Hypotheek met een studielening

Veel mensen denken dat ze met een studielening geen hypotheek kunnen krijgen. Het is niet waar. Studieschuld staat niet geregistreerd bij BKR, waardoor hypotheekverstrekkers niets hoeven te weten over je studieschuld en je een hypotheek kunt krijgen met je studieschuld. Wel is het verstandig om je studieschuld te vermelden als je een hypotheek wilt afsluiten.

studieschuld

86 procent van de studenten krijgt sinds de fusie met CFI (Central Finance Institutions) begin 2010 een beurs of leent geld van de IB-groep, ook wel DUO (Dienst Installatie Onderwijs) genoemd. Uit onderzoek blijkt dat studenten steeds meer lenen. in 2006 a
gemiddelde studieschuld
ongeveer $ 11.000. In 2008 steeg dit bedrag tot ruim 12.500 euro. Deze lening moet uiteraard worden terugbetaald. Een afgestudeerde met een studieschuld van 12.500 euro moet 15 jaar lang elke maand 100 euro van deze schuld aflossen. Een fors bedrag, zeker als je relatief hoge vaste lasten hebt zoals voeding, verzekeringen, elektra en je huur of hypotheek. Maar is een hypotheek ook mogelijk als je studieschuld hebt? En staat de studielening geregistreerd bij het BKR?

Studieschuld en BKR registratie

BKR (Bureau Krediet Registratie) is een organisatie die aangesloten bedrijven informeert over consumptief krediet. Op basis van deze informatie kan het bedrijf beslissen om al dan niet krediet te verlenen aan de consument. BKR is in de eerste plaats een titel in relatie tot een hypotheek. De hypotheekverstrekker is een van de vele bedrijven die gebruik maken van de diensten van BKR. Het BKR registreert iedereen die een lening heeft afgesloten (van 500 tot 175.000 euro) die voor minimaal drie maanden kan worden gebruikt. Dat zijn in totaal zo’n negen miljoen consumenten. BKR verbiedt mensen niet om te lenen, BKR informeert alleen kredietverstrekkers.

BKR resultaat

Het BKR kent aan elke consument een zogenaamde BKR-score toe. Het geeft aan of een laag of hoog risico wordt verwacht bij het verstrekken van krediet aan de consument. De BKR-score wordt berekend door gegevens over het leen- en aflossingsgedrag van de betreffende consument te vergelijken met alle andere CKI-geregistreerde consumenten. Bij elke aanvraag wordt de BKR-score opnieuw berekend, aangezien de laatste gegevens worden gebruikt om de BKR-score te verkrijgen.

Welke leningen worden geregistreerd door het BKR?

BKR heeft alleen toegang tot kredietinformatie zoals creditcards en kredietlimieten van betaalrekeningen. Ook roodstand en gsm-abonnementen worden door CKI bij BKR bewaard. De gegevens die het BKR niet registreert zijn:

Is het mogelijk om een ​​hypotheek te krijgen met studieschuld?

Zoals hierboven vermeld, registreert het BKR geen studieleningen. Ze worden daarom niet meegenomen in de BKR-scoreberekening. Dus je kunt een
een hypotheek krijgen met een studielening
. Wel moet er rekening mee worden gehouden dat de studieschuld afbetaald moet worden en dat hypotheekverstrekkers bij het berekenen van de maximale hypotheek niet altijd rekening houden met schulden die niet in het BKR staan ​​geregistreerd. Hierdoor kun je soms een hoger niveau halen
hypotheekbedrag
het krijgen ervan is eigenlijk verantwoordelijk gezien uw draagvermogen.

Je hoeft geen studieschuld te vermelden als je een hypotheek aanvraagt. Als je echter een woning wilt kopen met een hypotheekgarantie van de overheid, is het verstandig om je studieschuld te vermelden. Meestal vervalt de resterende hypotheekschuld op het moment dat u buiten uw schuld de hypotheek niet meer kunt betalen. Voorwaarde is dat u er alles aan heeft gedaan om uw resterende schuld te verminderen. Als je je studieschuld verborgen hebt gehouden, heeft de Nationale Hypotheek Garantie bij de beoordeling van je aanvraag geen goed beeld gekregen van je inkomen en vaste lasten. Ze kunnen dan oordelen dat door te doen alsof je meer hebt dan je in werkelijkheid hebt, je niet alles hebt gedaan om je schulden te beperken. Dan zou u de rest van de schuld zelf kunnen afbetalen.

Dus ja, het is zeker mogelijk om een ​​huis te kopen met een studielening. Maar: je moet goed nadenken over de mogelijke gevolgen van het verbergen van studieschuld!€