Hypotheken en Hypotheekadvies 2021

Wordt hypotheekadvies in 2021 goedkoper en hoeveel gaat dit advies kosten? Online hypotheekadvies, wel of niet doen? Hypotheekadvies verplicht? Een goede hypotheek krijgen die goed bij je past en bij je past? Dat vraagt ​​om de juiste vragen en antwoorden en vooral goed hypotheekadvies van een onafhankelijke hypotheekadviseur. Dit advies moet worden afgestemd op uw inkomen en uw voorkeuren. Maar hoe weet je of een makelaar het beste hypotheekproduct aanbiedt? Bekijk de verstrekte hypotheekadviezen, anders sluit u zelf een hypotheek af. U moet de adviseur rechtstreeks betalen, niet via een bank. Als je voldoende kennis hebt, sluit dan je hypotheek zonder advies af met online hypotheekadvies.

Inhoud

Hypotheek en hypotheekadvies

U wilt natuurlijk weten of het hypotheekadvies dat u heeft gekregen een goed advies is. Toegegeven, het gaat vaak niet om simpele beslissingen en berekeningen, maar om goed geïnformeerd en geadviseerd te worden. Dus waar moet je op letten?

Ik wil geen woekerpolis

De checklist voor het totale hypotheekadvies bevat 10 blokken met vragen over hypotheekadvies. Uiteraard komen ook vragen over uw persoonlijke situatie, zoals inkomen, gezinssamenstelling, enzovoort aan bod.

Stappen in een hypotheekonderhandeling

Alvorens een hypotheek aan te gaan, dient de adviseur in ieder geval de volgende stappen uit te voeren en toe te lichten:

Welke provisie rekent mijn adviseur, hoeveel kost een hypotheekadvies?

De hypotheekverstrekker heeft de plicht om u te informeren over alle hypotheekkosten. Dat wil zeggen, hypotheekkosten en afsluitingskosten, evenals de kosten die u maakt als u overwaarde opbouwt om de hypotheek later af te lossen. De adviseur drukt dit uit in geld, niet alleen in percentages. Percentages vertellen mensen immers niet altijd zoveel. Een adviseur neemt u veel werk uit handen. De hoogte van de provisie kan variëren afhankelijk van de verwijzing en de hypotheekverstrekker. Het is dus de verantwoordelijkheid van de hypotheekadviseur om u te vertellen hoeveel hun provisie bedraagt. Vraag ernaar. Dat is niet niks, er zijn namelijk ook hypotheekadviseurs die een deel van de provisie teruggeven. U krijgt dan het verschil terug tussen het bedrag dat voor de adviseur geldt en het bedrag dat typisch is voor een hypotheek.

De kosten van hypotheekadvies bij verschillende dienstverleners

Sommige banken en intermediairs hebben bekend gemaakt hoeveel een hypotheekadvies gaat kosten (indicatieve bedragen):

Wat is mijn inkomen?

Om te bepalen hoeveel u kunt lenen, moet u ook uw inkomen weten. U kunt uw inkomen (en vermogen) aantonen met documenten zoals:

Om een ​​goede inschatting te krijgen van het leenbedrag en de betaalbaarheid van een hypotheek, moet u ook rekening houden met:

Hypotheek aflossen of niet betalen?

We moeten het ook hebben over het feit dat de hypotheek op een gegeven moment moet worden terugbetaald. De adviseur moet u vertellen welk risico u loopt bij een bepaalde hypotheek. Wilt u uw hypotheek aflossen of wilt u uw hypotheek niet aflossen? Er zijn immers veel soorten hypotheken. Hij moet dit uitleggen en vragen hoeveel rijkdom je wilt vergaren. Daarnaast is er ook nog de vraag of je kapitaal wilt opbouwen door te sparen of te beleggen. En als u kapitaal wilt verhogen door te beleggen, moet u uw beleggingsprofiel kennen: wilt u conservatief of zeer risicovol beleggen. Indien de keuze bekend is, dient vermeld te worden welk rendement in bepaalde scenario’s behaald kan worden zodat ruim van tevoren het hoogste bekend is. Een nieuwe hypotheek kan nog steeds aflossingsvrij zijn tot 50% van de waarde van de woning als u een hypotheek heeft.

Een hypotheek met variabele of vaste rente

De rente die je betaalt over een variabele of vaste hypotheek heeft een enorme impact op de kosten van je woning. U bent vrij om een ​​goedkope hypotheek te kiezen met een vaste of variabele hypotheekrente die kan stijgen of dalen. De adviseur vraagt ​​wat uw mogelijkheden zijn en berekent vooraf wat er met de kosten van de woning gebeurt als bijvoorbeeld de variabele rente stijgt. Is het nog beschikbaar voor u?

Hypotheek en aanvullende verzekeringen

Rekening houdend met de risico’s van overlijden of bijvoorbeeld werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, is het ook de moeite waard om te overwegen of u zich tegen dergelijke omstandigheden wilt verzekeren zodat de hypotheek betaalbaar blijft. Ook moet u duidelijk aangeven onder welke omstandigheden deze verzekering wel of niet uitkeert. Indien van toepassing moet ook het forfaitaire beleid worden toegelicht.

Belastingdienst en eigen woning

U moet uitleggen welke kosten fiscaal aftrekbaar zijn. Sommige zijn eenmalig aftrekbaar, terwijl hypotheekrente tot 30 jaar aftrekbaar is. Leg ook uit welke bijleenregeling geldt als u naar een andere verhuurder verhuist en of u uw hypotheek tegen dezelfde voorwaarden kunt meenemen als u verhuist. Bij nieuwbouw moet u natuurlijk duidelijkheid hebben over de mogelijkheid van een bouwdepot om te weten wat de mogelijkheden zijn.

Definitief hypotheekadvies, hoeveel kost het en is het verplicht?

Let altijd goed op de voorwaarden van de hypotheekovereenkomst. Deze kunnen per aanbieder verschillen en dienen vooraf toegelicht te worden. Hypotheekadvies is optioneel. Zorg er ook voor dat u precies weet wanneer u betaalt, welke hypotheekrente en wanneer en onder welke voorwaarden de hypotheek oversluiten kan. De adviseur moet u informatie geven over het hypotheekproduct en duidelijk maken waarom de hypotheek die zij adviseren het beste past bij uw persoonlijke situatie. Leer alles over hypotheken.

Lees verder