Hypotheek in 2021 (wat zijn de regels)

In 2021 gelden er weer nieuwe regels voor hypotheken op koopwoningen. Dit kan betekenen dat u minder geld kunt lenen en een kleinere hypotheek kunt krijgen. Ongevallen zijn Nationale Hypotheek Garantie NHG’s hoge garantie en de mogelijkheid van een extra belastingvrije schenking voor de woning. De tegenvallers waren lagere hypotheekrenteaftrek in de tweede schijf van de inkomstenbelasting, hogere huizenprijzen en de bijtelling van het eigenwoningforfait als gevolg van de intrekking van de Wet Hillen. Koopt u in 2021 nog een huis?

Inhoud

De maximale hypotheek in 2021 is de leenwaarde

In 2021 wordt het beleid voortgezet dat woningen minder mogen lenen en de hypotheek over dertig jaar moet worden afgelost. De maximale hypotheek in 2021 is gelijk aan de aankoopwaarde van de woning, Loan to value. Dit betekent dat u uw eigen geld meeneemt voor notariskosten en andere aankoopkosten. Het kabinet vindt het een goed plan waarmee je extra kosten bespaart en je niet meer kunt lenen dan je woning op het moment van aankoop waard is. Toegegeven, extra lenen is toegestaan ​​na renovatie of na het toepassen van energiebesparende maatregelen, zoals dakisolatie, energiezuinige kozijnen of zonneboilers. Uiteraard alleen als uw inkomen hoog genoeg is. Beginners kunnen iets meer lenen, tot 101% van de leenwaarde.

Lagere hypotheekrenteaftrek in de tweede schijf van de inkomstenbelasting, hogere netto woonlasten in 2021.

Voor hogere inkomens (de tweede fiscale eenheid) is de maximale belastingkorting in 2021 43%. Deze aftrek wordt elk jaar minder. In 2020 was de maximale aftrek al verlaagd naar 46%. Uw verliezen lopen snel op van een paar honderd euro tot een paar duizend euro per jaar.

Hogere hypotheekrenteaftrek, hogere maximale hypotheek per 1 januari 2021

Ook de hoogte van de Nationale Hypotheek Garantie gaat omhoog zodat NHG meer woningen kan uitgeven:

Restschulden kunnen onder strikte voorwaarden worden meegefinancierd in een hypotheek met staatshypotheekgarantie. Kijk voordat u een huis koopt of uw bank bereid is om met u samen te werken om uw resterende schuld te financieren.

Bijzonder hoge schenkingsvrijstelling bij aankoop gebruikte woning

Als u jonger bent dan 40 jaar, kunt u tot € 103.000 belastingvrij krijgen om een ​​eigen woning te kopen. Deze verhoogde schenkingsvrijstelling heeft minimaal drie voordelen:

Dus in 2021 is het handig om donaties te gebruiken bij het kopen van je huis.

Een huis kopen in 2021?

Ook in 2021 zullen de huizenprijzen naar verwachting stijgen, zij het iets minder dan in 2020. De herfst is geen probleem totdat de corona in 2021 te hard toeslaat. In de meeste delen van het land, vooral in de Randstad, is de woningmarkt uitgerekt. Dit kan betekenen dat de woning voor u het weet te koop staat en dat u overboden wordt. In dergelijke gevallen kan het handig zijn om wat verder te kijken. Wie Amsterdam bijvoorbeeld te duur vindt, kan Almere regelmatig en tegen een lagere prijs bezoeken. De leenvoorwaarden worden elk jaar strenger. Een huis kopen en een hypotheek afsluiten vraagt ​​steeds meer spaargeld. Tegelijkertijd zullen de huren in 2021 nog meer stijgen, wat een koopwoning aantrekkelijker maakt ten opzichte van een huurwoning, maar je zult ook vaak heel veel geduld moeten hebben of op tijd bij de eigenaar thuis zijn. .

Nieuwe regels voor eigen woning 2021 en hypotheek 2021

Enkele nieuwe regels voor 2021 op een rij:

Conclusie

Het kabinet beperkt de aftrek van rente op hypotheken, terwijl de huizenprijzen in 2021 stijgen. Ook financieel kan het aantrekkelijk zijn om iets verder te kijken dan de Randstad, waar de huizenprijzen niet alleen stijgen, maar ook veel duurder zijn geworden dan in 2020. Daarnaast kunt u bij de aankoop van een eigen woning ruim € 103.000 belastingvrij krijgen en is de hypotheekrente relatief laag. Ook huren is een dure aangelegenheid geworden. Over het algemeen zou 2021 ook geschikt kunnen zijn voor het kopen van een woning.

Lees verder