Ik kom opdagen, schuldenvrij

Schulden kunnen worden voorkomen en afgelost. Ook blijft het maandstuk aan het einde van je geld? Je bent niet de enige en schaamte helpt niet. Aan de andere kant geeft het meer voldoening dan je zou denken om orde te scheppen in de chaos en weer “groen” te worden. En iedereen kan iets doen aan schulden. Ook als je een moeilijke keuze moet maken. Ook staat u er niet alleen voor, organisaties als het NIBUD kunnen u daarbij helpen.

Nederlanders waren ooit een zuinig volk. We doen nu mee aan een grote internationale trend: schulden aangaan. Ook niet omdat het zou moeten, want anders zouden we een boterham minder eten. Maar omdat het stilaan lijkt alsof je mee moet doen aan de grote geldmolen, want anders telt het niet. Natuurlijk is het logisch dat veel mensen met schulden uit lage inkomensgroepen komen. Maar verrassend genoeg komen steeds meer mensen uit de hoogste inkomensgroepen in de schulden. Over het algemeen wordt schulden een groeiend probleem. Dit betekent dat steeds meer mensen zeker opties hebben om uit de schulden te komen. Als ze maar wisten hoe. Alles begint met bewustwording.

Je staat er zelf voor

De conclusie is moeilijk maar onvermijdelijk: schulden zijn niet altijd te vermijden, maar het is onze verantwoordelijkheid om ons geld zo goed mogelijk te beheren. Ook als we het doen in een samenleving waar het voor ons niet makkelijk is. Want vroeger was het leven eenvoudiger: wat je kocht, kocht je van je salaris. Veel mensen hielden een huishoudboekje bij. Als je iets wilde, wilde je ook ‘grootmoeders wijsheid’, je spaarde ervoor. Tegenwoordig moedigen banken, kredietmaatschappijen, winkelketens en adverteerders ons aan om later te consumeren en de rekening te bekijken. Totdat blijkt dat de rekening niet op het afgesproken tijdstip kan worden betaald. Dan laten de kredietverstrekkers vaak onverbiddelijk hun tanden zien. En voor je het weet zit je in de problemen.

Een grotere auto dan die van de buren

Wanneer wordt schulden een probleem? Nog niet als iemand af en toe in het rood staat en wordt uitgeschakeld als hij wordt betaald. Vooral als het rood steeds vaker en voor langere tijd verschijnt. Het is echter aan iedereen aan te raden om te zien hoe geld in de meest veilige gebieden kan worden bewaard. Gezond verstand is het beste medicijn tegen ‘ongezond’ financieel gedrag. Eigenlijk zou iedereen zichzelf moeilijke vragen moeten durven stellen, schuld of niet. Ten eerste, hoe kunnen we er ooit zeker van zijn dat we zijn wat we lijken te zijn? Waarom zouden we altijd betere kleding of auto’s moeten hebben dan onze buren, alleen om ze ons eigendom weer te laten ‘overwinnen’? Zijn bezittingen onze grote geluksfactor of zijn de mensen om ons heen de voldoening die we uit ons leven halen? En is het korte termijn prettige gevoel van een mooie aankoop werkelijk mooier dan het langdurig prettige gevoel uw financiën zo goed mogelijk op orde te hebben? Nee, natuurlijk. Als we onszelf vragen stellen over ons financiële gedrag, confronteren we onszelf net zo hard. Maar we kunnen ook de denkpatronen blootleggen die tot schulden leiden. Als je dit in een vroeg stadium doet, blijkt dat de noodzakelijke bezuinigingen niet altijd erg hoeven te lijden.

Centen tellen

Wilt u uw geldzaken zo goed mogelijk regelen? Recensie is het sleutelwoord. Wacht niet tot de rekeningen zich opstapelen. Maak een lijst van uw inkomsten en uitgaven. Zelfs degenen die vermoeden dat de uitkomst niet rooskleurig zal zijn, zullen zich zeker beter voelen als het om zekerheid gaat dan wanneer vragen en twijfels hen blijven achtervolgen. Over het algemeen is het maken van een rapport een vrij moeilijke taak, maar het is te doen. Een uitstekende gratis tool is het online advies over persoonsgebonden budgettering, te vinden in de rubriek “Geld op orde” van de website www.nibud.nl. Het Nibud is een budgetadviseur met veel informatie en advies gratis online beschikbaar. Zodra u als eerste stap een budget maakt, heeft u een “onschatbaar” overzicht. Vaak volgen er verrassingen: routinematige telefoontjes, kleding… heb je echt zoveel uitgegeven zonder het te weten? De sleutel tot het verminderen van schulden ligt vaak in uw eigen handen.

Ik kom opdagen, schuldenvrij

Schulden leiden te gemakkelijk tot schaamte. Hopelijk is het al eerder duidelijk geworden dat we massaal “in de schulden zitten” en daar dragen ook de samenleving en de economie aan bij. Neem je verantwoordelijkheid, maar schaam je niet als je er (tijdelijk) niet uitkomt. Tijdig praten met schuldeisers kan leiden tot meer haalbare schikkingen. Ook voor dit soort problemen is een maatschappelijk werker beschikbaar. Schulden kunnen voor iedereen een molensteen worden. Maar de keerzijde is dat we meer alleen kunnen dan vaak wordt gedacht. Verantwoordelijkheid nemen, al dan niet met hulp van buitenaf, duidelijkheid scheppen en hard werken aan een goede balans tussen inkomsten en uitgaven. Misschien een bittere pil, maar het loont.

Verminderen en besparen

Is lenen echt onvermijdelijk? Doe het dan zo