Hypotheekadvies – verkoop van banken, advies van makelaars

Uit onderzoek van Independer.nl blijkt dat banken goedkoper adviseren dan een onafhankelijk intermediair. Het grote verschil is dat een bankadviseur het beste product in hun assortiment kiest en een onafhankelijk intermediair een ruimere keuze.

Zonder zich uit te spreken over de kwaliteit van de advisering kan worden gesteld dat de bank geen onafhankelijk hypotheekadvies kan geven. Ze kunnen dit niet doen omdat ze niet onafhankelijk zijn. Een hypotheekadviseur die niet bij de geldverstrekker is aangesloten, moet onafhankelijk zijn. Dit betekent echter niet dat ze beter advies geven. Kortom, de kwaliteit van de begeleiding is vooraf moeilijk in te schatten.

Wie geeft het beste hypotheekadvies?

Het is voor de consument niet mogelijk om vooraf de kwaliteit van de adviseur te beoordelen. Het gevoel bij de adviseur moet goed zijn, maar dat betekent niet dat je een goed advies krijgt. Ook hebben verschillende websites dit probleem erkend en hebben adviesbureaus beoordeeld. Een adviseur met meerdere goede reviews zal waarschijnlijk goed advies geven, maar dat valt nog te bezien. Er zijn opleidingseisen om hypotheekadvies te geven, maar een gediplomeerd adviseur hoeft geen goede adviseur te zijn. Hoewel internetrecensies nog in de kinderschoenen staan, kunt u veel profijt hebben van ervaring in uw omgeving. Vraag wie ze de fooi heeft gegeven en hoeveel het heeft gekost.

Commissieverbod

Het verbod van de commissie is sinds januari 2013 van kracht. De bank of verzekeraar mag de adviseur niet meer betalen. De adviseur moet de opdrachtgever rechtstreeks factureren. Het provisieverbod is er om de consument te beschermen tegen tegenstrijdige belangen in het geval dat de kredietverstrekker de adviseur betaalt. Het belang van de klant staat nu weer voorop. Nadeel voor de opdrachtgever is dat er een rekening komt voor consultatie- en bemiddelingskosten.

Kies een bankconsulent of een onafhankelijke adviseur

De nieuwe manier van in rekening brengen van advies- en bemiddelingskosten vergroot de eigen verantwoordelijkheid van de opdrachtgever. Het is noodzakelijk om te evalueren wie als adviseur in te schakelen. Kiest u voor een bankadviseur of zoekt u een onafhankelijk adviseur. Een bankadviseur kent hun producten en diensten en kan u uitleggen waarom een ​​hypotheek voor u het meest geschikt is. Nadeel van deze adviseur is dat de keuze alleen kan gelden voor hypotheken die in het eigen assortiment van de bank zitten. Het grote voordeel van zelfstandig adviseur zijn is dat je een aantal verschillende dienstverleners met elkaar kunt vergelijken. Ook kan het resulteren in bijvoorbeeld een lagere hypotheekrente die u tijdens de rentevaste periode betaalt.

De bank verkoopt en vergelijkt tenminste

Een bankadviseur kan maar een paar opties kiezen, namelijk dezelfde aangeboden opties. Hierdoor gedraagt ​​de bankadviseur zich meer als een verkoper met een adviserende rol dan als een adviseur die de beste keuze maakt voor de klant. Een belangrijk nadeel van het provisieverbod is dat er minder vaak een second opinion wordt gevraagd. Bij twijfel over het aanbod kunt u eventueel ‘gratis’ advies krijgen van een onafhankelijk adviseur. Bespreek wel eerst wat de adviseur hiervoor in rekening brengt. Adviseurs zijn daar vaak klaar voor, omdat het geven van advies de opdrachtgever kan binden.€