In de minnen staat een melkkoe voor de banken

Banken verdienen jaarlijks forse bedragen omdat klanten met betaalrekeningen rood staan. Ze kunnen gemakkelijk tot 15 procent rente verdienen.

Zichtrekeningen in het rood bevatten vaak kleine bedragen en korte looptijden. Als klant merk je er weinig van, en de terugkerende kosten zijn niet al te veel, maar de banken verdienen op deze manier veel extra geld. Ook voor de betaalrekening zelf moet je elk jaar meer en meer betalen. Dit is zeker het geval wanneer u bankafschriften wilt ontvangen. Banken straffen klanten die geen gebruik maken van internetbankieren.

Rode status is een melkkoe voor banken

Volgens het CBS geven we in totaal meer dan 10 miljard euro per jaar uit en de verwachting is dat dit bedrag in de toekomst zal toenemen. Ervan uitgaande dat de banken er 10 tot 15 procent rente over rekenen, laat een simpel bedrag zien dat ze veel geld verdienen. De grootste Nederlandse banken bieden ons een spaarrente van maximaal 2,25 procent. Dus halen ze geld op voor iets meer dan 2 procent en zien ze een mogelijkheid om het opnieuw uit te lenen tegen een tarief van ten minste 10 procent.

Rood parkeren biedt gemak, maar tegen een hoge prijs

Jaren geleden schreven banken aan hun betaalrekeningklanten om een ​​kredietlijn op de betaalrekening op te nemen. Het is tegenwoordig gebruikelijk om rood te staan ​​op uw betaalrekening. Vroeger was het kredietbedrag 1000 gulden en sinds de invoering van de euro is de nieuwe norm 1000 euro geworden. Het biedt u als klant gemak, maar tegen een hoge prijs. U mag rood staan ​​niet als lening gebruiken. Als u uw inkomen niet elke maand kunt beheren, is het niet verstandig om rood staan ​​als bonus te gebruiken totdat uw salaris of uitkeringen weer zijn betaald.

Sluit een lening af om uw betaalrekening op te waarderen

Als u maandelijks tekort komt omdat u in het verleden een roodstand heeft gebruikt, dient u het tekort zo snel mogelijk aan te vullen. Elke maand een bedrag lenen van uw betaalrekening is te duur. In dat geval kunt u beter een lening afsluiten bij een bank met een lagere rente. U kunt een doorlopend krediet of persoonlijke lening afsluiten met een rentepercentage van minder dan 7 procent.

Hoeveel heeft de rode je gekost in een jaar?

Banken betalen periodiek de rente die u moet betalen over het roodstaande bedrag. Het lijkt een klein bedrag. Om een ​​goed overzicht van deze kosten te krijgen, moet u bij elkaar optellen hoeveel debetrente de bank u in de loop van een jaar in rekening heeft gebracht. Bij maandelijkse rentebetalingen geldt dit slechts voor enkele euro’s per keer, maar berekend over een jaar geldt dit voor tientallen euro’s.

Profiteer van zo min mogelijk rood staan. Zodra er een tekort ontstaat, zorg er dan voor dat het bedrag zo snel mogelijk wordt aangevuld. Anders moet u de kosten elke maand betalen.€