Hypotheekrente op lange of korte termijn?

De hoogte van de maandelijkse hypotheeklasten hangt vooral af van het type hypotheek en de hoogte van de hypotheekrente. Over het algemeen is een korte rentevaste periode goedkoper dan een lange rentevaste periode.

Bij het kopen van een woning is er een lastige beslissing te nemen over de rentevaste periode. Kiest u voor een relatief korte periode of voor de zekerheid van 10 jaar of langer vastzetten van de hypotheekrente? De hypotheekrente is tussen 2008 en 2013 fors gedaald door de lage rente op de kapitaalmarkt. Op basis van deze periode was het achteraf verstandig geweest om de hypotheekrente variabel te houden. De meeste huiseigenaren kiezen echter voor veiligheid en spreken een rentevaste periode van 5 tot 10 jaar af. De gevaren van het kiezen voor een korte periode zijn in sommige gevallen beheersbaar.

Kies een variabele hypotheekrente

Wanneer u kiest voor een variabele hypotheekrente, kan de hoogte van de hypotheekrente die u betaalt van maand tot maand fluctueren. Het voordeel is dat deze hypotheekrentes doorgaans beduidend lager zijn dan de vastrentende hypotheekrentes. Het risico van renteschommelingen ligt volledig bij u als klant, niet bij de bank. Een groot nadeel van een hypotheek met variabele rente is dat de hoogte van de te betalen hypotheekrente snel kan oplopen. In het verleden waren huiseigenaren met een variabele hypotheekrente in de meeste gevallen beter af. De hypotheekrente zal in korte tijd niet significant stijgen. In een tijd dat de rente stijgt, kunt u nog steeds kiezen voor een vaste hypotheekrente voor een vaste periode.

Kies een korte rentevaste periode

Door te kiezen voor een rentevaste periode tot 5 jaar, kiest u voor een middenweg tussen variabele rente en een lange rentevaste periode. U heeft de zekerheid van een vaste hypotheekrente voor meerdere jaren, maar u hoeft niet de marge te betalen die banken voor een lange rentevaste periode aanhouden. Als de hypotheekrente fors stijgt, heb je daar in eerste instantie geen last van, maar als de rente verder daalt, ga je de effecten wel merken.

Kies een lange rentevaste periode

De bank rekent een hoge vergoeding omdat ze voor een lange periode geld stort tegen een vast bedrag. Als u voor deze optie kiest, krijgt u de meeste zekerheid, maar tegen de hoogste prijs. Als de rente de komende jaren fors stijgt, is dit de beste optie. In een tijd dat de hypotheekrente stabiel is, betaalt u meer hypotheekrente dan kortere rentevaste perioden. Historisch gezien schommelde de hypotheekrente niet veel, maar dat is natuurlijk geen garantie voor de toekomst.

Kiezen voor beveiliging kan verstandig zijn

Het probleem is dat je niet kunt voorspellen hoe de rente zich zal ontwikkelen. Als u een hypotheek heeft afgesloten op basis van het maximale bedrag dat u op basis van uw inkomen kunt krijgen, is het verstandig om te kiezen voor onderpand. Door uw hypotheekrente voor een langere periode vast te stellen, kunt u voorkomen dat de hypotheekrente die u betaalt zo stijgt dat u de maandlasten niet meer kunt dekken. De hypotheekrente is hoger, maar als je de lasten kunt dragen, is het een slimme keuze.€