Hypotheekrente niet voor langere tijd vastzetten

Bij het afsluiten van een hypotheek moet u ook de lengte van de rentevaste periode kiezen. Te kort insluiten is riskant, lang insluiten is duur.

Als huiseigenaar geeft u de voorkeur aan stabiele, lage maandlasten. U kunt ervoor kiezen om uw hypotheekrente twintig jaar of langer vast te zetten, maar die zekerheid moet u zelf betalen. Als u uw hypotheekrente twintig jaar of langer vastzet, kost u ongeveer één tot twee procent meer hypotheekrente per jaar in vergelijking met een rentevaste periode van vijf jaar. In het geval dat de rente de komende jaren omhoog schiet, zult u zich op uw gemak voelen met dat vertrouwen. Op basis van de renteontwikkeling tot nu toe is het verstandiger om voor kortere looptijden te kiezen voor het vastzetten van de hypotheekrente.

Biedt hypotheekrente voor een lange tijd

Bij het kopen van een woning kan het in sommige gevallen verstandig zijn om de hypotheekrente voor langere tijd vast te zetten. Dit geldt bijvoorbeeld voor huiseigenaren die een hoge hypotheeklast hebben in verhouding tot hun inkomen. Door de hypotheekrente lang vast te leggen, blijven de kosten van de hypotheek ook in de toekomst stabiel. Kiezen voor een kortere looptijd kan profiteren van een lagere hypotheekrente, maar de toekomst blijft onzeker omdat de rente snel kan stijgen.

Hypotheekrente voor korte tijd verlagen

Door de hypotheekrente voor een korte periode vast te leggen, kunt u profiteren van het feit dat de hypotheek door de jaren heen niet noemenswaardig verandert. Door de jaren heen kan de hypotheekrente iets dalen of stijgen, maar de verschillen zijn klein. Door uw hypotheekrente altijd voor maximaal vijf jaar vast te leggen, kunt u optimaal profiteren van deze stabiliteit.

Kies toch een langere tijd

Na enkele kortere rentevaste perioden kunt u ervoor kiezen om uw hypotheekrente voor langere tijd vast te zetten. U kunt hierover bijvoorbeeld beslissen als u vermoedt dat de rente snel zal stijgen. Stel dat u altijd kiest voor een rentevaste periode van één jaar. De hypotheekrente is 3,25 procent. In de daaropvolgende verlenging werd de rente verhoogd naar 3,5 procent. U kiest opnieuw een periode van een jaar. Bij de volgende verlenging zal het percentage voor een jaar 3,6 procent zijn. Het kan verstandig zijn om nu voor een langere looptijd te kiezen om te voorkomen dat uw hypotheeklasten de komende jaren nog verder oplopen.

Hypotheekrente niet vastzetten

Bij een vrijwel constante hypotheekrente is het toch voordelig om te kiezen voor een variabele hypotheekrente. Dan kan de hypotheekrente die u die maand betaalt, afwijken van de rente die u volgende maand moet betalen. Het nadeel is dat de hypotheekrente sterk kan verschillen. Als de rente de komende jaren gelijk blijft, kun je veel geld besparen op de hypotheekrente. Een variabele rente is geweldig voor huiseigenaren die slechts een kleine hypotheek op hun huis hebben en het geld hebben om de hypotheek volledig af te betalen. Bij sterke groei kan de hypotheek volledig worden afgelost.€