Hypotheek oversluiten: kosten, boetes, NHG, offerte aanvragen

Er kunnen veel redenen zijn waarom u uw hypotheek wilt oversluiten. Het vermogen om financiële vooruitgang te boeken staat voorop. Mogelijk vindt u uw maandlasten te hoog en kunt u elders een veel lagere hypotheekrente krijgen. Bij het berekenen of een hypotheek oversluiten voordelig voor u is, is het van belang om de boete die bij zo’n oversluiten hoort mee te nemen in deze berekening. Lees hier alles over kosten, boetes, offertes, advies en NHG.

Hypotheek herfinanciering

Waarom herfinancier je je hypotheek?

Wanneer u een hypotheek wilt?
overdracht
dan zeg je de bestaande hypotheek op en ga je een nieuwe verplichting aan. Er zijn altijd kosten aan verbonden, het is eigenlijk alsof je je hypotheek te vroeg aflost. De meest voorkomende reden voor herfinanciering is om uw maandlasten te verlagen. Dit wordt vooral interessant in een tijd waarin de hypotheekrente erg laag is en aangeeft dat deze in de nabije toekomst weer gaat stijgen. Ook kan het zijn dat u rentekorting heeft gekregen van uw huidige geldverstrekker die tijdens de rentevaste periode afloopt.

Zijn er kosten verbonden aan het oversluiten van een hypotheek?

Ja, er zijn verschillende kosten aan verbonden. Dan moet je denken aan:

Het proces is enigszins vergelijkbaar met het afsluiten van uw eerste hypotheek. De woning moet opnieuw worden getaxeerd en notariskosten moeten opnieuw worden betaald. Gemiddeld is dit ongeveer 2% van het hypotheekbedrag. Sinds 1999, toen de notariskosten werden vrijgegeven, is het echter de moeite waard om de prijzen van verschillende notarissen te vergelijken.

Ook laten veel mensen zich vaak afschrikken door de boeterente die de eerste geldverstrekker moet betalen omdat je het contract voortijdig verbreekt. U moet er alleen rekening mee houden dat de looptijd van de hypotheek zo lang is dat het juist voordelig kan zijn om een ​​eenmalige boete te betalen als u daardoor voor langere tijd een lage hypotheekrente betaalt.

Hoe weet ik of een overstap geschikt is voor mij?

Hypotheek oversluiten is niet voor iedereen in elke situatie gunstig. Daarom is het belangrijk om eerst de juiste berekening te maken. Hier kun je het beste een hypotheekadviseur naar laten kijken, maar als je zelf de schatting wilt maken, kun je vaak de rekenmachine op de website van de hypotheekverstrekker gebruiken. Hiervoor heeft u minimaal de volgende gegevens nodig:

Overboeking met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

U kunt in Nederland een hypotheek afsluiten met NHG tot € 350.000 om hiervan te profiteren. Vroeger was NHG lager, dus je kon er in eerste instantie geen aanspraak op maken, maar nu wel. Het is mogelijk om de huidige hypotheek over te zetten naar een lening met NHG-garantie, die een lage hypotheekrente heeft. Houd er rekening mee dat u aan een aantal voorwaarden moet voldoen. U moet bijvoorbeeld een verbouwing uitvoeren die wordt betaald met uw nieuwe NHG-hypotheek. Het hoeft echter niet duur te zijn, het kan een kleine reparatie zijn, maar het heeft wel tot gevolg dat de nieuwe hypotheek duurder is dan de oude. Let daarom altijd goed op of het in jouw situatie echt voordeliger is zonder direct maatregelen te nemen.

Een offerte aanvragen

Vraag altijd een
citaat
met meerdere hypotheekverstrekkers. Zo krijg je een goed overzicht van de mogelijkheden en zie je snel dat de kosten ver uit elkaar liggen. Ook is de renteboete altijd inbegrepen in het aanbod. Kijk altijd goed bij dienstverleners voor kosten waar je onduidelijkheid over hebt, want onzekerheid is nooit goed en ook niet nodig.€