Hypotheek – annuïtaire hypotheek

Als je een huis gaat kopen, heb je vaak te maken met een hypotheek. Omdat het bijna onmogelijk is om het huis te betalen, wordt er een hypotheek afgesloten. Het is eigenlijk een vorm van lenen. Zolang u de hypotheek niet heeft afgelost, is de hypotheekverstrekker – in veel gevallen de bank – nog mede-eigenaar van uw woning. Totdat u uw hypotheek volledig heeft afbetaald. Het duurt vaak meerdere jaren. Een annuïteitenhypotheek is ook een veelgebruikte hypotheek.

annuïteitenhypotheek

Een annuïtaire hypotheek is in principe vergelijkbaar met een lineaire hypotheek. Want beide worden aan het einde van de looptijd terugbetaald. Er is echter een verschil tussen beide hypotheekvormen. Zo dalen bij een lineaire hypotheek de maandelijkse nettolasten over de looptijd, maar stijgen deze bij een annuïteitenhypotheek.

Belastingaftrek

Een ander groot verschil tussen beide hypotheken is dat de belastingaftrek aanzienlijk afneemt naarmate de hypotheekduur langer is. Dit resulteert in een netto stijging van de maandelijkse hypotheeklasten. In principe kan het interessant zijn als je van plan bent om met een hoger inkomen te gaan werken, bijvoorbeeld door een promotie te krijgen of een andere baan te gaan doen. Dan biedt een annuïteitenhypotheek zeker ook voordelen

kleine terugverdientijd

Een van deze voordelen is dat u bij aanvang van deze hypotheek een kleine aanbetaling betaalt. Een annuïteitenhypotheek is hierbij bedoeld voor de mogelijkheid dat u in de toekomst meer inkomen heeft. Je zou een hypotheek kunnen zien als meegroeien met je verwachte financiële positie. Doordat je niet veel hoeft te betalen, heb je ook nog eens lage maandelijkse netto kosten.

Actief

Een ander voordeel van een annuïteitenhypotheek is dat u op een veilige manier kapitaal opbouwt. Uiteindelijk bepaalt u zelf de waarde van uw woning. Ook is de kans groot dat de waarde in de loop der jaren zal stijgen.

Alternatief

Een annuïteitenhypotheek is ook een goed alternatief voor andere vermogensopbouwhypotheken, zeker als u wat ouder bent. In die zin is een hypotheek vrij veelzijdig en kan voor veel situaties en mensen een oplossing bieden.

minpuntjes

Het nadeel van een annuïteitenhypotheek is dat het belastingvoordeel over de looptijd afneemt naarmate de aflossingen toenemen. De nettokosten nemen in de loop van de tijd toe en zullen daarom meer van je graan vergen – zoals gezegd, het hoeft geen nadeel te zijn als je erop voorbereid bent. Maar over het algemeen biedt een annuïteitenhypotheek minder fiscale voordelen dan andere vormen van vermogensopbouwhypotheken.

Vraag naar

Als u een annuïteitenhypotheek wilt aanvragen, kunt u onder andere bij de meeste banken terecht. Ook kunnen zij u deskundig advies geven en u helpen bij het vinden van de juiste hypotheek.€