Hypotheekrente met verschillende rentevaste periodes

U legt de hypotheekrente voor een bepaalde tijd vast of spreekt met de bank een variabele rente af. De meeste huiseigenaren kiezen voor een rentevaste looptijd van vijf tot tien jaar. U kunt het risico ook spreiden door andere voorwaarden af ​​te spreken voor delen van de hypotheek.

Het afspreken van de lengte van de rentevaste periode is een beslissing waar u goed over na moet denken. Daarnaast is het verstandig om je goed te laten informeren door meerdere experts. Niemand weet hoe de hypotheekrente zich zal ontwikkelen, maar er zijn vaak indicatoren om rekening mee te houden.

Door te kiezen voor een looptijd van twintig of dertig jaar, bent u voor een hele lange tijd verzekerd van vaste maandlasten. Het nadeel is dat u gemiddeld over de looptijd te veel aan hypotheeklasten betaalt. Als de rente echter begint te stijgen, kunt u nog twintig of dertig jaar profiteren van vaste lagere hypotheekrentes.

Kies een variabele hypotheekrente

Het voordeel van een variabele hypotheekrente is dat u op korte termijn lagere maandlasten heeft. Als de marktrente echter stijgt, kunnen er snel problemen ontstaan. Tegelijkertijd stijgt de variabele hypotheekrente. Mocht u later besluiten om uw hypotheekrente vast te stellen, dan is het tarief hoger dan wanneer u direct voor de vaste hypotheekrente koos.

Kies een korte rentevaste periode

Door te kiezen voor een rentevaste looptijd voor enkele jaren kunt u toch profiteren van een relatief lage hypotheekrente, maar weet u dat u de eerste jaren de woonlasten vast houdt. Wanneer u de rente verhoogt, heeft u toch het probleem dat de rente omhoog gaat als u de rentevaste periode weer verlengt.

Onderhandel over verschillende rentevaste periodes

U kunt ook een middenweg kiezen door verschillende delen van de lening voor verschillende periodes vast te leggen. Voor het grootste deel van de hypotheek kiest u de zekerheid en de rest voor de korte termijn. Mocht de rente toch stijgen, dan zijn de gevolgen nog te overzien. Dit is meestal niet goed voor het verslag, maar het is vrij eenvoudig om de eisen van goed bestuur te volgen.

Stop renteperiodes

Ondertussen heeft u ook de mogelijkheid om de rentevaste periodes te verbreken. Zo kunt u bij uw bank de rentevaste periode die nog eens twee jaar duurt, verlengen. De bank verrekent uw huidige rente met de bestaande hypotheekrente. Dit kan bijvoorbeeld als u een grote stijging van de hypotheekrente verwacht.

Vraag uw bank tijdig om een ​​renteofferte om een ​​wijziging mogelijk te maken

U moet op de einddatum van de rentevaste periode al hebben besloten tot verlenging. U kunt bij verlenging van de rentevaste periode ook overstappen naar een andere bank. In de praktijk blijkt dat het voorstel van de bank te laat wordt verzonden. Huiseigenaren hebben daardoor niet meer de mogelijkheid om over te stappen naar een andere bank.

Door tijdig actie te ondernemen tegen de bank, behoudt u de mogelijkheid om over te stappen naar de concurrentie.€