Indiase staatsobligaties kopen en verkopen

Er kan goed geld worden verdiend door Indiase staatsobligaties te kopen en verkopen. Aziatische staatsobligaties worden steeds aantrekkelijker. Vroeger stopten veel beleggers hun geld in Europese obligaties, maar velen vinden het rendement te laag of het risico te hoog. In het geval van Indiase staatsobligaties liggen de twee zaken dichter bij elkaar. India is de negende economie ter wereld en groeit snel. Lees er alles over in dit artikel.

Er is veel interesse onder beleggers om hun geld te beleggen in Indiase staatsobligaties. De rente op obligaties is relatief hoog. Dit is met name van belang omdat de rente op bijvoorbeeld Duitse of Nederlandse staatsobligaties flink is gedaald. De meeste landen in de wereld hebben een staatsschuld. Om deze schuld te financieren, geven ze staatsobligaties uit. Op deze manier lenen particulieren en bedrijven als het ware geld aan de staat. Zij ontvangen rente over deze lening. De hoogte van deze rente hangt af van het risico dat de beleggers hun geld wel of niet verliezen. Als het land er financieel niet goed voor staat, zullen landen een hogere rente op de obligatie willen bieden om het voor beleggers aantrekkelijker te maken om hun geld aan de landen uit te lenen.

Indiase staatsobligaties kopen

Rond 2010 werd er in Europa veel gesproken over staatsobligaties. Verschillende landen, zoals Griekenland en Spanje, dreigden in te storten vanwege hun snel oplopende staatsschuld. De rente die ze moesten betalen over de staatsschuld was soms meer dan tien procent. Beleggers zochten hun toevlucht met hun geld en schreven massaal in op onder meer Duitse, Noorse en Nederlandse staatsobligaties. Deze landen staan ​​bekend om hun financiële betrouwbaarheid. Als gevolg hiervan daalde de rente op deze staatsobligaties fors, waardoor ze een oninteressante belegging werden voor beleggers. Kortom, Europese staatsobligaties zijn voor de meeste beleggers te riskant, of de rendementen zijn te laag.

Risico’s van beleggen in Indiase staatsobligaties

Indiase staatsobligaties zijn juist een aantrekkelijke optie omdat ze beide factoren lijken te combineren. De rente op staatsobligaties is relatief hoog en het risico dat het land instort is relatief laag. Hoge rentetarieven zijn deels te wijten aan de hoge inflatie in India. Soms is dat 8 procent per jaar. Daarom loopt geld het risico snel waarde te verliezen. Banken moeten dus hoge rente betalen op spaargeld om het voor mensen aantrekkelijk te maken om geld op een spaarrekening te zetten. Hetzelfde principe geldt voor staatsobligaties. Buitenlandse investeerders profiteren daar echter juist van, aangezien de inflatie in veel Europese landen niet boven de drie procent uitkomt.

Indiase economie

India is de negende economie ter wereld. In termen van wereldbevolking heeft de voormalige Britse kolonie na China de grootste bevolking. Het land heeft de afgelopen jaren een snelle economische groei doorgemaakt. Tegelijkertijd blijft de historische staatsschuld relatief hoog. Het BBP is bijna $ 1,1 biljoen. De staatsschuld bedroeg in 2010 55,8 procent daarvan. Er zijn nog veel problemen op te lossen in het land. Zo is 40 procent van de bevolking nog steeds analfabeet en leeft 25 procent van de mensen onder de armoedegrens. Er is ook veel corruptie. Tegelijkertijd hebben beleggers voldoende vertrouwen in India. De Indiase overheid heeft het ook mogelijk gemaakt voor beleggers om staatsobligaties rechtstreeks op de Indiase beurs te kopen. Aanvankelijk was de Indiase regering op haar hoede voor buitenlandse investeerders uit angst om te veel macht te verliezen.€