Hypotheek en verplichte verzekering
Bij het zoeken naar een hypotheek zul je merken dat de hypotheekverstrekker je verplicht om bepaalde verzekeringen af te sluiten. Deze verzekeringen zijn niet wettelijk verplicht, maar de bank of verzekeraar wil dat het gehypothekeerde pand goed wordt onderhouden en gerepareerd bij schade. Daarnaast wil de bank niet het risico lopen de hypotheekrente en aflossing bij overlijden niet te kunnen betalen. Wat zijn de verplichte verzekeringen?
Gewoon een hypotheek met wat verplichte verzekeringen
- Een hypotheekverstrekker wil een hypotheek verstrekken, maar…
- U moet een opstalverzekering hebben
- Opstalverzekering is verplichte verzekering
- Basisprincipes van thuis
- Sluit een overlijdensrisicoverzekering af
- Het huis is ook inclusief verzekering
Een hypotheekverstrekker wil een hypotheek verstrekken, maar…
Je hebt een hypothecaire lening gevonden die bij je past, de rente is laag en je hebt er vertrouwen in. Het mag dan een van de grote banken zijn, zoals Rabobank, ABN AMRO of ING Bank, maar steeds meer mensen kijken ook naar relatieve nieuwkomers op de markt. Denk aan verzekeraars en pensioenfondsen. Ze kunnen iets andere voorwaarden van elkaar hebben, een andere hypotheekrente aanbieden en voorwaarden stellen. De concurrentie is moordend, dus het is zeker aan te raden om op zoek te gaan naar de voor jou meest geschikte hypotheek.
U moet een opstalverzekering hebben
De maandprijs van een woning (woonlasten) wordt voor een groot deel bepaald door de hoogte van de hypotheekrente en de maandelijkse hypotheekaflossingen. Verzekeringen kunnen over het hoofd worden gezien. Verzekering? Uiteraard kan de hypotheekverstrekker bijvoorbeeld de volgende verzekeringen verplicht stellen:
- Huis verzekering.
- Levensverzekeringbeleid.
Opstalverzekering is verplichte verzekering
U zou waarschijnlijk een opstalverzekering hebben afgesloten zonder daartoe gedwongen te zijn, maar banken en andere hypotheekverstrekkers eisen dit vaak voor de zekerheid. Uw woning is het onderpand voor de lening en dat onderpand moet in goede staat blijven. Ook als er schade is. Anders kan de waarde van het onderpand snel dalen en heeft de lening (hypotheek) onvoldoende dekking. Dit verwacht natuurlijk niemand. Een opstalverzekering verzekert alles wat geaard en aan het huis vastgenageld is. De ene opstalverzekering is uitgebreider dan de andere, maar dan is schade aan uw dak, houten vloeren, keuken, badkamer en alles wat bij het pand hoort (inclusief schuttingen en schuren) meestal goed gedekt. Schade veroorzaakt door:
- Vuur.
- Een storm.
- Een explosie.
- Diefstal of poging tot diefstal.
Basisprincipes van thuis
Voor de fundering is een aanvullende clausule vereist, vaak ook voor de dekking tegen schade door instromend water, glas zit niet altijd in het pakket. Kijk dus goed naar de polis voordat u deze afsluit. Veel verzekeraars bieden een inboedelverzekering aan. De een wat goedkoper dan de ander, maar ook veel ruimer dan de ander. Als u een appartement heeft gekocht, loopt de opstalverzekering meestal via de VvE van eigenaren. De verzekeringsuitkering wordt dan opgenomen in de maandelijkse VvE-bijdrage.
Sluit een overlijdensrisicoverzekering af
Een OVR-overlijdensrisicoverzekering kan nodig zijn om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Het Home Equity Fund vereist geen NHG meer, maar de hypotheekverstrekker kan daar anders over denken. Met deze verzekering beschermt u uw nabestaanden tegen het niet kunnen betalen van de openstaande schuld. Ook heeft de bank of verzekeraar er meer vertrouwen in dat als iemand komt te overlijden, deze de hypotheekrente kan aflossen of de schuld volledig kan terugbetalen. Er zijn verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen beschikbaar, dus kijk welke het beste bij u past. De ene OVR is veel duurder dan de andere. Vaak is het goedkoper om een OVR van een derde partij aan te schaffen.
Het huis is ook inclusief verzekering
Huiseigenaren verzekering is optioneel, maar de meeste mensen kopen het zeker. U wilt immers ook behouden wat er in huis is, niet alleen het gebouw in goede staat houden. Kortom, ga er niet vanuit dat u alle kosten van uw woning met een hypotheek heeft gehad. U moet ook enkele verzekeringen afsluiten die geld kosten en onroerendgoedbelasting betalen. Zo zijn er gemeentelijke heffingen (onroerende voorheffing, afvalstoffenheffing), reservoirbelasting en niet in de laatste plaats vaste huurwaarde. Aan de andere kant kan hypotheekrente ook voor een goede aftrek van de inkomstenbelasting zorgen. Laat u dus niet verrassen door de totale kosten van huisvesting, vraag ernaar bij uw adviseur.
Lees verder
€