Hypotheekaanbod: Hypotheekrente niet het belangrijkste
Veel mensen die een hypotheek willen afsluiten kijken alleen naar de rente. Niet verstandig, want soms is een hypotheek met een hogere hypotheekrente beter. Zo zal de ene kredietverstrekker meer willen lenen dan de andere, bijvoorbeeld omdat de bank bereid is het inkomen van de tweede persoon volledig te nemen in plaats van gedeeltelijk. Ook de vervaldatum van de aanbieding kan van belang zijn, evenals de mogelijkheid dat uw biedingsrente daalt als er een lagere rente wordt gehanteerd.
Hieronder staan verschillende factoren die hypotheekverstrekkers onderscheiden. Bepaal zelf welke voor u belangrijk zijn.
interesse
De rente die u betaalt als een percentage van het hypotheekbedrag.
Bruto maandelijks hypotheekbedrag
Dit is het bedrag dat u voor uw hypotheek betaalt voordat er belastingen worden ingehouden.
Netto maandelijks hypotheekbedrag
Dit is het bedrag na belastingvermindering. Dus dat is wat je eigenlijk betaalt.
Rentevastperiodes
Natuurlijk,
interesse
het laagst als u kiest voor een korte rentevaste periode. Dit betekent onzekerheid over het maandbedrag in de toekomst. Als de rente is gestegen, betaalt u ook meer.
Bij veel hypotheekverstrekkers kun je ervoor kiezen om de rente voor bijvoorbeeld 5, 10 of zelfs 20 jaar vast te leggen. Dan is de rente hoger, maar ben je op termijn wellicht goedkoper uit. Het geeft in ieder geval meer zekerheid.
Hypotheekbedrag
De ene hypotheekverstrekker zal u meer willen lenen dan de andere.
Bedrag van afsluitingskosten
Met uitzondering van de hypotheek betaal je de afsluitkosten. Deze kunnen per hypotheekverstrekker verschillen.
Tweede inkomen
Sommige hypotheekverstrekkers zullen bij het berekenen van het te verstrekken bedrag slechts een deel van het tweede inkomen willen meetellen. Andere hypotheekverstrekkers zijn bereid meer te lenen omdat ze hun tweede inkomen volledig meenemen.
Financiering tijdens de bouw
Dit is belangrijk voor nieuwbouw. Niet elke instelling zal een hypotheek verstrekken als er nog gebouwd moet worden.
Offerteperiode:
Als de overdrachtsdatum ver in de toekomst ligt, is het belangrijk om te kijken naar de geldigheid van het aanbod. Als de overtocht niet binnen de geldigheidsperiode plaatsvindt,
vastleggingsvergoeding
moet betalen. Het gaat om een klein percentage van het gehele hypotheekbedrag. Het kan dus behoorlijk oplopen.
Renteaanpassing
Voor sommige hypotheekverstrekkers wordt de aangeboden rente naar beneden bijgesteld als op dit moment
slagen voor
geldt een lagere rente. Dit gebeurt niet als de rente in die tijd is gestegen.
overbruggingskrediet
Een overbruggingskrediet is nodig als u een nieuwe woning heeft gekocht maar de oude woning nog niet is verkocht. Niet elke hypotheekverstrekker biedt deze mogelijkheid
Betaal in de tussentijd
Kunt u (volledig) hypotheek aflossen, en zo ja, onder welke voorwaarden? Deze voorwaarden en hun kosten verschillen per hypotheekverstrekker.
kapitaalverzekering
Als u al een kapitaalverzekering heeft, is het zonde om een nieuwe af te sluiten. Zeker omdat er weinig overblijft bij het afkopen van de oude oplopende verzekering. Sommige hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid om uw bestaande spaarverzekering te koppelen aan uw hypotheek, terwijl andere vereisen dat u een nieuwe verzekering afsluit.
Pas uw hypotheek aan
Als uw hypotheeklasten te hoog worden, is het fijn om uw hypotheek geheel of gedeeltelijk om te zetten naar een aflossingsvrije hypotheek. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt u alleen rente en hoeft u niets af te lossen. Sommige kredietverstrekkers bieden de mogelijkheid om de hypotheek geheel of gedeeltelijk om te zetten.
Verhuizen
Als je met een lage rente een lange rentevaste periode kunt afspreken, kan het interessant zijn om bij het betrekken van je woning de mogelijkheid te krijgen om die hypotheek te evalueren. Dan betaalt u geen boeterente als u verhuist als u voor het einde van de rentevaste periode een nieuwe woning koopt. Daarnaast kun je de rentevaste periode compleet maken en kan het dus goedkoper zijn dan met de huidige rente.€