Hypotheek – een hypotheek afsluiten voor een nieuw huis
U kunt uw bestaande hypotheek ook in 2021 en 2022 oversluiten. Verhuizen van een hypotheek naar de nieuwe woning die u koopt is een interessante optie. Het afsluiten van een nieuwe hypotheek kan duurder zijn dan het simpelweg overzetten van uw bestaande hypotheek naar uw nieuwe woning en de regels worden steeds strenger. Let op de geldende transferregels. De uitkering is ook afhankelijk van het type hypotheek. Bespaar op je hypotheek en verlaag je maandlasten. U heeft de goedkoopste hypotheek als u ook de oude hypotheek voor uw woning samen met uw inboedel meeneemt naar de nieuwe woning.
Hypotheek afsluiten en in 2021 of 2022 verhuizen naar een nieuwe woning
Als u naar een ander huis verhuist, komt er veel op u af. Dit geldt ook voor de financiering van uw woning, hypotheek. Maar velen sluiten bij een verhuizing naar een nieuwe koopwoning direct een nieuwe hypotheek af bij een andere aanbieder. Met weer taxatiekosten, notariskosten enzovoort. Je kunt je beter afvragen of een nieuwe hypotheek nodig was. Was de oude hypotheek niet meer goed en waarom niet? Soms is het veel goedkoper om uw hypotheek te verhuizen omdat de kosten hierdoor aanzienlijk veranderen:
Voordelen van het verhuizen van uw oude hypotheek naar een nieuwe woning
Er zijn veel redenen om uw hypotheek mee te verhuizen. U kunt uw hypotheek ook beter verplaatsen als deze:
- Uw huidige hypotheek heeft gunstige voorwaarden.
- Er is geen reden om uw hypotheek te wijzigen.
- Uw hypotheekrente is lager dan de huidige rente.
- Het is voordeliger om de oude hypotheek te behouden.
- U hoeft geen spaarhypotheek of een andere ingewikkelde hypotheek op te zeggen.
- Geen nieuwe hypotheek betekent ook geen nieuwe afsluitkosten.
Met u mee verhuizen betekent dat de rente niet verandert, de maandelijkse kosten hetzelfde blijven, de voorwaarden hetzelfde blijven, de polissen gewoon doorschuiven en er zijn minder kosten.
Regeling hypotheekoverdracht
Soms kunt u de hypotheek zelfs in onderaanneming overdragen aan de koper van uw woning. Soms omdat de voorwaarden van de hypotheek de mogelijkheid moeten bevatten om uw hypotheek door te verkopen. Voor een koper kan het heel aantrekkelijk zijn om de hypotheek tegen gunstige voorwaarden van u over te nemen. Het kan ook de verkoop van uw huis versnellen.
Hoogte hypotheekrente
Als de hypotheekrente nu veel lager is dan op de bestaande hypotheek, dan kan het juist goedkoper zijn om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Of als u een groot deel van uw hypotheek boetevrij wilt aflossen. Wat is de invloed van rente op een spaar- of beleggingshypotheek? Moet u soms uw oude hypotheek met nadeel afkopen, terwijl dat voorheen niet nodig was. Let er ook op dat de hypotheekrenteaftrek maximaal dertig jaar mogelijk is. Een nieuwe hypotheek voor de lange termijn kan ertoe leiden dat de hypotheekrenteaftrek niet voor de hele looptijd geldt. De hypotheekrenteaftrek is wellicht beperkter dan u denkt, zeker nu de hypotheekregels voor nieuwe hypotheken strenger worden. Dit zijn allemaal complexe punten waar u rekening mee moet houden.
Hypotheek voor het nieuwe huis
Uw persoonlijke situatie bepaalt meestal of het financieel verantwoord is om uw hypotheek mee te nemen naar uw nieuwe woning. De voorwaarden van de bestaande hypotheek, de financieringsbehoefte, de gewenste looptijd, de inkomensontwikkeling, de gezinssituatie bepalen samen de uitkomst. Noem maar op. Dit betekent ook dat er geen pasklare hulp is bij het berekenen van de maximale hypotheek die u kunt krijgen en welke hypotheek het beste bij u past.
Soorten hypotheken, welke hypotheken?
De meest populaire hypotheekvormen op volgorde, waarbij een nieuwe hypotheek vanaf 2013 met hypotheekrenteaftrek is met een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek:
1. annuïteitenhypotheek
U betaalt elke maand een vast bedrag bestaande uit rente en hoofdsom. Rente is fiscaal aftrekbaar. Afbetalen betekent dat je in eerste instantie lagere netto maandlasten hebt, wat prettig is.
2. Lineaire hypotheek
Deze hypotheek wordt in gelijke termijnen afgelost. Dit betekent hogere kosten aan het begin van de hypotheek en lagere maandlasten aan het einde van de hypotheekperiode. Met andere woorden, u neemt extra kosten op zich tijdens de beginperiode van de hypotheek.
3. Hypotheek met alleen rente
Bij een aflossingsvrije hypotheek is er geen aflossingsverplichting, waardoor u altijd netto lage maandlasten heeft. U kunt terugbetalen. Uw hypotheek (nieuwe hypotheek) kan tot 50 procent renteloos zijn.
4. Krediethypotheek
Een krediethypotheek is een flexibele hypotheek die veel overeenkomsten heeft met een doorlopend krediet, weliswaar met een woning als onderpand. U kunt dus op elk moment geld opnemen en opnemen tot een vooraf afgesproken limiet. Voorbeelden zijn Blokhypotheek, Zorghypotheek, Omgekeerde Hypotheek.
5. Investeringshypotheek
Het wordt niet terugbetaald, maar belegd via een beleggingsrekening. Later lost u de lening af met het zo opgebouwde bedrag.
6. Levenshypotheek
Deze hypotheek is vergelijkbaar met een aflossingsvrije hypotheek. Bovendien heeft u een spaargarantie om kapitaal op te bouwen om uw hypotheek af te betalen. Er moet ook een levensverzekering worden afgesloten.
7. Spaarhypotheek
Bij een spaarhypotheek spaart u op een afgesloten spaarrekening om de hypotheek af te lossen. Hypotheekrente is gelijk aan spaarrente. Als u wilt verhuizen en een restschuld heeft, kunt u de resterende schuld op uw spaarrekening zetten. De rest neem je mee naar het volgende huis als de bank meewerkt.
8. Hybride hypotheek
Een hybride hypotheek is een mix van een spaarhypotheek en een beleggingshypotheek. Het is een flexibele manier van sparen en beleggen met uw woning als onderpand.
Voor nieuwe hypotheken vanaf 2013 is hypotheekrenteaftrek alleen mogelijk als de lening volgens de nieuwe hypotheekregels in dertig jaar is afgelost.
Hypotheekvoorwaarden correct vergelijken
Let altijd goed op de voorwaarden van de hypotheek. Hier zijn enkele voorbeelden van dingen om op te letten:
1. Welke hypotheekrente is van toepassing?
Het is belangrijk om te weten waar het in geïnteresseerd is en wat je voorkeur heeft. Geldt het voor een variabele rente, een vaste rente, een korte aandelenkoers en wanneer krijgt u te maken met een nieuwe hypotheekrente? Dus wat is de rentetermijn.
2. Looptijd van de hypotheek
Hoe lang ga je de hypotheek aan? Is het voor dertig jaar of voor 1 jaar. Dit kan een groot verschil maken in de rente. Wie meer zekerheid wil, kiest voor een lange vaste periode. Op korte termijn misschien duurder, maar het geeft je gemoedsrust.
3. Hoeveel netto maandbedrag?
Wat zijn de netto maandlasten, reken mee met de hypotheekrenteaftrek. Vergelijk het met andere situaties. Bijvoorbeeld als er minder inkomen is omdat de partner minder gaat werken of omdat de hypotheekrenteaftrek beleidsmatig wordt beperkt. Is het allemaal nog acceptabel?
4. Vervroegde aflossing van de hypotheek
Als je beter of meer verdient, de loterij wint of erft, heb je ook extra geld. Stel dat u ook een deel van uw hypotheek vervroegd wilt aflossen. Staat de bank het toe of moet ik boeterente betalen? Hoeveel kunt u boetevrij vervroegd aflossen? Voor een bepaald percentage mag het immers meestal ook, maar hoe werkt dat in jouw geval.
5. Neem een hypotheek, neem de regeling mee
Stel, u wilt over een paar jaar verhuizen. Ook is het mogelijk om onder dezelfde voorwaarden de hypotheek over te dragen naar de nieuwe woning. Het kan interessant zijn als de rente hoger is dan nu, maar mag dat of moet je eerst je oude huis verkopen?
6. Sluitingscommissie en notaris
Als je kijkt naar de tarieven van verschillende notarissen, dan zie je dat de tarieven enorm kunnen verschillen. Hetzelfde geldt voor de hypotheekcommissie. Check daarom welke notaris goedkoop is en welke adviseur niet teveel rekent voor het afsluiten van een hypotheek.
Fiscale gevolgen van hypotheekoverdrachten
Als u uw bestaande hypotheek opzegt en mogelijk overstapt naar een andere hypotheekvorm, moet u ook goed letten op de fiscale gevolgen. Ik denk bijvoorbeeld aan een spaarverzekering of een spaarhypotheek die na 15 of 20 jaar gedeeltelijk belastingvrij wordt uitbetaald. Als uw hypotheek vroegtijdig afloopt of wordt afgewezen, kan het zijn dat u deze belastingvoordelen misloopt.
Verhuizen met een hypotheek is lastiger geworden, let op de regels
Over het algemeen zijn banken moeilijker geworden en zijn de AFM-voorwaarden strenger. Het betekent ook dat je niet altijd de medewerking van de bank krijgt om de hypotheek mee te nemen. De bank let meer dan ooit op uw inkomen en woningwaarde. Iedereen met een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie in 2021 of 2022 kan deze verhuizen met de garantie en hoeft ineens niet meer op zijn bestaande hypotheek af te lossen.
Het slot verplaatsen met een hypotheek
Vraag naar voldoende biedingen en lees altijd goed het financiële informatieboekje. Als het niet duidelijk genoeg is, stel dan verdere vragen. En neem het niet van de ene op de andere dag, want het kan u veel geld besparen. Maar het geeft in ieder geval antwoord op de vraag of de bestaande hypotheek ook mee moet met de verhuisdoos naar de nieuwe woning. En voor wie voor het eerst een hypotheek afsluit, is het de moeite waard om te overwegen of deze hypotheek in de toekomst mee kan naar de nieuwe woning.
Lees verder
€