opvragen. Soms is het gewoon uit nieuwsgierigheid, maar meestal is het meer. Zodra bijvoorbeeld de WOZ-beschikking van uw woning in de brievenbus komt, is er een enorme toename van het aantal aanvragen voor woninginformatie. Wie de WOZ-toetsing wil aanvechten, zal zich goed willen voorbereiden en niet meer tevreden zijn met de drie door de gemeente gekozen referentiewoningen, maar op zoek gaan naar geschikt vergelijkingsmateriaal. Een andere belangrijke categorie is natuurlijk de potentiële huizenkoper. U krijgt niet altijd alle informatie over een woning rechtstreeks van de verkopende makelaar, dus het kan zeker geen kwaad om meer informatie te vragen, hetzij via uw aankoopmakelaar. Hypotheekgegevens met betrekking tot de WOZ-waarde kunnen helpen bij het onderhandelen over de koopprijs. Als de woning een kleine hypotheek heeft, zal het in veel gevallen niet zo moeilijk zijn voor de verkoper om een iets lagere aankoopprijs te krijgen dan wanneer er een groot bedrag aan uitstaande schulden is. U wilt ook weten wat de verkoopprijs is van huizen in de buurt. Voor een paar dollar weet je alles over het huis dat je wilt kopen.
Samenvatting van het ophalen van hypotheekgegevens en andere vastgoedinformatie
Was het opvragen van vastgoedinformatie tot voor kort vooral een zaak van notarissen, makelaars, crediteuren en banken, nu is vrijwel alle informatie voor iedereen eenvoudig online op te vragen. Vaak bevat dit strategische informatie die u helpt om de juiste aankoop te doen tegen de juiste prijs. Deze informatie is waarschijnlijk een paar dollar waard.
Lees verder
€