Hypotheekrente vergelijken: waar moet je op letten?

Hypotheekrente vergelijken is makkelijker gezegd dan gedaan. Het gaat niet alleen om het kiezen van de beste rente. Zo is er een groot verschil tussen een vaste rente en een variabele rente en kan de lengte van de rentevaste periode erg bepalend zijn. Daarnaast kun je allerlei persoonlijke keuzes maken: je kiest een instaptarief, rente met een bandbreedte, of je bepaalt zelf hoe lang je de rentevaste periode wilt doen.

Hypotheken vergelijken is hypotheekrente vergelijken

Maandelijkse kosten die voortvloeien uit a
hypotheek
bestaat voornamelijk uit rente (het andere deel bestaat uit aflossingen). U wilt natuurlijk niet te veel betalen aan uw hypotheekverstrekker. Een betaalbare hypotheek kiezen betekent dus:
hypotheekrente vergelijken
van verschillende dienstverleners. Eén hypotheekrente is echter niet hetzelfde. Daarom is het niet verstandig om zomaar voor de laagste te kiezen
hypotheekrente
waar je tegenaan loopt.

Hypotheek met vaste of variabele rente

Bij het vergelijken van hypotheekrentes is het belangrijk om te kijken of het een vaste rente of variabele rente betreft en waar de overgang tussen beide mogelijk is. Tijdens de rentevaste periode blijft de hypotheekrente altijd gelijk. Vanwege de zekerheid die hiermee gemoeid is, betaalt u doorgaans een hogere rente dan
interesse
langer vast.

Het variabele tarief daarentegen wordt elke maand (of kwartaal) opnieuw ingesteld. Als alles goed gaat, zal de hypotheekverstrekker de variabele hypotheekrente baseren op:
euribor
tarief. Het is de rente waartegen banken elkaar geld lenen. Hier komt meestal een toeslag van 1,5% of 2% bovenop. Een variabele rente betekent dus een daling van de rente en een stijging van de rente. Bij de keuze voor een variabele rente moet u een financiële buffer aanleggen om forse rentestijgingen op te vangen.

Pas op voor hypotheken met lage hypotheekrentes

Veel banken en andere hypotheekverstrekkers adverteren met zeer lage hypotheekrentes en proberen zoveel mogelijk klanten aan te trekken. Hoewel dit vaak een vaste rente omvat, betekent dit niet gegarandeerd lage maandelijkse betalingen. Rente wordt alleen vastgesteld op een vooraf bepaald bedrag
vaste rente periode
. Daarna wordt de rente variabel (of moet de rente weer worden gefixeerd op een hogere rente). Zoals hierboven aangegeven moet deze variabele rente gekoppeld zijn aan bijvoorbeeld het Euribor tarief. Dit gebeurt in de praktijk echter niet altijd. Banken zijn niet verplicht een vaste premie boven het Euribor-tarief in rekening te brengen. Zo kunnen ze uw hypotheekrente na de rentevaste periode flink verhogen.

Lage hypotheekrente kan verleidelijk zijn

Het is sterk aan te raden om op internet te zoeken naar de reputatie van verschillende banken en hypotheekverstrekkers. Accepteert u de hypotheekrente die wordt geadverteerd, maar verdubbelt de rente plotseling na 3 jaar, dan kunt u in de problemen komen met uw maandlasten. Dit was bijvoorbeeld het geval bij veel mensen die een hypotheek hadden bij DSB Bank.

Hypotheekrente vergelijken: de keuze maken

Als je een hypothecaire lening wilt afsluiten, hoef je niet alleen hypotheekrentes te vergelijken en de goedkoopste dienstverlener te kiezen. Ook kunt u zelf meerdere keuzes maken die verder gaan dan het kiezen van de laagste hypotheekrente. Zo zijn er instaprentes, rentes met bandbreedte en de mogelijkheid om je eigen rentevaste periode in te stellen.

Sommige hypotheekverstrekkers hebben hierover uitgebreide informatie op hun website en brochures; anderen die u moet contacteren; in weer andere zijn deze opties niet beschikbaar of zeer beperkt. Daarom is het belangrijk om je bij je hypotheekoriëntatie niet te beperken tot één financiële instelling; zelfs niet als het een bank is waar je het grootste deel van je leven hebt gespaard en geïnvesteerd. Intermediairs als De Hypotheker kunnen u helpen bij het maken van deze keuze. Je krijgt van hen deskundig en onafhankelijk advies, maar je moet er wel voor betalen (een vast bedrag).

Toegangsprijs

Als u een hypotheek afsluit met
instaptarief
, dan heeft u een vaste periode – zeg 2 jaar – om de rente te bepalen. Totdat u een keuze heeft gemaakt, blijft de rente variabel. Zo kun je wachten tot de rente (relatief) laag is en dan – met die rente – een rentevaste periode starten. Daarom is het belangrijk om de renteontwikkelingen goed in de gaten te houden. Ook kan het zijn dat je de rente uiteindelijk hoger moet instellen omdat de rente alleen maar stijgt tijdens de aanloopperiode.

Interesse in bandbreedte

Een tussenliggende optie tussen variabele en vaste rente is:
bandbreedte belang
. De bandbreedte kan variëren van 0,5% tot 3%. Het stelt de minimale en maximale rente vast. De rente stijgt en daalt, maar zowel de stijging als de daling hebben een vast maximum. Door een dergelijke rente te verwijderen, loopt u minder risico omdat u minder afhankelijk bent van de stijging en daling van de rente. U moet begrijpen dat u niet ten volle kunt profiteren van de snelle daling van de rentetarieven.

De manier waarop de rente met bandbreedte wordt bepaald door verschillende hypotheekverstrekkers verschilt nogal. Zo zijn er ook hypotheken met een rentetarief met een bandbreedte met alleen een bovengrens en geen ondergrens. De bank neemt dan een deel van het risico van u over. Uiteraard is de rente die je moet betalen dus iets hoger.

De lengte van de rentevaste periode kiezen

Vaak kun je in overleg met je hypotheekverstrekker zelf kiezen hoe lang je gebruik wilt maken van de vaste hypotheekrente. Hoe langer u de rente vastzet, hoe hoger de rente zal zijn. Er zijn echter situaties denkbaar waarin het redelijk kan zijn om de rente voor een lange tijd (langer dan 10 jaar) vast te stellen. Als u een krap budget heeft, kan een lange rentevaste looptijd een goede keuze zijn omdat u precies weet waar u aan toe bent. Zo komt u niet voor financiële verrassingen te staan.

De rentetarieven zijn historisch laag

Zelfs als
rente
laag is, kan het voordelig zijn om de rente voor lange tijd vast te zetten. Zo kunt u langdurig profiteren van een lage hypotheekrente. Momenteel (in 2017) is de rente erg laag in vergelijking met voorgaande decennia. Als u nu rente vaststelt voor 20 of 30 jaar, betaalt u minder dan in de jaren 90, bijvoorbeeld voor een rentevaste periode van 5 jaar.

Rentetarieven kunnen lange tijd historisch laag blijven

Ook als de rente laag is; het valt nog te bezien of het verstandig is om de rente al lang vast te leggen. Dat de rente voor een rentevaste periode van 20 of 30 jaar ook zo laag is, geeft aan dat banken verwachten dat de rente nog lang laag zal blijven. Een bank kan het zich niet veroorloven om mensen een lange rente van 4% in rekening te brengen als ze verwachten dat de variabele hypotheekrente over enkele jaren zal stijgen naar 5%. Dan heeft de bank niets te verdienen met zo’n hypotheek. De bank moet zelf het geld lenen en daarover rente betalen.

Hypotheekrente vergelijken: Bekijk de verschillende mogelijkheden goed

Hoewel dit artikel geen complete gids is voor het vergelijken van hypotheekrentes, maakt het duidelijk dat het niet alleen gaat om het kiezen van de beste rentevoet. Aan hypotheekrenteaftrek zijn verschillende voorwaarden verbonden. Om een ​​goede keuze te maken, moet u de verschillende mogelijkheden bekijken en kijken wat het beste bij uw persoonlijke situatie past.

Lees verder