Hypotheek van A tot Z

Stel dat u uw droomhuis heeft gevonden en nu op zoek bent naar een passende hypotheek. Hieronder vind je enkele handige tips voor het kiezen van de juiste hypotheek.

Het huis zelf is een belangrijke investering

Het kopen van een huis is een van de belangrijkste financiële beslissingen in iemands leven. Meestal gaat het om forse investeringen, waar ook diverse extra kosten aan verbonden zijn.

Hypotheekrentes en hypotheekvormen vergelijken

Voordat u een hypothecaire lening aangaat, is het raadzaam om hypotheekrentes en hypotheekvormen van verschillende banken met elkaar te vergelijken.

Mogelijk moet u ook andere overwegingen overwegen, zoals:

Vraag meerdere offertes vroeg aan

Omdat het verwerken van een hypotheekaanvraag enkele weken kan duren, is het belangrijk om tijdig bij verschillende dienstverleners een offerte aan te vragen. En het loont zeker de moeite om ook naar de tarieven van de notaris te kijken.

Bruto en netto maandbedrag

Wees niet al te zeker van het netto maandbedrag, maar houd ook rekening met de bruto kosten. Kunt u deze bruto kosten nog betalen als u door gewijzigde werkomstandigheden ineens minder recht heeft op belastingaftrek? Denk bijvoorbeeld aan:

Focus niet alleen op lage inzetten

Natuurlijk moet je niet niezen bij lage rentes, maar andere hypotheekvoorwaarden zijn niet minder belangrijk:

overdrachtsbelasting

Bij het kopen van onroerend goed moet u nu 2% overdrachtsbelasting betalen. Daarbij is het voordelig als een deel van de koopsom als vergoeding voor de roerende zaken kan worden aangemerkt, aangezien deze niet aan de onroerende voorheffing is onderworpen.

Vraag daarom een ​​notaris om aan te geven welke zaken door de Belastingdienst als roerende zaken kunnen worden aangemerkt. Er kan gedacht worden aan zaken als zonbescherming.

Voordeel van hogere hypotheekregistratie

U kunt de bank vragen een hoger hypotheekbedrag in de akte op te nemen dan u daadwerkelijk leent.

Zo’n grotere hypotheekregistratie heeft als voordeel dat als je een extra lening nodig hebt, je niet meer naar de notaris hoeft. Handig als u bijvoorbeeld extra geld nodig heeft voor een aanbouw of een nieuwe badkamer. Voor zo’n hogere inschrijving betaal je nu wat meer, maar je kunt later wel besparen op de kosten van de hypotheekakte.

Eigen vermogen op bestaande hypotheek

Het is interessant om te weten of er nog restwaarde is in uw huidige woning. Bij een zogenaamd overbruggingskrediet kan de overwaarde van de bestaande lening worden meegenomen in de financiering van de nieuwe woning totdat de oude woning is verkocht.

Voordelen Nationale Hypotheek Garantie

Controleer of uw hypotheek in aanmerking komt voor NHG of Nationale Hypotheek Garantie. Het hypotheekbedrag mag dan niet hoger zijn dan 320.000 euro.

Een hypotheek met NHG heeft 2 voordelen: