Hypotheek verlengen in 2021

De hypotheekrente daalt. Iedereen die in 2021 zijn hypotheek moet verlengen vanwege de renteherziening en het einde van de vaste rente, kan ook naar een andere bank gaan voor een nog goedkopere hypotheek. Als u verandert, moet u de bestaande bank tijdig laten weten dat u de verlenging niet gebruikt. Offertes opvragen en boetevrij overstappen naar een andere bank en een lagere hypotheekrente. Voorkom dubbele kosten. Overstappen naar een andere hypotheek is niet altijd even makkelijk en daarom gelden de nieuwe hypotheekregels.

Hypotheek verlengen of niet?

Als de rentevaste hypotheek afloopt, krijgt u van uw bestaande bank een aanbod om de looptijd van de hypotheek te verlengen. De nieuwe hypotheekrente mag dan veel hoger zijn dan de hypotheekrente die je tot nu toe hebt betaald, maar was in 2020 zeker lager en zal in 2021 blijven en waarschijnlijk veel lager dan een paar jaar geleden. U kunt dan:

Quote van bestaande bank in 2021

Banken zijn niet altijd genereus in het verstrekken van nieuwe hypotheken. Veel mensen zitten voor een lange tijd vast aan een hypotheek. Als de concurrentie op de hypotheekmarkt in ons land niet erg sterk blijkt te zijn, kan het voorkomen dat de bestaande bank u een hogere rente in rekening brengt dan u had verwacht en gehoopt. De bank kan dit om verschillende redenen doen:

Je hoeft echter niet op te geven. Je kunt altijd checken of overstappen zinvol is, zeker als de huidige rente lager is dan de hypotheekrente die je nu betaalt.

Een strategie om in 2021 een lagere hypotheekrente te krijgen

Wat u wel moet doen, is op tijd om u heen kijken om te zien welke rente u ergens anders zou kunnen afsluiten. Houd er rekening mee dat er meestal een nieuwe beoordelingskost is. Tel dit op bij uw hypotheekrente en vergelijk dat percentage met de tarieven van uw bestaande bank. Wacht dus niet tot de laatste weken tot een offerte van uw bestaande bank in uw mailbox belandt. Vergelijk en beslis dan of je blijft of overstapt naar een andere bank. Als u verandert, moet de bestaande bank tijdig op de hoogte worden gesteld van de wijziging, anders wordt de oude hypotheek automatisch verlengd, waardoor u voor een dubbele last komt te staan ​​en de hypotheek met een boete moet aflossen.

Boeteloos geld wisselen met een hypotheek

Als u aan het einde van uw rentevaste periode besluit te wijzigen, kunt u dit boetevrij doen. Wie in de loop van de periode zijn vaste tarieven wijzigt, moet doorgaans boeterente betalen. Deze boeterente is fiscaal aftrekbaar, maar brengt altijd extra kosten met zich mee. Tegelijkertijd betekent dit dat het einde van de rentevaste periode een goed moment is om over te stappen naar een andere bank. Dan moet het verschil in hypotheekrente natuurlijk wel de moeite waard zijn. Daarnaast krijgt u in 2021 te maken met nieuwe regelgeving en vooral nieuwe hypotheekregels voor hypotheken en wonen.

Overeenkomst met de bestaande bank over herziening rentetarieven

Een offerte van een concurrerende bank is altijd makkelijker te onderhandelen met uw bestaande bank. Wacht dus niet maar zorg dat je kunt kiezen. Controleer of u dezelfde rentevaste periode of een andere wilt. Wil je meer zekerheid en wil je de volgende keer niet naar verschillende banken voor de goedkoopste hypotheekrente, kies dan voor een lange rentevaste periode in 2021 als je denkt dat de hypotheekrente op lange termijn weer gaat stijgen. .

Lees verder