Hypotheekadvies: 5 tips om geld te besparen!

Hypotheekadviseurs zijn duur. Deze 5 tips kunnen je helpen om voor een lange tijd een hypotheek te kiezen en zo het kopen van een huis goedkoper te maken. Het is belangrijk om goed te vergelijken en rekening te houden met de volgende punten.

Staatshypotheekgarantie

Controleer altijd of u in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Hiermee kunt u tussen de 0,3 en 0,6% besparen op uw jaarlijkse hypotheekrentekosten. NHG’s kunnen worden afgesloten met een hypotheek tot € 265.000, dus houd daar rekening mee.

Verzekering

Pas op dat u niet te veel betaalt voor de verzekering. Er zijn verzekeringen die de hele hypotheek afbetalen als een van de partners komt te overlijden. Deze hypotheken zijn vaak erg duur in verhouding tot het risico dat u loopt. Het is geen probleem als de schuld (een deel) blijft bestaan ​​na het overlijden van een van de partners, omdat deze vaak gemakkelijk door de ander kan worden betaald. Controleer het goed en laat u niet overtuigen om een ​​dure verzekering te kopen, het kan u veel geld besparen.

Rente

Veel mensen kijken bij het kiezen van een hypotheek alleen naar de rente. De laagste rente is echter niet altijd een garantie voor de beste deal. Kijk ook naar de voorwaarden van de hypotheekverstrekker. Sommige hypotheekverstrekkers zijn wat duurder, maar daar staan ​​dan wel goede voorwaarden tegenover. Zo kan het zijn dat vervroegd aflossen bij een goedkope hypotheek niet mogelijk is en zijn de regels voor het afsluiten van een hypotheek anders. Vraag ook naar toekomstige rentetarieven. Wat nu een lage rente lijkt, kan snel oplopen. Bovendien zijn hogere rentetarieven waarschijnlijker stabiele rentetarieven, waardoor ze op de lange termijn voordeliger zijn.

Eigen vermogen

Eigen vermogen beleggen is belangrijk. Probeer minimaal 10% van de totale aankoopprijs van de woning zelf te investeren (en het liefst nog meer). U moet echter oppassen dat u niet al uw geld in uw huis stopt. Een huis kopen kost meer dan alleen de aankoop, na de aankoop kan het meer werk blijken te zijn dan je had verwacht, of de wasmachine gaat na twee maanden weer kapot. Bewaar dit bedrag altijd. Het adviesbedrag is 25.000 euro, maar als je net een nieuwe woning hebt gekocht is dit natuurlijk lastig. Tot 2018 is het mogelijk om een ​​belastingvrije schenking van 100.000 euro te ontvangen bij de aankoop van een woning. Ga daarom na of het mogelijk is om een ​​deel van het eigen vermogen te financieren, bijvoorbeeld van je ouders, oma of kennis.

Inkomen

Bereken niet de maandelijkse kosten die u zich kunt veroorloven om te rooskleurig te zijn. Denk na over hoe zeker u bent van het inkomen waarop uw maandelijkse betalingen zijn gebaseerd, en denk aan zaken als arbeidsongeschiktheid en echtscheiding. Het is aan te raden om slechts 50% van het tweede inkomen mee te nemen in de maandelijkse kostenberekening, zodat er later geen problemen ontstaan.

Lees verder