Hypotheekrisico is niet langer Amerikaans
Ga waar het geld stroomt, dachten de Amerikaanse Lehman Brothers zeker. Nu de hypotheekcrisis het in de VS niet goed deed, probeerden ze hun subprime-leningen in Nederland te verkopen. Succesvol, want hypotheken bij deze bank zijn makkelijk te nemen en nemen dus een flink risico. Neem niet te veel risico met uw hypotheek.
Risicovolle hypotheken
Subprime of niet-conforme hypotheken zijn duurder dan conventionele hypotheken. Mensen die zo’n hypotheek aanvragen kunnen namelijk niet meer bij een conventionele hypotheekbank terecht. Of ze hebben een betalingsachterstand, geen vast contract. Alle onzekerheden die een normale bank niet verwacht.
Behandeling van een hypotheekaanvraag
Hypotheekaanvragen worden zorgvuldig bekeken. Als er schulden zijn, wordt gekeken of deze kunnen worden meegefinancierd in een nieuwe hypotheek. Bij succes is een risicopremie van 2 procentpunt boven de marktrente voor een hypotheek met variabele rente niet ongebruikelijk. En er gebeurt nog iets. De bank die deze hypotheken uitgeeft, houdt niet van te late betalingen. Wie weigert, wordt binnenkort uit huis gezet. Daarom neemt de hypotheekaanvrager ook grote risico’s.
Hypotheekverstrekkers
In principe boden meerdere banken in Nederland subprime hypotheken aan:
- Elq en Spark. Het zijn dochterondernemingen van de Amerikaanse investeringsbanken Lehman Brothers en Citygroup.
- Hypotheek makelaar.
Amerikaanse hypotheekverstrekkers
Amerikaanse providers kwamen eerst naar Engeland en willen zich nu gaan richten op Nederland. In de VS was het niet meer succesvol, maar in Nederland zagen ze toch een groeiende markt. Zo constateerde de NRC dat Sparck’s aandeel in de hypotheekmarkt nu rond de 1% ligt, maar dat ze dit binnen vier jaar willen vergroten naar 5 tot 10%. In Engeland was het marktaandeel al 10%. Maar het landschap voor dienstverleners Lehman Brothers en City Group is aanzienlijk veranderd.
een vonk
Met ingang van 4 juni 2008 zal SPARCK Hypotheken vanwege de situatie op de financiële markten geen nieuwe hypotheekoffertes meer uitbrengen. Deze maatregel heeft in principe geen gevolgen voor bestaande relaties. Bestaande hypotheken blijven voortbestaan onder de voorwaarden die ze zijn aangegaan.
Met ingang van 15 september 2008 verstrekt Elq geen hypotheken meer in verband met de liquidatie van Lehman Brothers. Elq beheert nog steeds de uitstaande hypotheken.
Nederland heeft een grote hypotheekschuld
Nederland heeft internationaal een hoge hypotheekschuld. Aan de andere kant het grote vermogen van huizen en pensioenfondsen, maar dat maakt ons land gevoelig voor renteschokken en veranderingen op de woningmarkt. Zodra de hypotheekrente fors stijgt of restschulden ontstaan, is er ook in Nederland een probleem. Daarom moet Nederland enigszins schokbestendig worden. De interventie in 2013 om terugbetaling verplicht te stellen helpt daarbij. De schuld zal langzaam afnemen. Ook de schenkingsvrijstelling tot 100.000 euro in 2017 helpt. Velen hebben op deze manier extra afbetaald op hun huis.
Slot
Voorlopig hebben we alleen het intermediair Hypotrust, al vraag ik me af of Hypotrust inmiddels niet is opgehouden te bestaan.
Lees verder
€