Hypotheek oversluiten: lagere rente

Een hypotheek oversluiten is een optie als u kunt kiezen voor een lagere rente. Als u voor het einde van uw rentevaste periode een nieuw renteaanbod krijgt van uw hypotheekverstrekker, kunt u besluiten uw hypotheek over te sluiten omdat het nieuwe renteaanbod niet loont. U kunt uw hypotheek boetevrij oversluiten na een rentevaste periode. Aan het oversluiten van een hypotheek zijn kosten verbonden. Als u wilt overstappen, bereken dan of overstappen daadwerkelijk leidt tot lagere maandlasten.

Nieuwe renteaanbieding

Voordat uw rentevaste hypotheek afloopt, ontvangt u van uw hypotheekverstrekker een rentevoorstel. Dit is het moment om verschillende hypotheekaanbieders met elkaar te vergelijken op het gebied van de rentetarieven die ze bieden. Zodra de vaste rente is verstreken, kan de hypotheek boetevrij worden overgedragen. Zorg dus dat je op tijd bent bij het vergelijken van verschillende hypotheken! En vergelijk niet alleen de rente, maar ook de voorwaarden. Een dienstverlener kan een aantrekkelijk lage rente bieden en je ziet misschien al nieuwe lagere maandlasten, maar andere omstandigheden kunnen je maandlasten schaden.

Nog steeds de hypotheek oversluiten

Bestaande klanten krijgen terecht vaak een lagere rente aangeboden dan nieuwe klanten, zo blijkt uit onderzoek. Want nieuwe klanten krijgen een aantrekkelijk tarief aangeboden, het zogenaamde “lokkertje”. Als de rentevaste periode afloopt, is de kans groot dat zij een hogere rente moeten betalen. Dan kunt u alsnog overstappen naar een andere hypotheekverstrekker met een lagere rente. Maar uw hypotheek oversluiten is niet eenvoudig. Het hangt af van het type hypotheek, de rentespreiding, de looptijd van de hypotheek en de hoogte van de hypotheek.

Hypotheekherfinanciering omvat kosten zoals:

Deze kosten zijn aftrekbaar van de belasting, dus u kunt ze het beste uit uw eigen geld financieren.

Oversluiten met aflossingsvrije hypotheek en beleggingshypotheek

Weeg daarom de voor- en nadelen van het oversluiten van uw hypotheek tegen elkaar af. Overweeg of herfinanciering uw maandlasten daadwerkelijk verlaagt. Met name bij aflossingsvrije hypotheken en beleggingshypotheken kan oversluiten voordelig zijn en leidt de lagere rente juist tot lagere maandlasten.

Overstappen met spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek betekent een lagere rente echter niet per se lagere maandlasten, aangezien een spaarhypotheek bestaat uit:

Een spaarpolis heeft dezelfde rente als de rente die u betaalt over de lening, dus als de rente op uw hypotheek stijgt, stijgt ook de rente op uw spaargeld. Dan daalt de spaarpremie. Dit is het renteverlagende effect van een spaarhypotheek. Hoe meer spaargeld, hoe groter het renteverlagende effect. Op deze manier zullen uw maandelijkse betalingen niet omhoog schieten, waardoor u meer spaargeld opbouwt. Het is in ieder geval bij een spaarhypotheek dat je goed moet berekenen of overstappen naar een lagere rente voordelig is.€