Hypotheek oversluiten, hoeveel ben ik kwijt?

U wilt uw hypotheek oversluiten, maar u weet nog niet zeker of het voordeliger is. U kunt uw hypotheek oversluiten als de huidige rentetarieven lager zijn dan uw huidige hypotheekrente, u een andere hypotheekvorm wilt of de rentevaste periode wilt aanpassen. Laat u altijd goed informeren over bijkomende kosten.

Wat betekent sluiting?

Als u uw hypotheek gaat oversluiten, kiest u ervoor om een ​​nieuwe hypotheek te nemen zonder de verhypothekeerde woning te verkopen. De oude hypotheek loopt af en er komt een nieuwe voor in de plaats. Het oversluiten van uw hypotheek kan interessant zijn als de huidige rente lager is dan de hypotheekrente die u betaalt, of als u een andere hypotheekvorm wilt.

Wanneer sluit je een hypotheek af?

Er zijn eigenlijk maar drie redenen waarom u uw hypotheek zou moeten oversluiten. Deze redenen zijn:

U kunt uw hypotheek ook omzetten. Deze term wordt vaak gebruikt bij het overstappen van hypotheek bij dezelfde hypotheekverstrekker. De term ‘hypotheekoverdracht’ wordt gebruikt bij het overstappen naar een andere hypotheekverstrekker. De essentie van het omzetten of oversluiten van een hypotheek is hetzelfde.

Hoeveel kost een hypotheekoverdracht?

Er zijn een aantal zaken die moeten gebeuren voordat de hypotheek wordt overgedragen. In feite sluit je een nieuwe hypotheek af en moet je dus alle daaraan verbonden kosten dekken. Deze kosten zijn inclusief:

Taxatiekosten

Uw woning moet om verschillende redenen getaxeerd worden. De getaxeerde waarde is nodig om onder meer de makelaars-, notaris- en hypotheekkosten vast te stellen. Vaak ziet u het taxatierapport apart als facturatiekostenpost. Het taxatiepercentage bedraagt ​​gemiddeld circa 0,175% van de taxatiewaarde van de woning.

Notariskosten

De notaris verricht bepaalde handelingen voor het verlijden van de hypotheekakte. Daarom moet u ook met deze kosten rekening houden. Door de tarieven van verschillende notarissen te vergelijken, kunt u aan geld komen. Sommige notarissen werken met een vast tarief, andere met een percentage van het hypotheekbedrag. De kosten van een notaris liggen tussen de 700 en 2000 euro.

Hypotheek kosten

Hypotheekkosten zijn beperkt tot afsluitkosten. De hypotheekverstrekker rekent doorgaans 1% van het hypotheekbedrag voor afsluitingskosten. Deze kosten variëren dus en zijn afhankelijk van de hoogte van de hypotheek.

Boetekosten

U moet boeterente betalen als u de volledige looptijd van de rentevaste periode mist. Stel dat u een rentevaste periode van tien jaar bent overeengekomen, waarvan er nu acht zijn verstreken. Dan moet u de resterende twee jaar boeterente betalen als de huidige rente lager is dan de rente van uw huidige hypotheek. De geldschieter verliest geld en wil daarvoor gecompenseerd worden.

Als u uw hypotheek wilt oversluiten, doet u dat meestal omdat de huidige rente lager is dan de hypotheekrente op uw huidige hypotheek. Daarom is het verstandig om u goed te laten informeren door een financieel adviseur. Je kunt het natuurlijk ook zelf uitrekenen, maar het is vaak een hele puzzel.

Conclusie

Het oversluiten van een hypotheek kan interessant zijn als de huidige rente lager is of als u een andere hypotheekvorm wilt. Bereken altijd nauwkeurig of het uiteindelijk echt goedkoper is om een ​​hypotheek af te sluiten. Er zijn nogal wat kosten waar je mee te maken krijgt.€