Individueel sparen voor pensioen

Sparen voor pensioen is populair geworden. Veel meer volwassenen kiezen voor deze methode omdat het concept hen veel mogelijkheden biedt. Voorwaarde is dat u uw geld pas uitgeeft als u de pensioengerechtigde leeftijd van 64 jaar bereikt!

veroudering

Sparen voor pensioen zal in de toekomst zeker vruchten afwerpen. We hebben te maken met een vergrijzende samenleving. Hierdoor wordt de beroepsbevolking binnen enkele jaren te klein om de kosten van de vergrijzing te dekken. Het draagvlak wordt te klein en dat betekent dat gepensioneerden in de problemen komen. Dit zal in de toekomst voor grote problemen zorgen en het beste alternatief voor dit probleem is pensioensparen.

zelfvoorziening

Je kunt het eigenlijk zien als een soort vangnet dat je voor jezelf creëert. Omdat de bevolking vergrijst en er straks te weinig geld is om de pensioenen goed uit te betalen, is sparen voor je pensioen een slimme zet. Jaarlijks kan de belastingbetaler tot 870 euro besparen! Deze bedragen worden bijgeschreven op uw spaarrekening. Voorwaarde is, zoals hierboven vermeld, dat u dit geld laat staan ​​tot u de wettelijke pensioenleeftijd bereikt. Ook profiteert u van belastingvoordelen van 30% tot 40% als u kiest voor pensioensparen.

Twee formules

De bank helpt u bij het kiezen van een passend pensioenopbouwsysteem. U kunt kiezen tussen een pensioenspaarverzekering en een pensioenspaarfonds. Bij beide opties geniet u van een belastingvoordeel van 30% tot 40%.

Met een pensioenspaarverzekering geniet u van een vaste rente van 2,50% over het ingelegde bedrag. Daarnaast ontvang je elk jaar een bonus van je verzekeraar als er winst wordt gemaakt. U kunt rekenen op een goede 1% tot 2%. Velen verwerpen het concept vanwege het lage rendement op het bedrag dat u inlegt, maar vergeet de 30% tot 40% belastingvoordelen niet!

Een andere optie is een pensioenspaarfonds. Met dit systeem bent u niet verzekerd van een vast rendement. Uw deposito’s worden belegd in aandelen of obligaties en daarom is het rendement op deze deposito’s niet zeker. Maar vrees niet, aangezien dit een langetermijninvestering is, is de kans op een slechte uitkomst klein.

De beste keuze

Het maken van een goede keuze is natuurlijk aan jou, maar er zijn richtlijnen om je te helpen bij het maken van je keuze. Het verschil tussen een goede en een slechte keuze ligt in de leeftijd. Mensen onder de 45 jaar wordt over het algemeen geadviseerd om te kiezen voor een pensioenspaarfonds, omdat dit op de lange termijn veel minder risico met zich meebrengt. 45-plussers wordt niet belet om voor een pensioenfonds te kiezen, maar erg verstandig is het niet. Laten we zeggen dat we net te maken hebben met een financiële crisis als u met pensioen gaat. De implicaties zijn duidelijk. De keuze voor een pensioenspaarfonds brengt dus risico’s met zich mee. Bent u niet bereid deze risico’s te nemen, dan kiest u natuurlijk voor een pensioenspaarverzekering.

Vereisten

De voorwaarden voor het creëren van pensioensparen zijn heel eenvoudig:

  1. Elke belastingbetaler die in zijn eigen land woont en zelf bestaat, komt in aanmerking. Je mag met andere woorden geen BVBA, NV, VZW of eenmanszaak zijn.
  2. De minimumleeftijd is achttien en maximaal 64 jaar.
  3. Een contract voor minimaal tien jaar, met vijf jaarlijkse stortingen om in aanmerking te komen voor incasso.

Spaar besparingen op

Wanneer kunt u geld opnemen en wat zijn de voorwaarden? Zodra u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, kunt u uw geld innen tegen een belastingtarief van 10% tot 16,5%. Je hoeft niet het hele bedrag van je rekening af te halen! Het is toegestaan ​​om een ​​deeltje te nemen. Aandacht! Besluit u het geld toch te innen voordat u de wettelijke pensioenleeftijd bereikt, dan wordt het vanaf dat jaar als inkomen aangemerkt en wordt het bedrag belast tegen 33%! Niet doen is de boodschap.

De gouden tip

Als u na uw 64e doorstort op deze rekening, is het volledig belastingvrij als het contract is aangegaan voordat u 55 werd. De belastingvermindering van 30% tot 40% is nog steeds geldig!