Iemand wil geld van me lenen, moet ik dat wel of niet doen?

Als een goede vriend je vraagt ​​of hij of zij geld van je mag lenen, is de eerste vraag die bij je opkomt hoeveel hij of zij van je wil lenen. Bij grote bedragen kun je voor een dilemma komen te staan: moet ik het wel of niet doen?

Geld lenen

In onze samenleving,
geld lenen
volledig gevormd. We lenen geld voor een hypotheek, een nieuwe auto of kopen op postorder. Er zijn veel manieren om geld te lenen, zoals in omloop
credit
, te veel is uitgegeven in een bank- of persoonlijke lening. Als iemand al veel leningen of openstaande schulden heeft, kan het op een gegeven moment moeilijk zijn om geld van de bank te lenen
geldschieter
. Daarnaast zijn er mensen die geen geld willen lenen van een kredietverstrekker, maar liever geld lenen van een bekende of vertrouwde persoon.

De grote vraag: kun je me geld lenen?

Als je wordt gevraagd of je iemand geld wilt lenen, zijn er verschillende dingen die van invloed kunnen zijn op je beslissing om dit wel of niet te doen. Voordat je geld gaat lenen, is het goed om jezelf een paar vragen te stellen:

Wil ik mijn geld lenen?

De belangrijkste afweging voor u is of u uw geld wilt uitlenen. Als je niet van geld lenen houdt, doe het dan niet. Je vriend of vriendin kan teleurgesteld zijn met je antwoord. Maar als je tegen je wil geld uitleent, zal dat de relatie geen goed doen. Daarnaast moet je nadenken over hoe je je vriend zult behandelen als je geld hebt uitgeleend en het blijkt dat hij het later niet kan teruggeven. Denk goed na over wat dit met de relatie doet en of je het risico wilt nemen.

Waarom wil mijn vriend of vriendin geld van mij lenen?
?

Vraag gerust aan je vriend waar hij of zij geld voor nodig heeft. Je kunt ook vragen waarom hij of zij niet op een
geldschieter
Ik wil lenen. Als u duidelijk weet wat de kredietnemer met uw geld gaat doen, wordt de beslissing om wel of niet uit te lenen gemakkelijker. Als je vriend bijvoorbeeld geld in onzekere dingen wil steken, zul je sneller besluiten het geld niet uit te lenen. Ook als de persoon in kwestie al schulden heeft en deze met uw geld wil afbetalen, moet u toch twee keer nadenken. Als je vriend of vriendin een auto wil kopen, maar er een paar duizend mist, is er veel meer duidelijkheid over de bestemming van het geleende geld.

Kan mijn vriend of vriendin mij terugbetalen?

Probeer eerst te kijken of je vriend of vriendin je kan terugbetalen. Als je de lener goed genoeg kent, weet je of hij goed is met geld of dat hij graag alles over de lat gooit. Als het iemand is die altijd in de schulden zit of altijd geld leent van Jan en iedereen, wees dan voorzichtig. Uw vriend moet mogelijk andere vrienden terugbetalen voordat u uw geld terug kunt krijgen. Ben je klaar om erop te wachten?

Hoe kan ik goed onderhandelen over de terugbetaling van de lening?

Als je eenmaal de beslissing hebt genomen om geld te lenen aan je vriend of vriendin, is het belangrijk om goede afspraken te maken. Contracten hoeven niet bij een notaris te worden geregistreerd, het is voldoende als u allebei op papier schrijft wat er is afgesproken en beiden tekent. Contracten die u op papier kunt zetten, hebben betrekking op het volgende:

Ook is het belangrijk om af te spreken dat alle transacties via de bank verlopen. Zo kunnen er nooit misverstanden ontstaan ​​of er wel of niet een aanbetaling is gedaan. Op bankafschriften is duidelijk te zien wanneer er is bijgestort.

Wilt u toch de contracten bij een notaris opmaken, dan moet u rekening houden met extra (notaris)kosten.

De keerzijde van geld lenen aan een vriend

Een kleiner bedrag lenen aan een vriend zal over het algemeen geen problemen opleveren. Wanneer het echter gaat om grotere bedragen en de lener kan je niet meer terugbetalen, zal dit vrijwel altijd leiden tot ruzies en meningsverschillen, en aan goede vriendschappen komt vaak een einde.

Geld lenen binnen het gezin

Voor geld lenen binnen het gezin gelden dezelfde afspraken en overwegingen. Het in gebreke blijven van geleend geld in een gezin kan echter een veel grotere impact hebben. Dit kan leiden tot een familieconflict dat meerdere mensen treft. Daarom vraagt ​​de afweging om geld te lenen aan een familielid nog meer zorg.€