Iedereen zou moeten sparen
Veel mensen hebben niet de mogelijkheid om te sparen. Het maandinkomen dat ze ontvangen is laag en ze hebben geen geld meer om te sparen. U moet echter altijd een reserve bij de hand hebben.
Het inkomen op bijstandsniveau is gebaseerd op het minimumbedrag dat nodig is om rond te komen. Mensen die het krijgen, hebben geen extraatjes en moeten elke maand proberen rond te komen. Door de almaar stijgende kosten en de achterblijvende verhogingen van het minimumloon (waarop bijstandsuitkeringen zijn gebaseerd) zal dat vaak niet eenvoudig zijn.
Ook adviseert het Nibud deze gezinnen om kapitaal in reserve te houden. Deze zogenaamde buffers zijn bedoeld om gezinnen de hoogte van de bijstandsuitkeringen te kunnen blijven dragen.
Besparen is mogelijk door te sparen
Gezinnen die momenteel moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, moeten nu stappen ondernemen om toegang te krijgen tot spaargeld. Mensen die het niet hebben, komen in de problemen. Er komt een moment dat je grote uitgaven moet doen waar geen geld voor is. Het geld moet dan worden opgehaald door het te lenen. Lenen zorgt voor nog meer problemen. Na het afsluiten van de lening moet u maandelijks geld beschikbaar hebben om de rente en aflossing te betalen. De rentetarieven op dergelijke leningen zijn vaak hoog (ongeveer 8% tot 12%).
Hoeveel geld moet ik houden?
De hoeveelheid buffer die u moet aanhouden, hangt af van verschillende factoren. Een gezin met vier kinderen heeft een grotere buffer nodig dan een gezin met slechts één kind. Ook wordt de buffer groter bij hogere vaste kosten. Op de website van het Nibud vind je een bumpercalculator. Na het beantwoorden van een aantal vragen over uw persoonlijke situatie, krijgt u advies op het scherm. Na de berekening worden de minimumbuffer en de adviesbuffer aangegeven.
Uitgaande van een gemiddeld gezin met twee kinderen met een koopwoning en geen schulden zal het minimum bufferbedrag circa 5.500 euro zijn, de adviesbuffer 12.500 euro.
Sparen of lenen
Het belang van accumulatie is eenvoudig te begrijpen door de gevolgen van het aangaan van een lening te laten zien. Stel dat het gezin onverhoopt direct een bedrag van 5.000 euro nodig heeft. Ze hebben geen spaargeld en zullen het bedrag lenen door een lening aan te gaan. Ze kiezen voor doorlopend krediet. Ze nemen een lening bij hun thuisbank tegen een rente van 8 procent. Vanaf de startdatum moeten ze 100 euro per maand aan rente en hoofdsom betalen. Het zal enkele jaren duren om deze lening aan de bank terug te betalen.
Er is echter een redelijke kans dat in de aflossingsjaren opnieuw een situatie ontstaat waarin het gezin geld nodig heeft. In dat geval is de oplossing om een bedrag op te nemen van het doorlopend krediet. Er ontstaat een negatieve spiraal, die weer moeilijk te doorbreken is.€