Hypotheekadviseur nodig?
Heeft u echt een hypotheekadviseur nodig als u een hypotheek wilt afsluiten? Of is het slimmer of goedkoper om alles zelf te regelen? Waarom zou je echt een onafhankelijke hypotheekadviseur inschakelen als je dat net zo goed rechtstreeks bij de bank kunt doen? Of beter nog, waarom niet alles online doen? Wat zijn de voor- en nadelen en hoe zit het met de kosten van hypotheekadvies?
Hypotheekadvies niet meer gratis
Voorheen werden hypotheekadviseurs betaald door de bank waar de klant de hypotheek afsloot. Hierdoor leek het werk van een hypotheekadviseur gratis. Maar het is niet meer. Sinds 2013 geldt er een zogenaamd provisieverbod. Dit betekent dat bankadviseurs geen vergoeding meer mogen ontvangen. Als gevolg hiervan zullen klanten de adviseur rechtstreeks moeten betalen. Hierdoor kost hypotheekadvies altijd geld. Het maakt niet uit of u een onafhankelijk adviseur inhuurt of zelf naar de bank gaat. U zult in alle gevallen moeten betalen.
Wat doet een hypotheekadviseur voor u?
Een onafhankelijke hypotheekadviseur helpt je bij het maken van de juiste keuze. Een adviseur kan bij veel banken als intermediair optreden. Hierdoor kan hij vanuit de meest uiteenlopende banken voorstellen aan de klant doen en met elkaar vergelijken. Dit betekent dat de klant niet alle banken zelf hoeft te bezoeken. Een adviseur vergelijkt uiteraard verschillende aanbiedingen op basis van rente, maar let ook op de kleine lettertjes. De goedkoopste dienstverlener is niet per se de beste dienstverlener. Daarnaast inventariseert de adviseur de financiële situatie van de opdrachtgever en stelt hij een adviesrapport op. De adviseur zorgt ook voor alle hypotheekdocumenten; hij vraagt alle benodigde documenten op, controleert ze en zorgt ervoor dat ze naar de gekozen bank worden gestuurd.
De kosten van hypotheekadvies door een onafhankelijk adviseur liggen gemiddeld tussen de 2.000 en 3.000 euro (in 2020).
Wat doet de bank voor u?
Ga je zelf naar de bank voor hypotheekadvies, dan doen zij ongeveer hetzelfde als bovenstaande hypotheekadviseur. Een groot verschil is echter de keuze van de producten. Banken zullen alleen hun eigen hypotheken promoten. De keuze is dus beperkt. Bankadvies kan natuurlijk fijn zijn, maar je weet niet zeker of je de beste of goedkoopste hypotheek kunt krijgen. U zult verschillende banken moeten bezoeken om er zeker van te zijn welke bank u de beste deal biedt. SNS Bank is overigens een uitzondering in dit verhaal. Zij adviseren niet alleen over hun eigen hypotheken, maar ook van een aantal andere aanbieders. Hierdoor heb je meer keuze dan banken als ABN Amro, Rabobank en ING. Deze banken adviseren alleen over hun eigen hypotheken.
De kosten van hypotheekadvies bij de bank liggen gemiddeld tussen de 1.500 en 2.500 euro (in 2020).
Hypotheek afsluiten zonder advies
Bij sommige banken is het ook mogelijk om zelf een hypotheek af te sluiten. Dit wordt “alleen uitvoering” genoemd. De bank zal dan alleen aan uw wensen voldoen en hierover geen advies geven. Om te beginnen met het afsluiten van een hypotheek, moet u een kleine antecedentenonderzoek doen. Door het stellen van enkele vragen wordt gecontroleerd of u over voldoende financiële kennis beschikt om de hypotheek zelf te regelen. Het voordeel van dit systeem zijn natuurlijk de kosten. Deze vorm is goedkoper dan een bank en veel goedkoper dan een onafhankelijke adviseur.
De kosten voor het afsluiten van een hypotheek alleen met uitvoering liggen gemiddeld rond de 1.000 euro (in 2020).
Wat is de beste keuze?
Goed hypotheekadvies is niet eenvoudig. Als u niet goed thuis bent in deze kwestie, is het gemakkelijk om een fout te maken. En een klein foutje in een hypotheek kan grote financiële gevolgen hebben. Hierbij is het meestal raadzaam om een adviseur in te schakelen. Zelf een hypotheek afsluiten (alleen op basis van trekking) is weliswaar goedkoop, maar alleen geschikt voor mensen met voldoende kennis op het gebied van hypotheken. Heb je weinig of geen kennis van hypotheken? Schakel dan een adviseur in of ga naar de bank.
Keuze op basis van kosten
Maak je in ieder geval geen zorgen over de kosten van het consult. Een lagere rente en goed advies is op de lange termijn veel meer waard dan lage advieskosten bij het afsluiten van een hypotheek. Een goed advies kost geld, maar het kan u ook veel geld besparen. Daarnaast zijn de advieskosten ook fiscaal aftrekbaar.
Lees verder
€