In welke landen kun je met euro’s betalen?
In 2002 voerden twaalf landen de euro in als betaalmiddel. Iedereen kent waarschijnlijk het geheugensteuntje flof ass. Het bevat de initialen van de eerste twaalf eurolanden. In 2019 omvat de eurozone nu negentien landen. Tussen 2007 en 2015 kwamen er nog zeven landen bij. Verschillende landen overwegen toe te treden tot de eurozone, zoals Zweden en Bulgarije. Buiten het eurogebied kan de euro naast de lokale munteenheid in meerdere landen worden gebruikt.
Betalen met Euro’s
- De oorspronkelijke eurolanden
- Overzeese gebieden van Frankrijk, Portugal, Spanje en Nederland
- Toekomstige deelnemers in de eurozone
- Geen wettig betaalmiddel, euro wordt gebruikt
De oorspronkelijke eurolanden
De euro bestaat sinds 2002. Een gebied waar de euro als wettig betaalmiddel wordt gebruikt, wordt ook wel een
eurozone
. De euro is in 2002 ingevoerd in de volgende landen:
- Duitsland
- Italië
- Nederland
- Griekenland
- In Frankrijk
- Luxemburg
- Oostenrijk
- Finland
- België
- Ierland
- Portugal
- Spanje
Al deze landen hebben hun eigen euromunten uitgegeven, dus ze mogen hun eigen gezichten ontwerpen. Naast deze landen zijn er ook nog drie kleine landen die monetaire afspraken hebben met Italië of Frankrijk. Daarom hebben ze de euro ingevoerd. Dit geldt voor San Marino, Monaco en het Vaticaan.
Dan zijn er nog enkele uitzonderingen. Tot 2002 betaalde je in Andorra met Italiaanse lira of Spaanse peseta’s. Toen ze werden afgeschaft, stapten ze ook over op de euro. De Duitse mark was wettig betaalmiddel in Kosovo en Montenegro, dus deze landen voerden in 2002 ook de euro in. En het klinkt misschien gek, maar Zimbabwe is ook een onofficiële gebruiker van de euro.
Overzeese gebieden van Frankrijk, Portugal, Spanje en Nederland
Natuurlijk mochten ook de overzeese gebieden van Europa niet ontbreken, al was de invoering van de euro hier soms wat lastiger. Het was te geloven in de volgende Franse departementen en eilanden:
- Guadeloupe
- Martinique
- Sint-Maarten
- Frans Guyana
- bijeenkomst
- mayonaise
- Saint-Pierre en Miquelon
- Zuidelijke en Antarctische gebieden van Frankrijk
Andere gebieden waar de euro vanaf 2002 is ingevoerd, zijn de Portugese Azoren en Madeira, de Spaanse Canarische Eilanden en de Spaanse exclaves Melilla en Ceuta. Je zou denken dat de Nederlandse Antillen en Aruba daar ook bij horen, maar dat is niet het geval. De Arubaanse florijn en de Antilliaanse gulden zijn blijven bestaan. Als ze gekoppeld waren aan de Nederlandse gulden, dan waarschijnlijk wel, maar ze zijn gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.
Toekomstige deelnemers in de eurozone
Verschillende landen traden toe tot de eurogemeenschap of traden pas later toe. De kalender ziet er als volgt uit:
- 1 januari 2007: Slovenië
- 1 januari 2008: Cyprus en Malta
- 1 januari 2009: Slowakije
- 1 januari 2011: Estland
- 1 januari 2014: Letland
- 1 januari 2015: Litouwen
Bulgarije zou oorspronkelijk in 2013 toetreden tot de euro, maar heeft zich teruggetrokken vanwege budgettaire problemen. Zweden is vastbesloten om toe te treden, maar stelt het al jaren uit. De overige EU-landen Denemarken, Hongarije, Polen, Tsjechië, Roemenië en Kroatië (voorlopig) gebruiken de euro niet als officieel betaalmiddel.
Geen wettig betaalmiddel, euro wordt gebruikt
Landen die de euro niet als wettig betaalmiddel hebben, maar waar deze in sommige gevallen naast hun eigen valuta kan worden gebruikt, zijn:
- Bosnië-Herzegovina
- Noord-Ierland
- Kalkoen
- Turks Noord-Cyprus
- Zwitserland
- Zimbabwe
€
€