ICS geblokkeerde creditcard bij betalingsachterstand

Sinds 1 november 2018 blokkeert creditcardmaatschappij ICS de creditcard van klanten die hun rekening niet betalen. Hiervoor zijn de voorwaarden aangepast. Daarvoor werd na 21 dagen een boete opgelegd van 2% van de openstaande schuld. Na 30 dagen volgde dezelfde boete als de rekening nog niet betaald was. Door de creditcard onmiddellijk te blokkeren, in plaats van boetes af te handelen, zouden wanbetalers niet in verdere financiële problemen moeten komen omdat boetes de schuld vergroten. Daarnaast is het daarna niet meer mogelijk om met de kaart nieuwe aankopen te doen.

Creditcard blokkeren in plaats van boete

Creditcard gemak

De
kredietkaart
Veel mensen kunnen niet meer zonder. Het gebruik van een creditcard heeft veel voordelen ten opzichte van een reguliere bankpas. Creditcards worden wereldwijd algemeen geaccepteerd, veel creditcardmaatschappijen verzekeren producten die met de kaart zijn gekocht en uw betalingen worden pas later geïnd. Daarnaast zijn er veel extra opties mogelijk. Zo zijn er creditcards waar ook een reisverzekering bij zit. De meeste banken bieden pakketten aan waarbij het gebruik van een creditcard is inbegrepen. Bij andere rekeningen is het mogelijk om tegen betaling een creditcard aan te vragen. Uw bank kan een bewijs eisen dat u een bepaald minimuminkomen heeft voordat u in aanmerking komt voor een creditcard. Als je met een creditcard iets online wilt betalen, komt er meestal een toeslag bij.

Boete voor te late betaling

Zoals eerder vermeld, is een van de voordelen van creditcards dat betalingen niet direct worden afgeschreven, maar soms pas weken later. Daarna ontvangt u periodiek een overzicht met alle afschrijvingen van de afgelopen periode en wordt dit bedrag direct afgeschreven. Ook in dit geval zijn er gevaren. Mensen die niet meer met een gewone pinpas kunnen betalen, kiezen voor een creditcard omdat hiermee onbeperkt kan worden betaald (met bepaalde limieten). Aan het einde van de periode verschijnt het betalingsoverzicht en blijkt er niet genoeg geld op de bankrekening te staan ​​om de rekening te betalen. De gevolgen hiervan zijn dat de creditcardmaatschappij jarenlang niet kan innen
OK goed
wordt opgelegd. Voor ICS geldt dit voor een boete van 2% van het verschuldigde bedrag. Bij een betalingsachterstand van meer dan 21 dagen wordt een boete opgelegd. Na 30 dagen volgt nog een boete van 2%. Bij American Express is de boete 2,5% met een minimumbedrag van € 15,- toegepast na 30, 60 en 90 dagen. Daarna werden de schuldenaar van deze boetes nog meer in de problemen gebracht. De betalingsachterstanden zullen immers blijven groeien. Voor veel mensen begint hier het schuldenprobleem.

Geen boetes, maar creditcardblokkering bij wanbetaling

Vanaf 1 november 2018 gaat creditcardmaatschappij ICS anders om met wanbetalers. Als de creditcardrekening niet kan worden geïncasseerd, wordt de boete niet opgelegd, maar de creditcard wel
geblokkeerd
. Hiervoor zijn creditcardvoorwaarden op maat gemaakt. Op deze manier loopt de schuld niet op door wanbetaling en is het ook niet meer mogelijk om nieuwe schulden te creëren door aankopen te doen met de kaart. ICS (International Card Services) is een dochteronderneming van ABN Amro en marktleider in creditcards in Nederland. Zij beheren Visa en Mastercard creditcards voor onder meer ABN Amro, Volksbank, ANWB en Bijenkorf klanten. Het is ook mogelijk om individueel een creditcard bij ICS aan te vragen, bijvoorbeeld Visa World Card. In augustus 2018 hadden ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders een creditcard beheerd door ICS.

Natuurlijk, het is mogelijk dat u een keer in gebreke blijft, maar u bent helemaal geen notoire wanbetaler. Door financiële ongelukken of bijvoorbeeld een fout bij het maken van een overboeking tussen twee rekeningen, kan het voorkomen dat u onvoldoende saldo heeft om van uw creditcardrekening af te schrijven. Uw kaart wordt dan geblokkeerd, maar als u toch de rekening betaalt, wordt de blokkering ook opgeheven en kunt u de kaart weer gebruiken.

Nibud .antwoord

Het Nibud – het Rijksinstituut voor Begrotingsinformatie – heeft positief gereageerd op de aankondiging van ICS dat ze zullen stoppen met het opleggen van boetes voor te late betalingen. Het Nibud heeft echter de hoop uitgesproken dat er ook zorg zal worden verleend aan mensen van wie de kaart is geblokkeerd vanwege wanbetaling. Ze kunnen immers, als de noodzaak zich voordoet, nog op andere manieren aan leningen komen, wat het probleem nog erger maakt.€