In ieder geval huren of kopen: koop- of huurwoningen

Een huis huren of een huis kopen? Vastgoed te koop of te huur? Bij het betalen van hypotheekrente of het betalen van huur. Wat is in uw geval goedkoper, kopen of huren? Hoeveel kost een huis tegenwoordig? Wij rekenen de kosten voor u. Soms kunt u ook zelf uw huurwoning kopen. Nieuw is individuele huur, waarbij de hoogte van de huur afhankelijk is van uw inkomen. Door de verlaging van de overdrachtsbelasting en de waardedaling van huizen is kopen goedkoper geworden. Wat wordt het, een huis huren of kopen?

Een huis huren of kopen?

Uw woon- en werksituatie en financiën bepalen meestal of u het beste een woning kunt kopen of huren. Ter vergelijking: velen kijken alleen naar het hypotheekbedrag en de hypotheekrenteaftrek. Ook in de politiek wordt vooral naar deze zaken gekeken en blijkt dat kopers het veel beter doen dan huurders. Het is twijfelachtig of dit het geval is, aangezien een huurder niet alle lasten heeft die een huiseigenaar heeft. Daarnaast riskeert de huizenkoper een waardedaling van de woning. Ik zal een voorbeeld van de berekening geven.

Van koopwoning naar huurwoning

Sommige mensen verlaten hun huis en beginnen te huren. Dit heeft fiscale gevolgen. Als u een eigen woningverzekering in kolom 1 van uw inkomstenbelasting heeft, wordt deze verplaatst naar kolom 3 van uw inkomstenbelasting. De opgebouwde waarde van de polis wordt afgetrokken van uw uitkeringsvrijstelling in kolom 1 voor het opbouwen van een verzekering. Als u binnen 3 jaar verhuist naar een eigen woning, wordt de opbouwverzekering weer geactiveerd in kolom 1 van de inkomstenbelasting. Ook de bijtellingsregeling is van belang. Als u binnen 3 jaar terugkeert, moet u de overwaarde van de woning van de oude eigenaar gebruiken voor de woning van de nieuwe eigenaar.

Huur op bestelling

Diverse woningcorporaties experimenteren met Custom Rentals. Bedrijven, die vaak een lagere sociale huur vragen, willen iets doen om een ​​verschil te maken in het leven. U leeft scheef als u gezien uw inkomen relatief weinig huur betaalt. Corporaties stellen nu een reële huur vast wanneer er een woning vrijkomt en geven korting aan iemand met een lager inkomen. Daardoor betalen mensen met een relatief hoger inkomen meer huur dan anderen. Het is dus een inkomensafhankelijke huur geworden.

Eigendomskosten (huis verkopen)

Stel dat u nu een huis koopt voor € 500.000 met een hypotheek van 2%. Dan bedragen de bruto hypotheeklasten 10.000 euro per jaar. Dus het is ruw. Bij een belastingtarief van bijvoorbeeld 46% is het maximale hypotheekrenteaftrektarief in ons land in 2020 (43% in 2021). Dit staat gelijk aan een netto hypotheekrente van 5.400 euro per jaar, dus 450 euro per maand. Zit je in de laagste belastingschijf, dan kan dit oplopen tot 6.200 netto per jaar, ofwel bijna 515 euro per maand. Op het eerste gezicht lijkt het niet zo duur voor een ruime woning. Maar hier zijn allerlei kosten aan verbonden.

Hoeveel kost een eigen woning per maand tov een huurwoning (indicatieve bedragen):

Bijkomende kosten bij het kopen van uw woning Bedrag in euro’s per maand
Netto hypotheekrente 500 tot 1000 euro afhankelijk van de rente
Onderhoud 1% per jaar 416 euro
opstalverzekering 42 euro
Eigen huurtoeslag Van 150 tot 180 euro
Onroerende voorheffing en waterkosten 60 euro
In totaal 1126 tot 1698 euro
Vergelijkbare huur 2500 euro

Hierbij wordt aangenomen dat we te maken hebben met een aflossingsvrije hypotheek. Als de aflossing plaatsvindt omdat het een nieuwe hypotheek betreft, zijn de maandlasten nog hoger.

Huurkosten huis

Iedereen die een woning koopt, heeft allerlei extra kosten, zoals notariskosten, taxatiekosten en makelaarskosten. Daarbovenop komen alle kosten, die kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s per maand, die gedeeld worden door huurders en kopers, zoals:

Als de huur niet te hoog is, kan de huurder in aanmerking komen voor huurtoeslag, waardoor de kosten van de huurder lager zijn, maar in de meeste gevallen zit u zonder woning. Daarentegen stijgen de huren snel, vooral in de vrije sector.

Bij het kopen van een huurwoning van een woningcorporatie

De overheid wil namelijk dat huurders van woningcorporaties het recht krijgen om tegen een redelijke prijs een eigen huurwoning te kopen. Een woningcorporatie kan een huurwoning met achterstallig onderhoud al verkopen als het achterstallig onderhoud in de verkoopprijs is inbegrepen. Ook kan de corporatie korting geven of hulp bieden bij het betalen van hypotheekrente. De Koopgarantregeling is een goed voorbeeld van het betaalbaar maken van koopwoningen.

Plaats te koop of te huur?

Als je een huis wilt kopen, is het goed om te kijken hoeveel dat gaat kosten. Zet alle kosten op een rij, vergelijk goede hypotheekrentes en vraag je af of het misschien niet beter is om een ​​huis te huren. Het bezitten van een eigen huis geeft je meer vrijheid, maar het is niet goedkoop. Gelukkig zijn er verschillende fiscale voordelen voor verhuurders en huurtoeslag voor huurders.

Lees verder