Indexbeleggen uitgelegd

Wat is indexbeleggen? Indexbeleggen of ETF-beleggen is een nieuwe beleggingstrend op de aandelenmarkt. Het is een transparante en gediversifieerde indexbelegging, het is een goedkope en succesvolle indexfondsbelegging. Het is een passieve vorm van beleggen. Grote institutionele beleggers investeren fors in indices. Warren Buffett houdt ook van indexvolgers. Warren Buffett belegt bij voorkeur in een zo breed mogelijke index, zoals MSCI World Index of MSCI Europe. Wat kies je, welke index?

Warren Buffett heeft voor u in de index geïnvesteerd

Warren Buffett is na Bill Gates de rijkste Amerikaan met zijn fortuin van 40 miljard dollar. Warren Buffett werd geboren op 30 augustus 1930 in Omaha, de grootste stad in de Amerikaanse staat Nebraska. Hij studeerde aan de Universiteit van Nebraska en vervolgens aan de Columbia Business School in New York. Een vorm van beleggen die Buffett heeft uitgevonden, is indexbeleggen. Profiteer van de beurs.

Wat is indexbeleggen?

Indexbeleggen is beleggen in een index met behulp van een tracker, afgeleid beleggingsproduct of derivaat. Dit derivaat is zo opgezet en ontworpen dat u de index vrijwel volledig volgt. Dit kan bijvoorbeeld de AEX zijn, een index gekoppeld aan de Dow of een sector gekoppelde index. Wanneer u in een index belegt, hoeft u zich geen zorgen meer te maken over welke afzonderlijke aandelen u moet kiezen, aangezien u automatisch in alle aandelen uit de geselecteerde index belegt. Als indexbelegger kijk je aan het eind van de dag naar de index. Als een index als de AEX is gestegen, is uw belegging waardevoller geworden. De plussen en minnen van individuele aandelen worden gemiddeld volgens de index. Kortom, indexbeleggen is een relatief eenvoudige manier om te beleggen in diversificatie. Wanneer u in een index belegt, kunt u dividend krijgen, dit hangt af van het type trackers. Een spreidende tracker betaalt dividenden en een accumulerende tracker voegt dividenden toe aan de prijs.

Beleggen in een indexfonds is een gediversifieerde belegging voor trendbeleggers

U kunt beleggen in een index door deel te nemen in een indexfonds. Indexfondsen volgen een index op de voet. Deze fondsen vormen een goede, gediversifieerde basis voor een portefeuille die kan worden aangevuld met een actievere beleggingsstrategie. Institutionele beleggers bouwen al langer aan deze mix. Ze weten dat indexbeleggen goed te combineren is met een actieve beleggingsstrategie waarbij ze:

Indexfondsstrategie en indexbeleggen

In deze strategie proberen ze een basisrendement te behalen door te beleggen in een index, om vervolgens de index te verslaan door aanvullende investeringen te doen. Deze strategie is niet erg gemakkelijk voor individuen die altijd over een bepaalde hoeveelheid informatie beschikken en moeite hebben om gelijke tred te houden met de marktefficiëntie. Hoe weet je waar de index makkelijk te verslaan is? Maar wie garandeert u dat de index zal stijgen? Een rendement gelijk aan dat van een dalende index is nog steeds negatief en dus een verlies. Ook is beleggen in indexfondsen niet gratis. Er zijn beheerskosten. Dividenden worden vaak na aftrek van dividendbelasting herbelegd in het fonds. De voorwaarden verschillen van fonds tot fonds. Aan de andere kant, in een bullish markt, kan beleggen in een index heel logisch zijn, zelfs als u de index gemakkelijk zou kunnen verslaan door gratis te beleggen. De mooiste bloemen staan ​​immers aan de rand van het ravijn, terwijl een stijgende markt waarschijnlijk betere resultaten zal opleveren dan een gewone spaarrekening.

Voordelen van beleggen in een indexfonds

De voordelen van indexbeleggen zijn duidelijk. De rendementen van indexfondsen en indexbeleggen lijken uitstekend te zijn. Bovendien spreidt u uw risico en neemt u minder risico dan alleen te beleggen in enkele individuele aandelen. Enkele voordelen van indexbeleggen zijn:

Aegon Index Fonds

Aegon biedt haar klanten sinds kort een nog grotere keuze aan indexfondsen. Aegon biedt voornamelijk actief beheerde indexfondsen aan:

Sommige indexfondsen en indextrackers

Er zijn indexfondsen op de markt en allerlei certificaten die een index volgen, zoals de Sprinters van ING Bank. De Rabobank heeft zelfs een garantiebewijs dat op meerdere indices tegelijk is gebaseerd. Zonder uitputtend te zijn om enkele fondsen te illustreren:

Conclusie Beleggen in indexfondsen en indexbeleggen

Indexbeleggen kan hoge rendementen opleveren, maar zoals altijd bij beleggen: indexbeleggen is niet zonder risico.

Lees verder