Hypotheken: welke soorten zijn er?

U wilt een huis kopen. Daar sluit je een hypotheek voor af. Je weet dat je er sowieso rente over moet betalen, maar je moet/wil de lening ook terugbetalen. Banken bieden verschillende soorten hypotheken aan. Wat zijn dat, hoeveel betaal je per maand en wat zijn de voor- en nadelen?

annuïteitenhypotheek

Inhoud

Bij een annuïteitenhypotheek lost u maandelijks het hypotheekbedrag af. Uiteindelijk verlaagt dit uw hypotheekschuld en rentelasten.

Maandelijkse kosten

Je betaalt een vast bedrag per maand, waarin zowel aflossing als rente zit. Alleen de verhouding van dit bedrag qua aflossing en rente is veranderd.

Voordelen:

minpuntjes

lineaire hypotheek

Inhoud

Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand een vaste aflossing. Hierdoor wordt uw schuld steeds kleiner.

Maandelijkse kosten

U betaalt elke maand een vast aflossingsbedrag. Hierdoor verkleint u uw hypotheekschuld, dus bij eenzelfde rentepercentage dalen uw rentelasten. Hierdoor worden uw maandlasten geleidelijk verlaagd.

Voordelen:

minpuntjes

Bankspaarhypotheek

Inhoud

Een bankspaarhypotheek bestaat uit twee delen: een hypotheek en een bankrekening (spaar- of beleggingsrekening). Bij een spaarrekening is het risico en dus het rendement lager dan bij een beleggingsrekening.

Maandelijkse kosten

U betaalt elke maand rente over het hypotheekbedrag. Ook zet je elke maand een bedrag op om te sparen/beleggen.

Voordelen:

minpuntjes

Investeringshypotheek

Inhoud

Deze hypotheek bestaat uit een hypotheek en een beleggingsrekening. U betaalt elke maand rente over de lening en u stort het bedrag ook op een beleggingsrekening. Het idee is dat de waardegroei van de beleggingsrekening de hypotheek na verloop van tijd kan afbetalen.

Maandelijkse kosten

Maandelijks betaal je rente over het hypotheekbedrag. Daarnaast kunt u beleggen op een beleggingsrekening. Het kan periodiek (bijvoorbeeld maandelijks) of eenmalig zijn.

Voordelen:

minpuntjes

Spaarhypotheek

Inhoud

Een spaarhypotheek bestaat uit twee delen. Ten eerste heb je een lening (hypotheek) en ten tweede heb je een spaarverzekering. Op basis van het gespaarde bedrag wordt de hypotheek na afloop afgelost.

Maandelijkse kosten

U betaalt elke maand de rente over de hypotheek en de premie van de spaarverzekering.

Voordelen:

minpuntjes

levenslange hypotheek

Inhoud

Een levenshypotheek bestaat uit een hypotheek en een levensverzekering. Dit kan een garantieverzekering of een beleggingsverzekering zijn.

Maandelijkse kosten

U betaalt elke maand rente over uw hypotheek. Daarnaast betaalt u premie voor een levensverzekering.

Voordelen:

minpuntjes

Aflossingsvrije hypotheek

Inhoud

Over deze lening wordt alleen rente betaald. Door de gewijzigde hypotheekregels kan deze vorm voor maximaal 50% van de hypotheek (in combinatie met een andere hypotheekvorm) of als het te lenen bedrag klein is.

Maandelijkse kosten

U betaalt alleen maandelijkse kosten

Voordelen:

minpuntjes

Lees verder