Hypotheken en hypotheekbetalingen veranderen door de jaren heen
De hypotheek wordt voor dertig jaar afgesloten en is doorgaans inflexibel en aanpasbaar aan veranderende situaties. Wel is het noodzakelijk om de hypotheek aan te passen aan nieuwe situaties.
Er zijn veel situaties denkbaar waarin u uw hypotheek moet aanpassen. U kunt bijvoorbeeld denken aan een verbouwing die u gaat financieren met een tweede hypotheek. Ook zijn aanpassingen nodig, bijvoorbeeld bij echtscheiding. De kosten van een hypotheek hangen grotendeels af van de hoogte van de hypotheekrente die u moet betalen. De meeste huiseigenaren kiezen voor een rentevaste looptijd van 7 tot 10 jaar.
Einde rentevaste periode
De meeste huiseigenaren stellen de hypotheekrente voor 7 of 10 jaar vast. Daarna moeten er nieuwe contracten worden afgesloten tussen de bank en de klant. De rente voor de nieuwe rentevaste periode is grotendeels afhankelijk van de rente op het moment dat de periode wordt verlengd. Het einde van uw rentevaste periode is ook een ideaal moment om boetevrij over te stappen naar een andere geldverstrekker.
Bij het bepalen van de rentevaste periode moet niet alleen gekeken worden naar de hoogte van de te betalen kortlopende hypotheekrente. In de meeste gevallen is een korte rentevaste periode het beste, maar als de rente de komende jaren stijgt, was een lange rentevaste periode een betere keuze geweest.
Tweede hypotheek afsluiten
Het afsluiten van een tweede hypotheek leidt tot hogere hypotheeklasten. Dit wordt vaak gedaan om een woningrenovatie of -verbetering te realiseren. Voor de tweede hypotheek moeten aparte afspraken met de bank worden gemaakt. Het is niet nodig om de tweede hypotheek af te sluiten bij de bank die ook de eerste hypotheek heeft.
Ondertussen extra terugbetalingen
In de tussentijd kan het aantrekkelijk zijn om extra af te lossen. De meeste hypotheken die de afgelopen jaren zijn afgesloten, lopen door tot het einde van de looptijd van de hypotheek. Door tussentijds extra af te lossen, kunt u uw maandlasten verlagen.
Echtscheiding heeft gevolgen voor de huidige hypotheek
Bij een echtscheiding moeten hypotheekvormen worden betrokken waarbij overwaarde wordt opgebouwd in de hypotheek. Bij huwelijkse voorwaarden kan dit anders zijn. De opgebouwde waarde op de polis of gekoppelde bankspaarrekening maakt deel uit van het totaal vermogen. Dit betekent dat de waarde moet worden meegenomen in de verdeling. Ook de overwaarde in de woning maakt deel uit van de totale overwaarde.
Overlijden van de huiseigenaar
Hypotheken hebben vaak een polis die voorziet in volledige of gedeeltelijke terugbetaling van de hypotheek bij het overlijden van een van de huiseigenaren. Dergelijke polissen worden verpand aan de geldverstrekker zodat de uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering wordt gebruikt om de hypotheek af te lossen.€