Hypotheek afsluiten, waar te beginnen?

Het afsluiten van een hypotheek betekent decennialang een financiële verplichting aangaan. Je moet weten wat je eruit haalt en waar je op moet letten. Sommige beslissingen kunnen later niet ongedaan worden gemaakt.

In de tijd dat de aandelenkoersen alleen maar stegen, zijn er veel hypotheken afgesloten waarvan de waarde in het beleggingsbeleid is ingebouwd. Er werden rendementen tussen 3 en 12 procent berekend. Deze beleggingshypotheken zijn gecombineerd met een aflossingsvrije hypotheek. Met de extra beleggingsopbrengsten kunt u waarschijnlijk ook de aflossingsvrije hypotheek aflossen. Toen de aandelenkoersen begonnen te dalen, bleek dit geen verstandige keuze.

Je moet weten wat je sluit. Het krijgen van de verkeerde hypotheek kan een kostbare beslissing zijn. Bij het afsluiten van een hypotheek moet men ook rekening houden met bijvoorbeeld het wegvallen van een deel van het inkomen of de arbeidsongeschiktheid.

Stap 1: Ontdek wat de opties zijn

Voordat u met een bank of hypotheekadviseur gaat praten, moet u weten waar u op moet letten. Zoek voor uw hypotheekgesprek eerst op internet naar meer informatie over uw mogelijkheden. Schrijf alle vragen op die in je opkomen en waar je meer over wilt weten. Als je je niet eerst in de materie verdiept, krijg je bij het eerste gesprek zoveel informatie dat je het nauwelijks kunt verwerken en begrijpen.

Door vooraf vragen te stellen, voorkom je dat je na het eerste gesprek nog niet genoeg informatie hebt. U staat op het punt een zware financiële verplichting aan te gaan, dus u moet goed geïnformeerd zijn.

Stap 2. Wat je per maand kunt besteden

Voordat je een gesprek aangaat met een bank of adviseur, moet je al een duidelijk beeld hebben van wat de maximale maandelijkse kosten zijn. Je kunt de bank laten berekenen wat je maximaal kunt lenen, maar belangrijker is dat je voor jezelf afweegt wat je elke maand kunt missen. Naast de kosten van de hypotheek zijn er bijvoorbeeld ook gerelateerde verzekeringen en belastingen te betalen.

Stap 3. Een gesprek met een adviseur of bank

Tijdens het gesprek kunt u de mogelijkheden bespreken en de maandlasten die aan de hypotheek zijn gekoppeld berekenen. Je moet niet bang zijn om domme vragen te stellen. Het is belangrijk dat u precies begrijpt wat de adviseur bedoelt. Dingen die je niet begrijpt, moeten beter worden uitgelegd. Vraag een schriftelijke offerte aan en neem deze mee naar huis met aanvullende informatie over het type hypotheek dat u aanbeveelt. Thuis kun je alles nog eens bekijken en opnieuw rekenen.

Stap 4. Praat met een andere adviseur

U hoeft niet meteen het eerste aanbod dat u ontvangt te accepteren. Bij een andere bank kun je het misschien goedkoper krijgen. Belangrijker is echter dat u de offerte op voorwaarden vergelijkt met een offerte van een andere adviseur. Maandlasten zijn zeker iets om rekening mee te houden, maar het type hypotheek moet aan je verwachtingen voldoen. Een deel van de lening in de vorm van een hypotheek met rente is goedkoper, maar het gevolg is dat je aan het einde van de looptijd met een restschuld blijft zitten.€