In 2021 een woning verbouwen met hypotheekrenteaftrek?

Kunt u de hypotheekrenteaftrek nog gebruiken als u in 2021 uw woning wilt verbouwen of moet u de reparatie zelf doen? Wat is belastbaar bij woningverbetering? Het antwoord hierop is ja, verbouwen met de hypotheekrenteaftrek is mogelijk, maar er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Bij aanvullende hypotheken, woningrenovaties, verbouwingshypotheken en hypotheekrenteaftrek moet de aanvullende financiering voldoen aan de nieuwe regels van de Belastingdienst.

Inhoud

Woningrenovatie en hypotheekrenteaftrek 2021 Woonlasten omhoog

Als je eenmaal een renovatiecontract hebt afgesloten met een aannemer, is het belangrijk om te weten welke hypotheekrenteaftrek er voor je is tijdens de verbouwing. Ga je zelf verbouwen of sluit je in 2021 een renovatiecontract af, dan geldt voor de financiering van de verbouwing het nieuwe fiscale hypotheekrenteaftrekregime. Dit betekent dat de (aanvullende) hypotheek maandelijks over maximaal 30 jaar moet worden afgelost, annuïtair of lineair. Anders heeft u geen recht op hypotheekrenteaftrek. Ook moet een verbouwings- of verbouwingshypotheek binnen zes maanden na aanvang van de verbouwing of verbouwing worden afgesloten als u wilt dat de betaalde rente volledig aftrekbaar is.

Wat is woningverbetering?

Fiscaal gezien omvat het verbeteren van uw woning ook onderhouds- en renovatiekosten zoals:

Vergeet ook niet vooraf na te gaan of een vergunning nodig is, aangezien de vergunning in veel gevallen lang duurt.

Het huis renoveren met een hypotheek van de bank of met eigen geld

De financiering van een verbouwing kan bestaan ​​uit wat spaargeld en voor de rest een hypotheek. Met een hypotheek is het mogelijk om de bestaande hypotheek te verhogen of een aanvullende hypotheek te nemen. Kies je voor hypotheekvormen, dan wil de bank die de verbouwing financiert vooraf weten waar de verbouwing uit gaat bestaan. De bank wil weten wat de meerwaarde van de woning is na de verbouwing. In de meeste gevallen betekent dit dat de bank niet bereid zal zijn de gehele renovatie te financieren. Door nieuwe regelgeving van de overheid is het niet altijd eenvoudig om een ​​tweede hypotheek te krijgen. Als u een nieuwe keuken laat plaatsen voor € 10.000,- kan dit een meerwaarde van € 6.000 opleveren, dus leent de bank u liever € 6.000 voor de keuken dan € 10.000. Als u nog contracten voor verbouwingen moet afsluiten, is het verstandig om vooraf aanvullende hypotheekmogelijkheden te bespreken. Niet alleen is het niet altijd gemakkelijk om financiering te krijgen, maar ook krijgt u te maken met een annuïtaire of lineaire hypotheek met een looptijd tot dertig jaar, waarvan de hypotheeklasten hoger zijn dan bij een aflossingsvrije hypotheek. Ook hypotheekrenteaftrek is in 2021 aftrekbaar. Reparaties met eigen geld zijn vaak goedkoper nu de spaarrente laag is

Hypotheekrente 2021 laag, woonlasten hypotheek dalen, btw op verbouwing stijgt

Maar er zijn ook lichtpuntjes. Zo zijn de hypotheekrentes gaan dalen. Met name de rente voor een tienjarige hypotheek is veel lager geworden. Dat geldt ook voor de kosten van de financiering van renovaties. Ook als de rente in 2021 licht stijgt, blijft de hypotheekrente relatief laag. Het lage btw-tarief is verhoogd naar 9%.

Conclusie woningrenovatie in 2021, aftrek hypotheekrente of eigen geld

Een woning verbouwen in 2021 vraagt ​​om een ​​iets andere aanpak dan voorheen. Het is moeilijker geworden om financiering te krijgen, het eigen vermogen is vaak goedkoper en de hypotheekvoorwaarden zijn ingewikkelder dan voorheen. Een pluspunt is een lagere hypotheekrente. Laat u tijdig adviseren om uw verbouwing zo goedkoop mogelijk te financieren. In een krappe woningmarkt zijn goede arbeidskrachten bovendien schaars en vaak niet goedkoop. Houd hier rekening mee bij het plannen.

Lees verder