Indexbeleggingen en wat is de winst in euro’s

Let op de valuta waarin u in de index belegt. Is het dollar, euro of belegt u in andere valuta? Iedereen die internationaal belegt, moet ook de wisselkoersen van verschillende valuta’s goed in de gaten houden. Wanneer de media berichten over de aandelenmarkt, spreekt men meestal over algemene indices en indexbeleggen. Men praat over AEX, Dow Jones, Nikkei. Maar wat zeggen die aandelenindexen eigenlijk, want het gaat meestal om de Amerikaanse dollar en vreemde valuta, terwijl wij eigenlijk in euro’s betalen.

In welke valuta belegt u eigenlijk?

Wat is indexbeleggen?

Veel fondsen zijn indexfondsen. Bij het beleggen in een index is het doel om minimaal het rendement van de index te behalen en, indien mogelijk, die index te verslaan. Wie meer risico wil nemen, belegt ook in indexderivaten zoals turbo’s, trackers, ETF’s en andere beleggingsproducten. Er zijn ook allerlei spaarproducten ontwikkeld door banken, die hoge winsten beloven, maar deze beloften niet altijd nakomen.

Hoe is de AEX-index opgebouwd?

Maar wat is AEX precies? AEX is niets meer dan een gewogen mandje van de 25 grootste Nederlandse beursfondsen. Bedrijven zijn nieuw in de index of stappen uit naarmate ze hoger of lager handelen. Het fonds kan ook worden gekocht of gewoon niet-beursgenoteerd zijn. Sommige fondsen hebben een veel hogere weging in deze index dan andere. Zo wegen Royal Dutch Shell en ING elk ongeveer 15% van de totale index. Zo bepaalt een relatief klein aantal bedrijven daadwerkelijk de totale weging. Dit betekent dat de AEX over een jaar fors kan dalen, terwijl een individueel bedrijf het op de beurs veel beter zou hebben gedaan. Met andere woorden, de AEX als geheel heeft niet veel te zeggen over de onderliggende individuele bedrijven. En dit geldt ook voor andere wereldindices.

Indexontwikkeling van jaar tot jaar

De index speelt een belangrijke rol bij beleggen, maar het vergelijken van de index jaar-op-jaar (en bijna iedereen doet dat) doet eigenlijk iets raars. De samenstelling van de index verandert jaarlijks en soms twee keer per jaar. Dar betekent twee dingen vergelijken die moeilijk te vergelijken zijn. Daarom zegt de ontwikkeling van de index van jaar tot jaar niet echt veel.

Dow Jones

De Dow Jones is ook een relatief smalle index. We volgen allemaal de Dow Jones, maar u kunt zich terecht afvragen of deze index een goed beeld geeft van de Amerikaanse economie. Zo is de Nikkei 225 veel breder en daardoor interessanter om te volgen als indicator van de Japanse economie. Om met al deze verschillen rekening te houden, heeft Morgan Stanley een andere index ontwikkeld, de MSCI Indices. Ze zijn in elk land ongeveer hetzelfde en daarom beter vergelijkbaar. Dit suggereert dat opkomende markten het heel goed doen, zelfs als je je aanpast aan de dollar. Trouwens, de waarde van de dollar verandert voortdurend ten opzichte van andere valuta dan de euro, de dollar kan ook goedkoper worden ten opzichte van de euro.

Slot

Het maakt nogal wat uit in welke valuta je rekent bij het beleggen. Kijk ook naar de cases en resultaten in onze eigen valuta, anders kunnen de rendementen behoorlijk tegenvallen. Dit geldt niet alleen voor indexbeleggen, maar bijvoorbeeld ook voor het versturen van een CV die in dollars is uitgedrukt.€