Ik heb vals geld, wat nu?

Iedereen kan onbedoeld in het bezit komen van vals geld. Hoe ermee om te gaan? Geef het zo snel mogelijk uit of ga naar de politie. Door zelf herhaaldelijk nepgeld uit te geven, neemt u een risico. In dat geval bent u strafbaar.

Sinds de invoering van de euro is er in Nederland meer vals geld in omloop gekomen. Dit is niet omdat het bankbiljet minder veilig is dan guldenbiljetten, maar er zijn meer valsemunters die de euro als doelwit hebben dan er vroeger op de gulden stonden. Door de goede beveiliging van de guldenbiljetten waren valsemunters in het verleden beter in staat zich op andere valuta dan de gulden te richten. Ze zouden graag meer energie steken in de eurobiljetten, omdat het verspreidingsgebied ook veel groter is.

Nederland

Steeds meer winkels controleren uw eurorekening om er zeker van te zijn dat ze geen vervalsingen accepteren. In de eerste helft van 2009 werden in ons land maar liefst 32.000 valse bankbiljetten aangehouden. Er zijn 413.000 valse bankbiljetten in heel Europa. Dat is bijna 17 procent meer dan een half jaar eerder. In Nederland is het bijna altijd een biljet van €50. In de rest van Europa is dat vreemd genoeg het biljet van 20 euro. Volgens een vertegenwoordiger van De Nederlandsche Bank (DNB) komt dit doordat het biljet van €50 een veelgebruikt biljet is in ons land.

Vermijd het aannemen van vals geld

De Nederlandsche Bank heeft een gids gepubliceerd met tips om het accepteren van vals geld te voorkomen. Er zijn enkele herkenningspunten die moeilijk te vervalsen zijn, zodat u vals geld kunt identificeren. Enkele tips uit deze handleiding:

Wat te doen met vals geld in je portemonnee?

Je begaat een misdaad zodra je het weer gaat uitgeven. DNB geeft een winkelier opdracht de politie te bellen bij constatering van vals geld. Zodra u een vals biljet heeft, dient u contact op te nemen met De Nederlandsche Bank. U kunt ook naar de politie gaan om aangifte te doen. Ze zullen vooral geïnteresseerd zijn in waar je het kaartje hebt gekocht. Deze bankbiljetten zijn niet afkomstig van geldautomaten omdat ze zijn geauthenticeerd. Het is verstandig om het ticket te controleren voordat u het ontvangt.

Gaat De Nederlandsche Bank vals geld terugbetalen?

Nee, u bent zelf verantwoordelijk voor het ontvangen van vals geld. Daardoor zullen mensen er ook voor zorgen dat ze niet met een kostenpositie blijven zitten.€