In het rood staan, slim of niet?

Het moet iedereen overkomen zijn, ineens sta je rood. Een rode markering betekent dat u meer heeft uitgegeven dan op uw bankrekening stond. Nu leen je geld bij de bank tegen een redelijk hoge rente. Het is verstandig om dit rood niet te lang te laten staan. Als je het geld echt nodig hebt, is het goedkoper om doorlopende leningen of persoonlijke leningen af ​​te sluiten.

Voorwaarden om in het rood te staan

Niet iedereen kan in het rood staan ​​op zijn account. De voorwaarden kunnen per bank verschillen. Over het algemeen geldt een minimumleeftijd van 18 jaar en vaak een maximumleeftijd van 69 jaar. Daarnaast moet je een vast inkomen hebben en niet teveel leningen naast je hypotheek hebben. Ook bepaalt de bank hoeveel het maximale bedrag in het rood mag staan. Het is afhankelijk van het inkomen. Ook kijkt de bank of u naast uw hypotheek al veel leningen heeft uitstaan.

De gevolgen zijn rood

Over het geld op uw rekening krijgt u rente van de bank. Zodra u echter in het rood staat, moet u zelf rente aan de bank betalen, die vele malen hoger is dan de rente die u zelf heeft ontvangen. Voor rood staan ​​betaal je gemiddeld 8 tot 15% rente per jaar. Het percentage dat u moet betalen is afhankelijk van de bank waar u een rekening heeft en het bedrag dat negatief op uw rekening kan staan. In het algemeen kost rood staan ​​de portemonnee veel geld. Het is daarom zeker niet aan te raden om lang in het rood te staan.

Vermijd staan ​​op rood

Als u weinig geld heeft, is het misschien verstandig om de mogelijkheid om in het rood te staan ​​te sluiten. Het kan heel verleidelijk zijn om dingen te kopen als je het geld eigenlijk niet hebt. Zo kom je in een schulden terecht die moeilijk af te betalen is. Probeer zuiniger te leven door abonnementen op te zeggen en aanbiedingen te kopen in supermarkten. Stel indien mogelijk grote uitgaven uit totdat u daadwerkelijk het geld heeft. Door uw inkomsten en vaste lasten bij te houden, kunt u uw geld beter beheren en voorkomen dat u meer uitgeeft dan u daadwerkelijk heeft.

Als u spaargeld op uw rekening heeft staan ​​en in het rood staat, kunt u tijdelijk geld overmaken om het tekort terug te draaien. Zodra uw salaris weer wordt gestort, maakt u het geld terug op de spaarrekening.

Nog geld lenen?

Als je het geld wel nodig hebt, is rood staan ​​meestal niet de beste manier om te gaan. Kijk of je een persoonlijke lening kunt afsluiten of een doorlopend krediet kunt krijgen. Het voordeel is dat de rente meestal lager is en er elke maand een bedrag moet worden afgelost. Zo voorkom je dat je schulden zo groot worden dat je ze nooit meer kunt afbetalen. Kijk voordat u een lening aangaat goed naar de voorwaarden en ga bij uzelf na of u de gewenste aankoop kunt uitstellen. Een lening afsluiten kost altijd veel geld!€