Index: Beleggen in indexfondsen

Beleggen in indexfondsen wordt steeds populairder. Steeds meer beleggers kiezen voor dit type belegging. Een groot voordeel is dat de risico’s veel lager zijn. Beleggers zijn voorzichtiger geworden omdat ze veel geld hebben verloren. Het is mogelijk om te beleggen in een indexfonds dat de AEX, Dow Jone of AMX volgt via o.a. Rabobank, ING Bank, ABN-Amro en Alex Vermogensbank.

Steeds meer beleggers investeren in indextrackers. Dit zijn beleggingsfondsen die zijn ontworpen om de prijs van bepaalde indices nauwkeurig te volgen. Het kunnen allerlei indexen zijn. In Nederland zijn de meeste trackers ontworpen om de AEX-index of de AMX-index te volgen. Er zijn verschillende redenen waarom beleggers voor deze vormen kiezen. Investeren in slechts één of twee beleggingsfondsen kan u op korte termijn veel geld opleveren. Dit komt omdat de prijs van sommige aandelen zeer volatiel is. Dit is een manier om snel veel geld te verdienen. Tegelijkertijd betekent het ook dat het risico op verlies veel groter is. De koers van het aandeel kan even snel dalen als stijgen.

Risico’s van beleggen in individuele aandelen

De afgelopen jaren komt het regelmatig voor dat beleggers veel geld zijn kwijtgeraakt bij het beleggen in een aandeel of een bepaalde groep aandelen. Rond de eeuwwisseling leken de aandelenkoersen omhoog te schieten. Internetbedrijven waren erg populair en gewild. In die tijd werd het internet uitgevonden om ongeveer vijf uur. Er gingen zelfs geruchten dat er nooit meer een crisis zou komen. Rond 2001 barstte echter de internetzeepbel. Veel internetstart-ups bleken hun beloften niet waar te kunnen maken. Beleggers verloren daardoor veel geld. In 2008 werd de wereld getroffen door een nieuwe crisis, dit keer een kredietcrisis. De Amerikaanse huizenmarkt stortte in en veel huiseigenaren konden niet aan hun verplichtingen voldoen. Daardoor kwamen banken in de problemen en gingen er een aantal zelfs failliet. Overal daalden de aandelenkoersen en verloren beleggers veel geld. Later werd de kredietcrisis gevolgd door de eurocrisis.

Beleggen in indexfondsen

Door verschillende tegenvallende ervaringen zijn beleggers voorzichtiger geworden. Ze willen daarom het risico spreiden en beleggen daarom liever in een indexfonds. Hierdoor worden risico’s zoveel mogelijk gespreid. De meeste banken en makelaars bieden een aandelenfonds aan dat bepaalde indexen volgt. Dit kan in ieder geval via Alex Vermogensbank, ING Bank, Rabobank, SNS Bank, ABN Amro en Aegon. Het nadeel is dus dat je op korte termijn minder winst kunt verwachten. Beleggen in een indexfonds is daarom in de eerste plaats een langetermijnbelegging.

Beleggen in een index

Er is ook een ander nadeel dat beleggen in indexfondsen winstgevender maakt dan beleggen in individuele aandelen of actief beheerde aandelenfondsen. In actief beheerde aandelenfondsen koopt en verkoopt de beheerder regelmatig aandelen. Hiervoor worden telkens transactiekosten in rekening gebracht. De beheerskosten van een actief beheerd beleggingsfonds bedragen dus ongeveer 2 procent. Het kan een groot deel van uw winst uitmaken. Indexfondsen hebben een beheervergoeding van ongeveer 0,4 procent. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) beveelt daarom beleggen in indexfondsen aan als een betere beleggingsmethode. U kunt er ook voor kiezen om apart in aandelen te beleggen, maar daar komen ook transactiekosten bij. Ook ben je meer genoodzaakt om de koers van het aandeel te volgen als er iets onverwachts gebeurt en je aandelen wilt kopen of verkopen.€