Inflatieprognose en economische vooruitzichten
Voordat u een investeringsbeslissing neemt, moet u de economische situatie waarin u handelt analyseren en hoe deze zich verder kan ontwikkelen. We hebben momenteel te maken met 3 problemen: een financiële crisis, een economische crisis en een alarmerende stijging van de overheidsschuld.
Wereldwijde recessie 2008
In 2008 manifesteerde zich een van de diepste crises uit de levende herinnering, gekenmerkt door:
- Internationale financiële crisis;
- Internationale economische crisis;
- De stijging van de staatsschuld in de wereld.
Door massaal de geldmarkt te voorzien van goedkoop geld (van drukpersen), proberen centrale banken een internationale financiële crisis te voorkomen. De economische structurele problemen van de geïndustrialiseerde landen, die pijnlijk aan het licht kwamen door de financiële crisis, zijn echter nog lang niet opgelost. Dit zijn:
- Overproductie in krimpende markten;
- vergrijzende en krimpende bevolking (behalve de VS);
- Toenemende concurrentie van opkomende economieën zoals India en China;
- Ondergefinancierde of onjuist gefinancierde sociale diensten.
Alarmerende stijging schuldenlast
De geïndustrialiseerde landen slaagden erin de steilste recessie sinds 1929 te boven te komen, alleen door hun schulden snel te verhogen. Hoewel een daling van het bruto nationaal product met 6% misschien onbeduidend lijkt, moet u er rekening mee houden dat financiële huishoudens in alle geïndustrialiseerde landen geen groeipercentages van 1-2% zullen halen, zelfs zonder schulden.
Westerse geïndustrialiseerde landen en Japan betalen hun schulden al jaren niet meer terug, maar verhogen ze voortdurend. Deze schulden kunnen enkel verminderd worden door de volgende instrumenten:
- 4-5% jaarlijkse groeipercentages: volledig onrealistisch;
- Inflatie: Zeer waarschijnlijk! Alleen papiergeld bezitten is financiële zelfmoord plegen!
- Schuldkwijtschelding: is een elegante optie voor de staat;
- Monetaire hervorming: nu onwaarschijnlijk, maar zal komen als niets anders werkt.
Kapitaalbehoud en veiligheid boven rendement
Op dit moment lijken kapitaalbehoud en veiligheid belangrijker dan rendement. Maar pas op voor de illusie dat geld een stabiel bezit is, aangezien de ECB streeft naar 2% inflatie in haar geldvoorraad. En we weten allemaal dat het een gezuiverde waarde is.
Een stijging van de inflatie is niet uitgesloten
Hoewel politici de inflatie onder controle zouden accepteren, zijn er momenteel weinig aanwijzingen voor een hogere inflatie naarmate de totale inkomens dalen. De internationale concurrentie is erg sterk en leidt tot stabiele of dalende prijzen, en de zwakke dollar heeft onze energie-import de afgelopen maanden (optisch) goedkoop gemaakt. De huidige krimp van de euro maakt prijsstijgingen in de energiesector echter meer dan waarschijnlijk.
Voor vermogenswaarden zal een hoge liquiditeit zeker leiden tot hogere prijzen, vooral voor aandelen. Houd in gedachten: een stijging van de waarde van aandelen die niet wordt gedekt door reële economische ontwikkelingen, kan worden omschreven als inflatie. Bij acties wordt rekening gehouden met ongebruikelijke prijswijzigingen. Een prijsstijging wordt altijd gecorrigeerd door een scherpe prijsdaling.
Een nieuwe paniek op de financiële markten is niet denkbaar
Tot voor kort werd de stijgende overheidsschuld door de financiële markten NIET als een probleem gezien, omdat de geïndustrialiseerde landen nog steeds rente over hun schulden betaalden. Maar nu het vertrouwen van marktpartijen in de solvabiliteit van de geïndustrialiseerde landen aan het bezwijken is, kan er opnieuw paniek ontstaan op de financiële markten. Geen enkele expert kan voorspellen of en wanneer deze situatie zal eindigen en hoe regeringen deze crisis succesvol zullen aanpakken. Het is duidelijk dat in een dergelijke crisis de obligatiekoersen zullen kelderen.
Het wordt aanbevolen om conservatieve investeringen te doen
In een situatie waarin zelfs de experts niet weten waar de reis naartoe gaat, bevelen sommige analisten een terugkeer naar conservatieve investeringen aan, zoals kwaliteitsvastgoed op toplocaties in de groeiregio’s van ons land. Daarnaast dividendrijke aandelen in aandelen, BRICK-aandelen, middellange bedrijfs- en staatsobligaties, goud en andere edele metalen in kleine hoeveelheden.€