In contanten, voor het geval dat
Sinds de komst van de pinpas is de stroom van elektronische betalingen enorm gegroeid en kan met de kaart bijna overal betaald worden. Geen wonder dat veel mensen bijna geen contant geld in hun portemonnee of thuis hebben. Dit is echter niet handig, zoals meerdere recente incidenten hebben aangetoond.
failliete banken
In maart 2013 gingen enkele Cypriotische banken failliet. Als gevolg hiervan waren bankautomaten bijna twee weken geblokkeerd en konden bewoners geen geld opnemen. De media heeft niet gemeld hoeveel mensen hierdoor in ernstige problemen zijn gekomen, maar je kunt verwachten dat 14 dagen zonder geld leven geen pretje is.
Cyberaanvallen
In april 2013 kreeg ING bank te maken met verschillende cyberaanvallen. Een van de gevolgen was dat sommige klanten niet meer over het juiste banksaldo beschikten en ook niet met de pinpas konden betalen. Erg vervelend als je met volle winkelmandjes aan de kassa van een supermarkt staat of net de benzinetank van je auto hebt getankt.
Grootschalige stroomuitval en zonnestormen
Falende banken en cyberaanvallen zijn echter niet de enige rampen die ervoor kunnen zorgen dat u niet met een pinpas kunt betalen. Grootschalige stroomstoringen, zoals door terroristische aanslagen, kunnen voor problemen zorgen, maar ook zonnestormen vormen een potentiële bedreiging. Zonnestormen zijn het gevolg van zeer grote zonne-explosies die wolken van elektrisch geladen deeltjes verspreiden. Wanneer grote wolken van deze deeltjes de grond bereiken, kan dit alle elektronische communicatie en daarmee de betalingsstroom verstoren. Wetenschappers verwachten in 2013 zeer grote uitbarstingen.
Tienduizenden op de bank en geen geld om brood te kopen
Dit zijn slechts enkele rampscenario’s die we kennen en die slechts een tijdelijke impact hebben op de beschikbaarheid van ons digitale geld. Maar er zullen ongetwijfeld ook rampen zijn die we nog nooit hebben meegemaakt en dus niet kunnen voorspellen. Men moet niet eens uitsluiten dat er ongelukken kunnen gebeuren die het opnemen van geld voor lange tijd onmogelijk maken. Wat kan leiden tot een zeer vervelende situatie waarbij we tienduizenden euro’s op de bank hebben maar geen geld om een brood te kopen. Daarom adviseert het Budget Informatie Instituut het Nibud nu ook contant geld achter de hand te houden.
Hoeveel?
Als richtlijn stelt het Nibud dat een gezin met twee kinderen minimaal 50 euro in huis moet hebben. Dit bedrag lijkt erg klein. Gezien het scenario op Cyprus ligt het voor de hand om een bedrag in reserve te houden om twee weken door te komen. Hoeveel hangt af van persoonlijke omstandigheden. Stel bijvoorbeeld dat de kostwinner vaak met de auto onderweg is. In dat geval zal hij/zij een bepaald bedrag moeten hebben om regelmatig te kunnen tanken. Mogelijk moet u hiervoor honderden euro’s opzij zetten, en een meer kasreserve van 500 euro ligt meer voor de hand. Iedereen zal kunnen bepalen wat het ideale bedrag is op basis van zijn bestedingspatroon over pakweg twee weken.
Zelfs op vakantie
De vakantieperiode komt eraan. Ook tijdens vakanties kunnen er dingen gebeuren waardoor het niet mogelijk is om met een kaart te betalen. Zorg dus dat je altijd voldoende contant geld bij je hebt om thuis te komen. Waar natuurlijk ook contant geld is voor het geval…€