Inflatie benutten met schulden

Hebben leners baat bij inflatie? Die vraag hoor je steeds vaker, zeker nu het huidige monetaire beleid van de centrale bank tot wilde inflatie kan leiden. Zoals zo vaak hangt het ervan af. Maar in principe is inflatie goed voor mensen met schulden.

Profiteer ik van inflatie met de lening?

“Ik heb een lening bij de bank. Zal ik profiteren van inflatie? Geld is immers steeds minder waard, dus misschien is mijn uitstaande lening dat ook.” Deze interessante vraag wordt regelmatig gesteld door budgetspecialisten.

In feite is dit een zeer voor de hand liggende redenering. Het is in ieder geval duidelijk dat het geleende bedrag 30 jaar geleden, bij omrekening, vandaag een heel andere waarde heeft. We mogen echter niet vergeten dat naast de stijging van de inflatie ook de lonen stegen en voedsel duurder werd. Tegenwoordig zou het veel gemakkelijker zijn om zo’n bedrag op tafel te leggen. Je zou van de ene op de andere dag schuldenvrij kunnen zijn.

Inflatie biedt een voordeel als deze groter is dan de te betalen rente

Maar een veelgemaakte fout is dat er gedurende de looptijd ook rente werd betaald over de lening, wat waarschijnlijk meer was dan inflatie.

Strikt genomen zouden we al die jaren eigenlijk geen geld hebben verloren en ook geen geld hebben gewonnen. Want terwijl we meer verdienden, werd alles ook duurder; Lijkt op een gelijkspel. Deze redenering verhoogt ook niet de kredietwaardigheid vanwege inflatie. Daarom passen banken leningen niet aan voor inflatie. Omdat de rente op de lening gedurende de looptijd moet worden betaald, is inflatie alleen goed als deze hoger is dan de schuld.

Inflatie doet zelden iets aan lopende leningen

Helaas is niet alles zo eenvoudig als het lijkt. Ze proberen immers elk jaar een lagere inflatie te voorspellen dan ze in werkelijkheid is. Om specifieker te zijn: als onze salarissen met 3-4% per jaar zouden stijgen, zou de reële inflatie zelfs 10% moeten bedragen. Zo wordt ons reële inkomen steeds minder waard. We kunnen ons minder dan een jaar geleden veroorloven.

Als het van de consument afhing, zou er geen inflatie zijn. Daardoor was iedereen veel gelukkiger en kon iedereen altijd hetzelfde doen met zijn geld. Inflatie is alleen interessant als deze hoger is dan de geldende rente, zoals nu in de VS het geval is. Helaas is dit de uitzondering, dus bij lopende leningen levert inflatie meestal geen winst op.

Leningen in vreemde valuta bieden meer voordelen

Maar het wordt interessanter als je een lening in een vreemde valuta hebt. In dat geval hebben we te maken met veel variabelen die potentieel kunnen worden uitgebuit: lage rentetarieven, wisselkoersen, hoge rendementen op terugbetaalbare fondsen en inflatie.

Zoals ik in de vorige paragraaf al aangaf, kan het een slimme zet zijn om in een vreemde valuta zoals Amerikaanse dollars te lenen. Ondanks de hoge inflatie blijft uw leenbedrag gelijk. De rentetarieven zijn laag en zullen dat waarschijnlijk nog wel een tijdje blijven. Bovendien zal de dollar naar verwachting nog geruime tijd aan de zwakke kant blijven.

Iedereen die zich enigszins op zijn gemak voelt in deze kwestie, kan van een dergelijke situatie profiteren en kapitaal opbouwen met een hoog rendement met een uitgekiende investeringsstrategie. Dan heb je alleen een beetje geluk nodig met de weddenschappen van de dag en het talent om elke keer op het juiste moment binnen te komen.€