In 2021 verbouwen of een andere woning kopen (en verhuizen)

Uw woning komt in 2021 niet meer volledig in aanmerking. Dus wat ga je doen, ga je repareren en blijf je in 2021 in het oude huis of koop je een ander huis? Bewegen of niet, wat zijn de argumenten en overwegingen? Wat betekent dit financieel? U kunt kiezen voor een extra hypotheek of uw spaargeld gebruiken voor renovatie. Verbouwen is vaak slim omdat het kopen van een ander huis in een verkopersmarkt ook duur is. Velen worden met deze overweging geconfronteerd wanneer kinderen opgroeien en een eigen kamer willen of u meer ruimte wilt. Wat is redelijk en wat betekent het voor de hypotheekrenteaftrek? Een beetje maatwerk kan een mooie waarde toevoegen aan uw huis. Verbouwen of verhuizen, wat wordt het?

Verlengen of kopen?

Aftrek extra hypotheekrente op de hypotheek

Beginnen met het aftrekken van hypotheekrente. Als u een aanvullende hypotheek of lening afsluit of uw huidige hypotheek verhoogt om uw woning te verbouwen en u kunt binnen zes maanden aantonen dat het extra geld ook daadwerkelijk voor de verbouwing is gebruikt, dan wordt de rente aangemerkt als hypotheekrente en kunt u de rente toepassen. voor belastingdoeleinden.aftrekken van belasting. Deze constructie maakt de renovatie van de woning relatief goedkoop. Nadat u uw huis heeft verkocht en vervolgens een nieuwe woning heeft gekocht, krijgt u te maken met een aanvullende leningregeling. Dit betekent dat u de overwaarde van de verkochte woning, oftewel de waarde boven de hypotheek, moet investeren in de aankoop van de nieuwe woning. Meer specifiek hoeft u geen eigen vermogen in de aankoop te steken, maar dan is de rente op de eigenvermogenslening niet fiscaal aftrekbaar. De anderen wel. Je hypotheek kent dan een zogenaamde vermindering: het ene deel is fiscaal aftrekbaar, maar het andere deel, de overwaarde, is niet fiscaal aftrekbaar: de verbouwingslening is wel aftrekbaar.

Verbouwen met een hypotheek en in het oude huis blijven

Wanneer u renovaties uitvoert die de waarde van uw huis verhogen en behouden, kunt u denken aan:

Gebruik dus altijd kwaliteitsmaterialen die waarde toevoegen en het later gemakkelijker maken om te verkopen. Houd er ook rekening mee dat niet elke reparatie of verbetering zich 100% vertaalt in een hogere woningprijs. Vaak genoeg is dat 60%.

Toegevoegde waarde bij renovatie: hoeveel waardestijging

Niet elke reparatie voegt waarde toe aan uw huis. Soms zie je 60 of 80% terug:

Hoeveel meer is uw huis waard als gevolg van de renovatie:

Welke renovatie? Mogelijke waardestijging
dakkapel 80%
verlenging 80%
Badkamer 60%
keuken 60%
De tuin 20%

Renovatie kan er ook voor zorgen dat uw huis sneller wordt verkocht.

Besparingen voor renovaties hebben voordelen

Je kunt ook sparen voor verbouwingen, en misschien heb je al wat spaargeld. Een groot voordeel van sparen voor verbouwingen is dat u niet afhankelijk bent van de bank en uw maandlasten niet stijgen. U betaalt geen extra hypotheekrente, geen taxatiekosten en geen notariskosten.

Verbouwingsvergunning aanvragen

Voor renovaties is vaak een vergunning nodig. Informeer dus bij de gemeente of dit het geval is, want het aanvragen en verkrijgen van een vergunning kost ook tijd en daar moet je rekening mee houden. Denk aan een bouwvergunning voor een aan- of uitbouw. Begin niet met bouwen of verbouwen voordat u een bouwvergunning heeft gekregen van de gemeente.

Goedkoop repareren of verhuizen, verhuizen of niet verhuizen?

Het grote voordeel van verbouwen is dat u niet hoeft te verhuizen. De kinderen gaan naar school in de buurt en je kent de omgeving als je broekzak. Het nadeel is de rommel waar je tijdelijk in vast komt te zitten. Renovatie heeft ook het voordeel dat u het kunt doen zoals u dat wilt. Het kan van alles zijn. Uitbreiding, nieuwe keuken, wintertuin, badkamer. Noem maar op. Het is verstandig om renovaties te doen die waarde toevoegen aan uw huis. Zo verdient u uw investering later terug wanneer u deze verkoopt.

Hypotheek, spaargeld of lening afsluiten

Als u uw geld investeert in woningverbetering, zijn er verschillende manieren om dit te financieren. Een hypotheek of tweede hypotheekverhoging ligt het meest voor de hand, maar het kan ook een andere lening zijn. Het hoeft niet per se bij uw bank te gebeuren. Het voordeel van het afsluiten van een hypotheek bij uw eigen bank kan lagere kosten zijn, aangezien het niet altijd nodig is om naar een notaris te gaan. Het hangt af van uw huidige hypotheek en bank. Op deze manier kunt u relatief goedkoop eigen vermogen gebruiken. Heel bekend is de WOZ-lening, waarbij de hypotheek zonder taxatie wordt gewaarborgd, maar op basis van de WOZ-waarde. Het is ook toegestaan ​​om een ​​doorlopend krediet te nemen. Veel keuze zou ik zeggen.

Een huis kopen is kopen op een verkopersmarkt

U kunt ook uw huis verkopen en op zoek gaan naar een nieuwe woning. De huizenprijzen zijn hoger dan een tijdje geleden. Er is een verkopersmarkt, waar de prijs vooral bepaald wordt door de verkoper, het huis is in korte tijd verkocht. En het betekent ook dat u waarschijnlijk meer geld krijgt voor het verkopen van het huis van uw verhuurder. Verkopen betekent ook verhuizen en allerlei nieuwe kosten. Maak daarom, voordat u besluit een nieuwe woning te kopen, een kostenoverzicht en vergelijk deze met de kosten die u maakt om de verbouwing te realiseren. Zo’n ombouw zou een veel goedkopere optie kunnen zijn.

Reset of verplaats het slot

Verbouwen of kopen en verkopen is een vraag waar steeds meer mensen mee te maken hebben. En dan helpt het zeker dat de verlaging van de btw de verbouwing goedkoper maakt. Maak een kostenraming en vergelijk de twee opties. Dan wordt snel duidelijk wat voor jou de beste keuze is. Vergeet niet de nodige vergunningen aan te vragen.

Lees verder