Hypotheek nemen, maar niet bij een bank
Sinds 1 januari 2013 is het niet meer toegestaan om commissie te betalen over het product. De advies- en bemiddelingskosten komen rechtstreeks voor rekening van de opdrachtgever. Het bevordert de onafhankelijkheid, maar geldt het ook voor het bankwezen?
In het verleden werden excessieve kosten verrekend in financiële producten. De kosten die in de verzekering en hypotheek zaten waren verborgen. Het was voor de klant onduidelijk hoeveel kosten er bij het product waren inbegrepen. Om deze ongewenste situatie te voorkomen wordt de kostenstructuur nu scherper bewaakt. Door advies- en bemiddelingskosten volledig te scheiden van hypotheekrente en verzekeringspremies ontstaat er duidelijkheid.
Meer concurrentie en grotere onafhankelijkheid
Bij het uitleggen van de kosten moet de concurrentie tussen adviseurs worden gestimuleerd. In het verleden werden adviseurs door financiële belangen naar een bepaalde bank of verzekeraar gestuurd. De ene geldschieter gaf meer compensatie dan de andere geldschieter. Als de rekening rechtstreeks door de klant wordt betaald, ligt de focus weer op de klant in plaats van op het eigen belang van de adviseur. Nu zijn consultants niet meer afhankelijk van de banken en verzekeraars waarmee ze samenwerken. Het is hun taak om het beste product voor de klant te kiezen. Zal de bankadviseur nu ook aanraden om een hypotheek bij een andere bank te nemen?
Is de bankadviseur onafhankelijk?
Het is de vraag hoe onafhankelijk een adviseur op de loonlijst van de bank staat. Zal een adviseur van ING of Rabobank een hypotheek bij ABN Amro aanbevelen? Of van de verzekeraar? Nee, een Rabobank adviseur adviseert een Rabobank hypotheek. Een adviseur van ABN Amro adviseert u over een hypotheek bij ABN Amro. Het voordeel van een bankadviseur is dat hij het product goed kent en bovendien alle voor- en nadelen van het product kent.
Laat u adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur
Je kunt niet verwachten dat een bankadviseur een hypotheek bij een andere geldverstrekker aanbeveelt. Op basis daarvan zou je kunnen zeggen dat je beter af bent met een onafhankelijke adviseur. In de praktijk blijkt echter dat zij meestal adviseren over hypotheken bij een van de grote Nederlandse banken. Vroeger kon je bij meerdere adviseurs advies krijgen, maar nu je een adviseur per uur moet betalen, wordt het lastiger om een second opinion te krijgen. Is de onafhankelijk adviseur ervaren en deskundig genoeg om u het juiste advies te geven? Begeleiding is nog steeds een kwestie van vertrouwen.
Kiest u voor een bank of een onafhankelijk adviseur?
Helaas kan hier geen duidelijk advies worden gegeven. Het probleem is dat je op adviseurs moet vertrouwen om je advies te geven. Maak in ieder geval eerst een gratis kennismakingsgesprek met een adviseur. Tijdens dit gesprek moet u aanvoelen of de betreffende adviseur u een goed advies kan geven. Vraag naar kennis en ervaring op het gebied van hypotheekzaken. Een ervaren adviseur geeft u beter advies dan een minder ervaren adviseur. Dit geldt niet alleen voor de zelfstandig adviseur, maar ook voor de bankadviseur.€